Όταν στο τραπέζι πέφτει η συζήτηση περί νέων, καινοτόμων νομοθετικών ρυθμίσεων, εκείνων δηλαδή που αναμένεται να κάνουν την ουσιαστική διαφορά στο σύνολο της κοινωνίας ας σκεφτούμε το εξής. Η Γαλλία, σύμφωνα με συνταγματικό νόμο ο οποίος έχει τεθεί σε ισχύ από το 2016, απαγόρευσε στους ιδιοκτήτες μικρών και μεγάλων σούπερ μάρκετ να πετούν φαγητό κατάλληλο προς βρώση, υποχρεώνοντας τους να δωρίζουν τις τροφές που δεν έχουν πουληθεί σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που τις έχουν μεγάλη ανάγκη.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει και πολύ αυστηρές ποινές σε όποιον δεν συμμορφώνεται, επιβάλοντας πρόστιμο ύψους 4.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian  «Το πιο σημαντικό είναι, ότι επειδή τα σούπερ μάρκετ θα υποχρεωθούν να υπογράψουν νομικές συμβάσεις δωρεών με φιλανθρωπικές οργανώσεις, θα μπορούν να αυξήσουν την ποιότητα και την ποικιλία των τροφίμων που λαμβάνουν και διανέμουν. Όσον αφορά τη διατροφική ισορροπία, σήμερα υπάρχει έλλειψη κρέατος, φρούτων και λαχανικών. Ελπίζουμε ότι έτσι θα προωθήσουμε τα προϊόντα αυτά.»

Nα σημειωθεί πως στη Γαλλία, πάνω από 5.000 φιλανθρωπικές οργανώσεις βασίζονται σε τράπεζες τροφίμων και χάρη στη νομοθεσία, σχεδόν οι μισές δωρεές προέρχονται πλέον από τα σούπερ μάρκετ πράγμα πολύ σημαντικό για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των κοινωνικά ευπαθών ομάδων. Ο νόμος αυτός έχει καταφέρει να αλλάξει τις πρακτικές των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ. Είναι πιο προσεκτικές με το περιβάλλον και προσφέρουν περισσότερα.

 

TAGS