Τα τελευταία χρόνια η Γη γίνεται όλο και πιο πράσινη, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται. Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη της NASA βασισμένη σε εικόνες από δορυφόρους, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Sustainability, η Κίνα και η Ινδία, οι δύο χώρες που ευθύνονται για ένα μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, είναι επίσης υπεύθυνες για αυτή την εκπληκτική, θετική εξέλιξη. Κι αυτό γιατί διεξάγουν προγράμματα δεντροφύτευσης σε τεράστιες εκτάσεις.

Το αποτέλεσμα; Οι πράσινες εκτάσεις του πλανήτη έχουν αυξηθεί κατά 5% από τις αρχές του 21ου αιώνα ή κατά πάνω από 2 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια, μια περιοχή που ισοδυναμεί με το μέγεθος του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, όπως αναφέρει η NASA.

«Η Κίνα και η Ινδία ευθύνονται για το ένα τρίτο του πρασινίσματος του πλανήτη, παρόλο που περιέχουν μόλις το 9% των εκτάσεων που καλύπτονται με βλάστηση – ένα εκπληκτικό εύρημα, δεδομένης της κυρίαρχης αντίληψης της υποβάθμισης των εδαφών σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό λόγω της υπερεκμετάλλευσης» σχολίασε ο Chi Chen, επικεφαλής της μελέτης και ερευνητής του Τμήματος Γης και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι νέες πράσινες εκτάσεις δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν το φαινόμενο της αποψίλωσης που συντελείται σε άλλες περιοχές του πλανήτη και την καταστροφή των οικοσυστημάτων. Παρ' όλα αυτά, η ανακάλυψή τους εμπνέει αισιοδοξία. «Από τη στιγμή που οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, μπαίνουν σε διαδικασία να το επιδιορθώσουν» σχολιάζει ένας ακόμα από τους συγγραφείς της μελέτης και ερευνητής της NASA, o Rama Nemani.

Δείτε παρακάτω ένα ρεπορτάζ για τη μελέτη της NASA

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

TAGS