Ο Ιμπρεσιονισμός, το σημαντικότερο, κατά πολλούς, εικαστικό κίνημα της μοντέρνας τέχνης, υπήρξε το Βατερλώ των κριτικών. Όταν ο Κλωντ Μονέ, μαζί με τους ομοϊδεάτες και συνοδοιπόρους του, τον Πιέρ-Ωγκύστ Ρενουάρ, τον Καμίλ Πισαρό και τον Άλφρεντ Σίσλεϋ, παρουσίασαν για πρώτη φορά τα έργα τους σε μία κοινή έκθεση στο Παρίσι, η αντίδραση των κριτικών ήταν ομόφωνη και σαρωτική. Σχόλια για «μουτζούρες» και «εξαπάτηση του κοινού», θα ακολουθούν για πάντα τους ακαδημαϊκούς και τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα που απέτυχαν πανηγυρικά να κατανοήσουν, στον σωστό χρόνο, το μεγαλείο και τη σπουδαιότητα της φιλοσοφίας των Ιμπρεσιονιστών, των καλλιτεχνών που άλλαξαν μία και καλή τον ρου της παγκόσμιας τέχνης. 

Το κίνημα που πήρε το όνομα του από τον πίνακα του Κλωντ Μονέ "Impression Sunrise", ο οποίος φιλοτεχνήθηκε το 1972, αποτελεί την πιο πρώιμη έκφανση της μεταγενέστερης φωτογραφίας, την μαγική αποτύπωση μίας συγκεκριμένης, «φευγάτης» στιγμής, όπως ακριβώς την αντιλαμβάνεται το πρόσωπο που την αποτυπώνει στον καμβά από την δική του εικαστική ματιά. 

Και, ίσως, κανένας άλλος εικαστικός στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να αιχμαλωτίσει πιο εντυπωσιακά την ουσία, το φως και την χαλαρότητα του καλοκαιριού από τους σπουδαίους Ιμπρεσιονιστές που κατάφεραν να φτιάξουν μέσα από τους πίνακες τους ένα συγκινητικό σύμπαν ομορφιάς και εκλεπτισμένης γοητείας.

Το μουσείο Ορσέ του Παρισιού είναι γεμάτο με μερικά από τα σημαντικότερα έργα του λαμπρού αυτού εικαστικού ρεύματος, από τα αριστουργήματα του Μονέ, πολλά από αυτά φιλοτεχνημένα στους καταπράσινους κήπους της μόνιμης κατοικίας του στο Giverny, έξω από τη Πόλη του Φωτός, μέχρι τις υπέροχες εικόνες του Πιέρ Ωγκύστ Ρενουάρ, εικόνες κατακλυσμένες από την γλύκα της γαλλλικής εξοχής, από όμορφες παρέες που τρωγοπίνουν σε ποταμόπλοια και σε πλατείες. 

Ορισμένοι από αυτούς τους πίνακες «μιλούν» για το καλοκαίρι με λέξεις το ίδιο δυνατές με εκείνες που θα μπορούσε να διαβάσει κανείς στα πιο έντονα μυθιστορήματα του Μοντερνισμού, πίνακες που όταν του κοιτάς αισθάνεσαι ένα ακατανίκητο φως να πλημμυρίζει την ψυχή σου. 

LA GRENOUILLÈRE του Claude Monet 

THE LUNCHEON OF THE BOATING PARTY του Pierre-Auguste Renoir 

CANOE ON THE YERRES RIVER του Gustave Caillebotte 

THE BOATING PARTY της Mary Cassatt 

WOMAN WITH A PARASOL – MADAME MONET AND HER SON του Claude Monet

CLIFF WALK AT POURVILLE του Claude Monet

THE SWING τoυ Pierre-Auguste Renoir 

THE BALL AT THE MOULIN DE LA GALETTE  του Pierre-Auguste Renoir 

MAN ON A BALCONY, BOULEVARD HAUSSMANN του Gustave Caillebotte 

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

TAGS