ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Από την Τζόρτζια Ο' Κίφι στη Λουίζ Μπουρζουά και στην Κάντι Νόλαντ

Λουίζ Μπουρζουά και Ταμάρα Λέμπιτσκα βρίσκονται ανάμεσα στις δέκα γυναίκες που τα έργα τους έπιασαν το 2015 στις δημοπρασίες τις υψηλότερες τιμές.

Από την Τζόρτζια Ο' Κίφι στη Λουίζ Μπουρζουά και στην Κάντι Νόλαντ

Η Τζόρτζια Ο’ Κίφι είναι αναμφισβήτητα το πιο ακριβό γυναικείο όνομα στην τέχνη. Όχι μόνο το 2015, αλλά και σε όλη τη δεκαετία που πέρασε. Το 2014, το Λευκό Λουλούδι του 1932, "έπιασε" το ποσό των 44 εκατομμυρίων δολαρίων. Η λίστα είναι εντυπωσιακή, καθώς δεν έχουν υπάρξει μεγάλες αλλαγές τα τελευταία χρόνια και τα ονόματα των δέκα καλλιτεχνών καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα τεχνοτροπιών και ύφους. Σε διάρκεια δέκα ετών υπάρχει και μια άλλη λίστα καθώς έχουν πουληθεί 3.323 έργα της Κουσάμα, 804 της Σίντι Σέρμαν που δεν υπάρχει στη λίστα των πιο ακριβών έργων και 407 της Τζόαν Μίτσελ.

Η Τζόρτζια Ο’ Κίφι με τη χαρακτηριστική της τεχνοτροπία και τους μεγάλης κλίμακας καμβάδες της, μετασχημάτισε το καλλιτεχνικό τοπίο του καιρού της, και έγινε μια από τους πρωτεργάτες της σύγχρονης τέχνης.


Γνωστή για τα μνημειακά τοπία της και τα έργα με τα λουλούδια και την έρημο, που είναι σαν να τα κοιτάς με μεγεθυντικό φακό, η ιδιαίτερη και μοναδικά ιδιοσυγκρασιακή ζωγραφική ματιά της Ο’Κιφ δεν μπορεί να ενταχθεί σε κινήματα και τάσεις. Το έργο της White Calla Lily (1927), πουλήθηκε στους Σόθμπις για 9 εκατομμύρια την περασμένη χρονιά.

Από την Τζόρτζια Ο' Κίφι στη Λουίζ Μπουρζουά και στην Κάντι Νόλαντ
Tζόαν Μίτσελ / Untitled

Η Τζόαν Μίτσελ και τα αφηρημένου εξπρεσιονισμού έργα της βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Το έργο της Untitled (1960), πουλήθηκε για 12 εκατομμύρια δολάρια. H Μίτσελ ανήκε στη δεύτερη γενιά των αφηρημένων εξπρεσιονιστών και είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες ζωγράφους της εποχής της που κέρδισε την αναγνώριση των κριτικών. Πίνακές της και εκτυπώσεις μπορεί να δει κανείς σε μεγάλα μουσεία και συλλογές σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Μπερθ Μοριζό / Apres le dejeuner

Το έργο της Μπερθ Μοριζό Το έργο της «Après le déjeuner» (1881) πουλήθηκε από τους Christie's του Λονδίνου, για 10.933.245 δολάρια. Ήταν σύγχρονη των Ντεγκά, Σεζάν, Μονέ. Εξέθεσε πολλές φορές τη δουλειά της στο Salon De Paris. Θεωρείται μια από τις τρεις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού μαζί με την Μέρι Kασάτ και την Μαρί Μπρακμόντ. Ήταν από τις λίγες γυναίκες που έγινε δεκτή ισότιμα στον κύκλο των ιμπρεσιονιστών.

Ναταλία Σεγρέεβνα Γκοντσάροβα / Les Fleurs

To έργο της Ναταλία Σεγρέεβνα Γκοντσάροβα, Les Fleurs (1912) πουλήθηκε στους Κρίστις για 10.860.833. δολάρια. H Γκοντσάροβα αγωνίστηκε προκειμένου να εγκαθιδρυθεί η ανεξάρτητη σχολή σύγχρονης ρώσικης τέχνης και θεωρήθηκε πρωτοπόρος εκπρόσωπος των φουτουριστών της Μόσχας. Ήταν εικονογράφος, ζωγράφος σκηνογράφος και ενδυματολόγος. Το 1921 μετακόμισε στο Παρίσι όπου έκανε πολλές σκηνογραφίες για τα Ballets Russes του Ντιαγκίλεφ.

Η αράχνη της Λουίζ Μπουρζουά

Η Αράχνη της Λουίζ Μπουρζουά, ένα από τα διασημότερα έργα της πουλήθηκε για 10,7 εκατομμύρια δολάρια στους Κρίστις στη Νέα Υόρκη. Θρυλική μορφή στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης, η Μπουρζουά επιδόθηκε στην ανανέωση των εκφραστικών της μέσων ερευνώντας όλο και βαθύτερα το χώρο του ασυνείδητου. Στο έργο της επανέρχονται διαρκώς θέματα όπως η παιδική ηλικία, η δύσκολη ενηλικίωση, η σεξουαλικότητα ή ο φόβος της φθοράς και του θανάτου.

Ταμάρα Λέμπιτσκα, Le rêve

Το έργο της Ταμάρα Λέμπιτσκα, Le rêve του 1927, πουλήθηκε στη Νέα Υόρκη από τον Οίκο Sotheby 8.482.500 δολάρια. Η Λέμπιτσκα ήταν μια γυναίκα αδέσμευτη, διάσημη στην εποχή της, φεμινίστρια με έξοχα αισθητικούς πίνακες και ανατρεπτικά θέματα. Ήταν μια σταρ του Μεσοπολέμου και οι πίνακές της πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές.

Καμίλ Κλοντέλ / το Βαλς

Το έργο της Καμίλ Κλοντέλ, το Βαλς, πουλήθηκε 8.000.000 ευρώ από τον οίκο Sotheby στο Λονδίνο. Μαθήτρια και ερωμένη του Ροντέν, αδερφή του Πολ Κλοντέλ, η Κλοντέλ, έζησε στη σκιά δυο ισχυρών ανδρών. Παρόλο που σήμερα το έργο της θεωρείται σπουδαίο και βρίσκεται στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, στη διάρκεια της ζωής της η ίδια κατέστρεψε μεγάλο μέρος του έργου της. Πέρασε 30 χρόνια ως έγκλειστη σε ψυχιατρικά ιδρύματα.

Γιαγόι Κουσάμα / Λευκό Νο 28

Η Γιαγόι Κουσάμα με το έργο της Λευκό Νο 28 (1960) που πουλήθηκε στους κρίτσις της Νέας Υόρκης, για 7.109.000 κατέχει και φέτος μια θέση στις δέκα ακριβότερες γυναίκες εικαστικούς. Τα έργα του Κουσάμα είναι τα πιο δημοφιλή όλων στις δημοπρασίες. Η γιαπωνέζα Κουσάμα είναι σήμερα 86 ετών έχει χιλιάδες φόλοουερς στο ίνσταγκραμ και θεωρείται μια σημαντική φωνή της πρωτοπορίας και πρόδρομος της ποπ αρτ.

Τοπίο / Μπάρμπαρα Χέπγουερθ

Το Τοπίο της Μπάρμπαρα Χέπγουερθ πουλήθηκε στους Κρίστις του Λονδίνου στην τιμή ρεκόρ των 7.000.000 δολαρίων. Η Βρετανίδα γλύπτρια ήταν μια από τις λίγες γυναίκες που έχαιρε διεθνούς προβολής. Το έργο της αποτελεί παράδειγμα του μοντερνισμού και της μοντέρνας γλυπτικής. Η Χέπγουερθ ήταν ηγετική φυσιογνωμία της ομάδας των καλλιτεχνών που κατοικούσαν στο Σεντ Άιβς κατά τη διάρκεια του Δεύτερου παγκοσμίου Πολέμου.

Κάντι Νόλαντ / Bluewald

Το Bluewald (1989) της Κάντι Νόλαντ πουλήθηκε για 9,8 εκατομμύρια δολάρια. H Νόλαντ εξερευνά με το έργο της αυτό που αποκαλεί «αμερικανικό εφιάλτη» της αμερικανικής κουλτούρας που θεωρεί τοξικό όπως είναι η κοινωνική αναρρίχηση, η αίγλη, η διασημότητα, η βία και ο θάνατος. Η Νόλαντ έχει ασχοληθεί στο έργο της με τα θέματα των περιορισμών, σωματικών και ψυχικών όσο και με το θέμα της ταπείνωσης.

Read Next

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.