ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αυτοί που δε ζητούν ποτέ συγγνώμη. Ποιες είναι οι φοβίες τους και ποιες αδυναμίες καλύπτουν;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι η έκφραση της συγγνώμης βοηθά στην επίλυση των διαπροσωπικών συγκρούσεων.

Αυτοί που δε ζητούν ποτέ συγγνώμη. Ποιες είναι οι φοβίες τους και ποιες αδυναμίες καλύπτουν;

Ο στίχος από το γνωστό τραγούδι του Elton John είναι χαρακτηριστικός: «Η συγγνώμη μοιάζει να είναι η δυσκολότερη λέξη» (Sorry does seem to be the hardest word). Κάποια άνθρωποι δυσκολεύονται τόσο πολύ να ζητήσουν συγγνώμη, ακόμη και για ήσσονος σημασίας ζητήματα, που συχνά προκαλούν ανώφελες αντιπαραθέσεις.

Η εύθραυστη αίσθηση του εγώ
Η απροθυμία των ανθρώπων να απολογούνται εκλαμβάνεται, συνήθως, ως άμυνα ή υπερβολική περηφάνια. Όμως μια βαθύτερη ψυχολογική ματιά δείχνει πως η άρνηση να ζητάμε συγγνώμη, αντανακλά την προσπάθεια να προστατεύσουμε το εγώ μας.
Η σημασία μιας συγνώμης ποικίλλει. Ένας άνθρωπος που αποφεύγει συστηματικά τη λέξη, μπορεί να ψελλίσει μηχανικά τη φράση «με συγχωρείτε», όταν σκουντήξει κάποιον περπατώντας μέσα στο πλήθος.
Όμως, ο ίδιος άνθρωπος, κατά τη διάρκεια ενός καβγά με τον σύντροφό του για την κατεύθυνση που έπρεπε να στρίψουν με το αυτοκίνητο, μπορεί να φωνάξει: «Στρίψε τώρα αριστερά, το GPS κάνει λάθος ή έχει χαλάσει. Ξέρω εγώ!»
Ομοίως, όταν οι πράξεις ή οι παραλείψεις προκαλέσουν σε κάποιον πραγματική στεναχώρια, οι περισσότεροι ζητάνε γρήγορα, ειλικρινή συγγνώμη. Συνήθως γιατί το πιστεύουν και για να λυτρωθούν από το βάρος της ενοχής.
Όμως και σε αυτές τις περιστάσεις, οι άνθρωποι που αποφεύγουν τη συγγνώμη συνήθως χρησιμοποιούν δικαιολογίες και αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Γιατί άραγε;

Η «συγγνώμη» ως απειλή
Οι άνθρωποι που αποφεύγουν να απολογηθούν αισθάνονται ότι η φράση «με συγχωρείς» , ενέχει ψυχολογικές διακλαδώσεις πολύ έντονες και περίπλοκες.
Η επίμαχη αυτή φράση απελευθερώνει θεμελιώδεις φοβίες (συνειδητές ή ασυνείδητες), τις οποίες θέλουν απεγνωσμένα να αποφύγουν. Οι βασικότερες από αυτές είναι οι εξής:

1. Η παραδοχή του λάθους είναι εξαιρετικά απειλητική. Πιστεύουν πως αν έχουν κάνει κάτι κακό τότε πιθανόν να είναι κακοί άνθρωποι, αν επέδειξαν αμέλεια τότε ίσως είναι εγωιστές και αδιάφοροι, αν έχουν κάνει κάποιο σφάλμα τότε θα πρέπει να είναι ανίδεοι ή ανόητοι κ.ο.κ. Ως εκ τούτου, το να ζητήσουν συγγνώμη αποτελεί μείζονα απειλή για την αίσθηση της ταυτότητάς και την αυτοεκτίμησή τους.

2. Ορισμένοι δεν ζητάνε συγγνώμη από ντροπή και γιατί νιώθουν άσχημα με τον εαυτό τους. Αυτή η λεπτομέρεια καθιστά την ντροπή τοξικό συναίσθημα, σε σχέση με την ενοχή.

3. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι η έκφραση της συγγνώμης βοηθά στην επίλυση των διαπροσωπικών συγκρούσεων. Αντίθετα, οι μη-απολογητές μπορεί να φοβούνται ότι με την απολογία τους θα ανοίξει νέο πεδίο συγκρούσεων και αλληλοκατηγοριών. Θεωρούν ότι από τη στιγμή που παραδέχονται κάποιο λάθος, το άλλο πρόσωπο θα βρει ευκαιρία να τους φορτώσει την ευθύνη για όλα τα σφάλματα που έχουν τυχόν προηγηθεί και για τα οποία είχαν αρνηθεί να ζητήσουν συγγνώμη.

4. Άλλοι δεν ζητούν συγγνώμη για λόγους τακτικής. Ανησυχούν πως, όταν το κάνουν, θα αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για το λάθος και θα απαλλάξουν εντελώς το άλλο μέρος από το φταίξιμο. Για παράδειγμα, στον καβγά ενός ζευγαριού, μπορεί να φοβούνται ότι μια συγνώμη θα απαλλάξει τον σύζυγο από την ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης για τη διαφωνία, παρά το γεγονός ότι κάθε μέλος του ζευγαριού έχει τις δικές του ευθύνες.

5. Με την άρνηση να ζητήσουν συγγνώμη, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους. Φοβούνται ότι αν χαλαρώσουν την άμυνά τους θα καταρρεύσουν και θα τους πιάσει θλίψη και απελπισία, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η έκφραση της συγγνώμης είναι θεραπευτική και ενισχύει την καλή ψυχολογία. Ο άνθρωπος ξαλαφρώνει από τα λάθη του και το κυριότερο είναι ότι δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης και θετικά συναισθήματα. Επίσης τι περισσότερες φορές δεν κοστίζει τίποτα σε αντίθεση με τα ψέμματα που καλύπτουν ένα λάθος που κάποιος δεν θέλει να παραδεχθεί για να αποφύγει τις συνέπειες.

Αυτοί που δε ζητούν ποτέ συγγνώμη. Ποιες είναι οι φοβίες τους και ποιες αδυναμίες καλύπτουν;
Έργο του ηθοποιού Robert De Niro.

Πηγή: valueforlife.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

12 Αυγ 2022

Θέατρο με πανσέληνο σε τρία ατμοσφαιρικά ανοιχτά θέατρα

Είναι εμπειρία να παρακολουθείς παράσταση κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Επίδαυρο, το Λαύριο ή τη Σαλαμίνα. Η περίσταση είναι ιδανική για εκδρομή, οργανωθείτε….

11 Αυγ 2022

Pandora, ένα τραγούδι βγαλμένο μέσα από τη ζωή

Ένας Χιλιανός και δύο Ελληνίδες υπογράφουν τo τόσο επίκαιρο -δυστυχώς- Pandora που αξίζει να ακούγεται παντού και πάντα.

Περισσότερα από

Life

10 Αυγ 2022

Το W Costa Navarino υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες

Το νέο ξενοδοχείο δίνει βήμα στη δημιουργικότητα, τη διαφορετικότητα και την ελευθερία της έκφρασης.

09 Αυγ 2022

Βενετία Κυρίου: "Τελικά, το να είσαι γυναίκα είναι μια καθημερινή πρόκληση"

Η Βενετία Κυρίου είναι μια σύγχρονη δυναμική γυναίκα, CEO της εταιρείας Happy People και ξέρει από αληθινές προκλήσεις.

08 Αυγ 2022

Γράφουν ιστορία οι μικρές της Εθνικής πόλο νεανίδων: Νίκησαν την Ουγγαρία στον ημιτελικό και διεκδικούν χρυσό στον τελικό [Βίντεο]

Οι αθλήτριες της Εθνικής Ομάδας πόλο των νεανίδων προκρίθηκαν στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Βελιγράδι και θα διεκδικήσουν το χρυσό στον τελικό.

06 Αυγ 2022

Γίνε pescetarian για μία μέρα: Αυτό είναι το πλάνο διατροφής

Δοκίμασε τη διατροφή που βασίζεται στο ψάρι με αυτό το ενδεικτικό ημερήσιο διατροφικό πλάνο της ειδικού

04 Αυγ 2022

Κουμπάρος ο Παύλος Μαρινάκης μαζί με τη σύζυγό του

Ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης πάντρεψε έναν καλό του φίλο!

03 Αυγ 2022

Friends: Οι 12 διάσημοι guest stars που πέρασαν από την πιο αγαπημένη σειρά της τηλεόρασης

Και μας έκαναν να πέσουμε κάτω από τα γέλια. Τους θυμάστε;

03 Αυγ 2022

Εντυπώσεις από την πρώτη βραδιά λειτουργίας του Cine Πολεμικό Μουσείο

Παρακολουθήσαμε από κοντά εν δράσει το νέο θερινό σινεμά της Αθήνας και μοιραζόμαστε καρέ και τις σκέψεις μας.

02 Αυγ 2022

Θαλάσσια σπορ: Τι μπορείς να κάνεις στη θάλασσα και πόσες θερμίδες θα κάψεις

Υπάρχουν πολλοί και καλοκαιρινοί τρόποι για να κάψεις θερμίδες και να παραμείνεις fit αυτό το καλοκαίρι.

01 Αυγ 2022

Kraken Beach Bar. Ο νέος σου καλοκαιρινός προορισμός για μουσικές, cocktails, surf και φαγητό

Το Kraken Beach Bar φέρνει το νησί σε σένα πριν καν αναχωρήσεις γι΄αυτό.

01 Αυγ 2022

Ποια τραγούδια ακούει και ποια βιβλία θα διαβάσει ο Ομπάμα το καλοκαίρι;

Κάθε χρόνο ο Ομπάμα ανακοινώνει την καλοκαιρινή του λίστα. Τώρα μπορείτε να γίνεται music και book buddies.