ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αυτά είναι τα 5 πιο εθιστικά ναρκωτικά - Τα δυο δεν είναι καν απαγορευμένα

Δεν περνά από το μυαλό σου ποια δύο από τα πέντε πιο εθιστικά ναρκωτικά τα καταναλώνεις και μάλιστα χωρίς τύψεις.

Αυτά είναι τα 5 πιο εθιστικά ναρκωτικά - Τα δυο δεν είναι καν απαγορευμένα

Κατά καιρούς έχουν βγει αρκετές έρευνες σχετικά με τα ναρκωτικά και το πόσο εθιστικά είναι. Εκείνο που απασχολεί κατά κύριο λόγο τους ερευνητές είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν κάτι εθιστικό. Συγκεκριμένα, ο βαθμός εθισμού ενός ναρκωτικού εξαρτάται από τις βλάβες που προκαλεί στον χρήστη, το κόστος πώλησής του, το κατά πόσο ενεργοποιεί το σύστημα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, την ευχαρίστηση που προκαλεί, τον βαθμό στέρησης αλλά και το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να «κολλήσει».

Ο David Nutt, καθηγητής νευροφαρμακολογίας μαζί με τους συνεργάτες του έχουν καταλήξει στο top 5 των πιο εθιστικών ναρκωτικών. Δύο από αυτά, μάλιστα, είναι ευρέως διαδεδομένα και κυκλοφορούν ελεύθερα προς κατανάλωση.

1. Ηρωίνη

Η ηρωίνη βρίσκεται πρώτη στη λίστα με βαθμό 2,5 στα 3. Πρόκειται για οπιούχο που προκαλεί έως και 200% αύξηση του επιπέδου της ντοπαμίνης στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Εκτός του ότι είναι αναμφισβήτητα το πιο εθιστικό ναρκωτικό, η ηρωίνη είναι επικίνδυνη γιατί η δόση που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο είναι μόλις πέντε φορές μεγαλύτερη από την συνηθισμένη δόση. Παράλληλα, έχει αξιολογηθεί ως η δεύτερη πιο επιβλαβής ναρκωτική ουσία τόσο για τους χρήστες όσο και την κοινωνία.

2. Αλκοόλ

Παρόλο που η κατανάλωσή του είναι νόμιμη σε πολλές χώρες του πλανήτη, το αλκοόλ βαθμολογήθηκε ως η δεύτερη πιο εθιστική ουσία με σκορ 2 στα 3. Το αλκοόλ έχει πολλές επιπτώσεις στον εγκέφαλο και σε πειράματα που έγιναν έδειξαν αύξηση της ντοπαμίνης κατά 40% έως 360%.

Το 22% των ανθρώπων που έχουν πιει έστω ένα ποτό θα αναπτύξουν εξάρτηση από το αλκοόλ κάποια στιγμή της ζωής τους. Ο ΠΟΥ έχει υπολογίσει ότι 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι κατανάλωσαν αλκοόλ το 2002 και περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2012 από βλάβες που προκλήθηκαν στην υγεία τους εξαιτίας του αλκοόλ.

3. Κοκαΐνη

Η κοκαΐνη προκαλεί μια μη φυσιολογική ενεργοποίηση του εγκεφάλου. Σε πειράματα που έγιναν σε εργαστήρια, έδειξαν ότι η κοκαΐνη έχει ως αποτέλεσμα αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης τρεις φορές πάνω από το κανονικό. Υπολογίζεται ότι περίπου 20 εκατομμύρια κάνουν χρήση κοκαΐνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

4. Βαρβιτουρικά

Τα βαρβιτουρικά είναι μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη θεραπεία του άγχους και την αϋπνία. Αυτό που κάνουν είναι να κλείνουν διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Σε χαμηλές δόσεις τα βαρβιτουρικά προκαλούν ευφορία, αλλά σε υψηλές μπορεί να γίνουν θανατηφόρα, επειδή καταστέλλουν την αναπνοή. Η εξάρτηση από τα βαρβιτουρικά ήταν κοινή στο παρελθόν καθώς ήταν εύκολα προσβάσιμα με συνταγή.

5. Νικοτίνη

Η νικοτίνη είναι το κύριο συστατικό του καπνού. Εθιστική, φυσικά. Όταν κάποιος καπνίζει ένα τσιγάρο, η νικοτίνη απορροφάται ταχέως από τους πνεύμονες και πηγαίνει στον εγκέφαλο. Αν σου φαίνεται υπερβολικό, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να θεωρείται η νικοτίνη πολύ ισχυρό εθιστικό ναρκωτικό.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των Αμερικανών που έχουν δοκιμάσει το κάπνισμα έχουν γίνει καπνιστές κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 2002 υπήρχαν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο καπνιστές και έχει υπολογιστεί ότι ο καπνός θα σκοτώσει πάνω από 8 εκατομμύρια άτομα ετησίως μέχρι το 2030.

Read Next

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".