Ο Dr. Ivan Fontoura ασκεί την ιατρική εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια. Θα περίμενε κανείς ότι στα 92 του πλέον θα είχε αποσυρθεί από το επάγγελμα, απολαμβάνοντας τους καρπούς των κόπων του με τη γυναίκα του, Eva, στο παραθαλάσσιο σπίτι τους στη Βραζιλία. Αντιθέτως, συνεχίζει να εξετάζει μικρούς ασθενείς, αφιλοκερδώς, από άπορες οικογένειες.

Ο Dr Fontoura πήρε το πρώτο του πτυχίο στην Ιατρική το 1951 και συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ και τη Γαλλία προτού επιστρέψει στη Βραζιλία, όπου εργάστηκε ως παιδίατρος μέχρι το 2015, έχοντας φτάσει στη θέση του διευθυντή του Νοσοκομείου Παίδων The Little Prince Hospital. Από τότε, πηγαίνει δύο φορές την εβδομάδα σε μια κλινική όπου εξυπηρετεί παιδιά από μη προνομιούχες οικογένειες.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Sempre Familia, ο παιδίατρος αποκαλεί την ιατρική «μια καλή συνήθεια» και προσθέτει: «Νιώθω ευτυχισμένος που βοηθάω τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, ιδιαίτερα όταν η έκβαση είναι καλή. Αυτό σημαίνει να είσαι γιατρός».

Κάποιες μέρες είναι ιδιαίτερα απαιτητικές ακόμα και σήμερα για τον Dr Fontoura. Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη οδηγεί με τη σύζυγό του, η οποία είναι νοσηλεύτρια και συμμετέχει στο έργο του, πολλά χιλιόμετρα μέχρι την κλινική, όπου μέσα σε μία μέρα μπορεί να δει έως και 40 ασθενείς, χωρίς ποτέ να τους ζητήσει την παραμικρή αμοιβή. «Είναι ένας πολύ προσεκτικός και ικανός γιατρός, που φροντίζει όλα τα παιδιά που τον επισκέπτονται» έχει πει η γιαγιά ενός από τους μικρούς ασθενείς του.

Ο Dr Fontoura υποφέρει πλέον από μυικούς πόνους και βαρηκοΐα, αλλά τίποτα δεν φαίνεται ικανό να τον κάνει να σταματήσει. «Ξυπνάω πονώντας, αλλά έρχομαι για δουλειά και καταλήγω να το απολαμβάνω και να νιώθω καλύτερα μέσα στη μέρα. Θα πεθάνω στο πόδι» καταλήγει ο επίμονος και φιλάνθρωπος γιατρός.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS