Ποια είναι η καλύτερη προσφορά που βρήκατε ποτέ σε κάποιο υπαίθριο παζάρι; Για έναν άντρα, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, μία βόλτα στην υπαίθρια αγορά του New Haven στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ αποδείχθηκε η καλύτερη αγορά που έχει κάνει στη ζωή του - τουλάχιστον μέχρι σήμερα. 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο συγκεκριμένος άνθρωπος, λάτρης των παλιών αντικειμένων και των έργων τέχνης, αγόρασε ένα μικρό, λευκό πορσελάνινο μπολάκι με γαλάζια λουλουδάκια για 35 μόλις δολάρια. Λίγο αργότερα, παρατηρώντας πιο προσεκτικά το απόκτημα του συνειδητοποίησε ότι το συγκεκριμένο μπολάκι ενδεχομένως να είναι και αντίκα και έτσι άρχισε να αναζητά περισσότερες πληροφορίες μέσω ειδικών που θα μπορούσαν να ξεκαθαρίσουν κάπως το τοπίο.

Όπως αποδείχθηκε το όμορφο μπολ με τα ζωγραφισμένα μοτίβα σε ολόκληρη την επιφάνεια ανήκει στην περίφημη, κινέζικη δυναστεία των Μινκ και χρονολογείται πίσω, στον 15ο αιώνα μ.Χ. 

Όσο για την τιμή του; Αυτή ξεπερνά κατά πάρα πολύ το ποσό που ο άνδρας πλήρωσε για να πάρει το μπολ στο σπίτι του. Σύμφωνα, με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να ταυτοποιηθεί η προέλευση του αντικειμένου, η μεταπώληση του μπολ θα κυμανθεί από 300 χιλιάδες έως 500 χιλιάδες δολάρια, ενώ η δημοπρασία θα λάβει χώρα στις 17 Μαρτίου.

Ίσως κάποιοι αναρωτιούνται πώς γίνεται ο έμπορος που είχε στην κατοχή του το συγκεκριμένο αντικείμενο να μην κατάλαβε ποτέ την αληθινή αξία του. Όπως εξηγεί ο οίκος Sotheby's, σε ένα άπειρο μάτι το μπολ δεν δίνει σε καμία περίπτωση την εντύπωση μίας πανάκριβης αντίκας. Χρειάζεται κάποιος πραγματικά διαβασμένος για να αναγνωρίσει την υψηλή ποιότητα της πορσελάνης, αλλά και το φινίρισμα που είναι πραγματικά εξαιρετικά εκεπτυσμένο. Επιπλέον τα λουλούδια που διακοσμούν το μπολ είναι ζωγραφισμένα με συγκεκριμένη τεχνοτροπία που προέρχεται από τα χρόνια του αυτοκράτορα Yongle της δυναστείας των Μινκ.

Το όμορφο μπολ με τα ζωγραφισμένα μοτίβα σε ολόκληρη την επιφάνεια ανήκει στην περίφημη, κινέζικη δυναστεία των Μινκ και χρονολογείται πίσω, στον 15ο αιώνα μ.Χ. 

Οι ειδικοί εικάζουν πως το αντικείμενο είχε χρησιμοποιηθεί στα παλάτι του αυτοκράτορα, εξού και η μοναδική τεχνική με την οποία είναι κατασκευασμένο και διακοσμημένο. Αυτό που κάνει, πάντως, το μπολ τόσο πολύτιμο είναι το γεγονός ότι παρά την έντονη εμπορική δραστηριότητα που χαρακτήριζε την οικονομικά ανθηρή δυναστεία των Μινκ, παραμένει εξαιρετικά σπάνιο το να εντοπίσει κανείς ένα τέτοιο κομμάτι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή εκτός της Κίνας, καθώς το εμπορικό ενδιαφέρον ήταν κυρίως στραμμένο σε μεγαλύτερα, πιο εντυπωσιακά διακοσμητικά και όχι σε τόσο απλά, καθημερινά αντικείμενα. 

Φυσικά, παραμένει παντελώς άγνωστη η μυστηριώδης πορεία που ακολούθησε τελικά το συγκεκριμένο μπολάκι για να βρεθεί από την Κίνα του 1420 μ. Χ στο Κονέκτικατ του 2021. Η αλήθεια είναι πώς η απόκτηση της περίφημης κινέζικης πορσελάνης από ευρωπαίους αγοραστές παρέμενε πάντα προνόμιο των πολύ προνομιούχων, ενώ η πρώτη φορά που ένα ευρωπαϊκό εργοστάσιο κατασκεύασε κάποιο αντικείμενο ή διακοσμητικό με κινέζικη πορσελάνη ήταν κάποια στιγμή τον 18ο αιώνα μ.Χ. 

Σε ένα άπειρο μάτι το μπολ δεν δίνει σε καμία περίπτωση την εντύπωση μίας πανάκριβης αντίκας. Χρειάζεται κάποιος πραγματικά διαβασμένος για να αναγνωρίσει την υψηλή ποιότητα της πορσελάνης, αλλά και το φινίρισμα που είναι πραγματικά εξαιρετικά εκεπτυσμένο.

 

Με πληροφορίες από το MyModernMet

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτογραφία:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

TAGS