Ανάμεσα στις διάσημες που έχουν ποζάρει στον φακό του Brian Dowling είναι η Τζούλια Ρόμπερτς, η Τζούλιαν Μουρ και η Έιμι Άνταμς. Στο νέο του πρότζεκτ ωστόσο ο Νεοϋορκέζος φωτογράφος αποφάσισε να εστιάσει σε ανώνυμες κοκκινομάλλες από όλο τον πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια γυρίζει τον κόσμο αναζητώντας τη σπάνια ομορφιά τους. Ο απολογισμός της περιοδείας του είναι μέχρι σήμερα είκοσι χώρες και πάνω από 130 πορτρέτα γυναικών με φυσικά κόκκινα μαλλιά.

Στόχος του είναι να δείξει τη γοητεία και την ποικιλομορφία του πιο σπάνιου χρώματος μαλλιών στον κόσμο, που αντιστοιχεί μόλις στο 2% του πληθυσμού. Πράγματι, στα πορτρέτα του παρατηρούμε ότι οι αποχρώσεις των φυσικών κόκκινων μαλλιών έχουν τεράστιο εύρος, από το καστανοκόκκινο μέχρι το ξανθοκόκκινο. Ο φωτογράφος έχει αποφύγει να χρησιμοποιήσει μακιγιάζ, ειδικό φωτισμό ή υπερβολικό ρετούς, για να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας κοκκινομάλλας, όπως τη χλωμή επιδερμίδα και τις φακίδες της.

Το πρότζεκτ του Dowling γίνεται αφορμή για να μάθουμε περισσότερα για το χρώμα που έχει εμπνεύσει μύθους και δοξασίες ανά τους αιώνες. Ανακαλύπτουμε λοιπόν ότι οι περισσότεροι κοκκινομάλληδες κατάγονται από τη Σκωτία και την Ιρλανδία, όπου ζουν το 13% και το 10%, αντίστοιχα, των ανθρώπων με κόκκινα μαλλιά παγκοσμίως (αν και οι μούσες του Dowling προέρχονται από όλο τον κόσμο). Κι αυτό γιατί για να γεννηθεί ένα παιδί με κόκκινα μαλλιά πρέπει να κληρονομήσει και από τους δύο γονείς το γονίδιο MC1R, αλλά και πάλι οι πιθανότητες είναι μόλις 25%.

Μαθαίνουμε επίσης ότι οι κοκκινομάλλες έχουν λιγότερες τρίχες από τις ξανθές ή τις καστανές γυναίκες, αλλά κάθε τρίχα τους έχει μεγαλύτερο πάχος, δίνοντας την εντύπωση της πυκνότητας των μαλλιών. Και κάτι ακόμα που επιβεβαιώνει την αλλόκοσμη γοητεία τους: Τα κόκκινα μαλλιά δεν γκριζάρουν ποτέ, απλά ξεθωριάζουν και γίνονται λευκά.

Ανακαλύψτε το έργο του Dowling στην ιστοσελίδα του, www.dowlingphotography.com

Δείτε παρακάτω μερικά από τα πορτρέτα του.

 

TAGS