Γιατί τη Δευτέρα ανοίγουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, αλλά όχι οι καφετέριες; Ποια είναι η διαφορά; Δηλαδή, στο ένα κολλάς και στο άλλο δεν κολλάς; Αυτά και πολλά ακόμα είναι τα ερώτηματα που έχουν εκφραστεί τις τελευταίες ημέρες από πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι αναρωτιούνται ποιος είναι τελικά ο λόγος που έχει συμβεί ο συγκεκριμένος διαχωρισμός. Μάλιστα δεν είναι λίγοι όσοι θέτουν και την εύλογη απορία του γιατί να ανοίξουν τα κομμώτηρια όπου ο κομμωτής αναγκαστικά πλησιάζει υπερβολικά πολύ τον πελάτη για να τον κουρέψει ή να τον χτενίσει και όχι οι καφετέριες, όπου η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει και από απόσταση.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς αποφάσισαν να λύσουν τις απορίες, απαντώντας στις συγκεκριμένες ερωτήσεις, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για ένα θέμα διαχωρισμού, αλλά, ουσιαστικά, για μία προσπάθεια να μην δημιουργηθεί απότομος συνωστισμός σε δρόμους και καταστήματα.

Όπως συγκεκριμένα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας το υπουργείο Ανάπτυξης είχε σαν στόχο να ανοίξει περισσότερες επιχειρήσεις αλλά η επιτροπή εμπειρογνωμόνων επέμεινε πως θα πρέπει αυτές να ανοίξουν σταδιακά, και έτσι το ποια καταστήματα θα ανοίξουν καθορίστηκε με βάση τον συνολικό επιτρεπόμενο αριθμό για την πρώτη φάση και όχι με κριτήριο το είδος τους.   

«Επελέγη από το υπουργείο και τον υφυπουργό ανάπτυξης να είναι το 10% (σ.σ των επιχειρήσεων». Δεν θέλαμε έναν τεράστιο όγκο εργαζόμενων να έρθουν στην εργασία και μονομιάς να αυξηθούν οι επαφές υπαλλήλων και πελατών σε εκατομμύρια την ημέρα. Ξέρετε τι είναι 2,5 εκατομμύρια επαφές την ημέρα από 500.000 εργαζόμενους στο λιανεμπόριο; Δεν υπήρχε πιθανότητα να μην υπάρξει διασπορά. Και σε αυτό μας βρήκε απόλυτα σύμφωνους και η Πολιτική Προστασία γιατί και ο υπουργός ήταν παρών».  Και συμπλήρωσε: «Θεωρήσαμε ότι με δεδομένη την οικονομική δυσκολία, έπρεπε να γίνει ένα άνοιγμα σταδιακά, ένας πολύ μικρός αριθμός έπρεπε να ανοίξει», τόνισε ο καθηγητής.   

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε πως η κατάσταση αντιμετωπίστηκε όχι με κριτήριο «τι θα θέλαμε να ανοίξει» αλλά κυρίως πως θα μπορούσαν να ελεγχθούν επιχειρησιακά τα δυνητικά προβλήματα και οι προκλήσεις από το άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων.  

Στην απόφαση για το τι θα ανοίξει έπαιξαν ρόλο: -ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις -ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στα μητροπολιτικά κέντρα, και -η διασπορά των επιχειρήσεων χωροταξικά.

«Πόσο εύκολο είναι να ελέγξουμε περιοχές ή οικοδομικά τετράγωνα που έχουν κυρίως, στο 90% της ανάπτυξής, εστιατόρια και λιανικό εμπόριο ένδυσης; Ξέρουμε εκατοντάδες περιοχές», είπε χαρακτηριστικά ο Nίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας πως συνυπολογίστηκε και η δυνατότητα ελέγχου τήρησης των μέτρων. «Δεν έχει να κάνει με το τι θα θέλαμε αλλά με το τι μπορούσαμε και είναι πολύ σημαντικό να περιμένουμε αυτή την εβδομάδα, καθώς είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, να αξιολογήσουμε τα δεδομένα» είπε ο υφυπουργός, προειδοποιώντας ότι ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η «αντίδραση» του συνόλου των μέτρων.    

 

Kεντρική φωτογραφία: unsplash

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS