ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

9 απίθανοι τρόποι με τους οποίους σπαταλάμε χρήματα χωρίς να το καταλάβουμε

Σε μια εποχή που η σπατάλη χρημάτων είναι ό,τι ακριβώς πρέπει να αποφύγουμε, πρέπει κατ' αρχάς να εντοπίσουμε πώς αυτά ξεγλιστράνε «κρυφά» από την τσέπη μας.

9 απίθανοι τρόποι με τους οποίους σπαταλάμε χρήματα χωρίς να το καταλάβουμε

Πολλές φορές, προς το τέλος του μήνα το πορτοφόλι μας έχει σχεδόν αδειάσει και δεν μπορούμε με τίποτα να θυμηθούμε πού ξοδέψαμε τα χρήματά μας. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος δυνατός περιορισμός των εξόδων μας είναι απαραίτητος, ειδικά αυτή την εποχή. Έτσι, η Andrea Woroch, που έχει μελετήσει τις συνήθειες μεγάλου αριθμού καταναλωτών, μάς επισημαίνει 9 τρόπους με τους οποίους σπαταλάμε χρήματα χωρίς καν να το καταλάβουμε. Και μόλις τους συνειδητοποιήσουμε, μπορούμε και να τους αποφύγουμε. Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι:

1) Αφήνουμε το φαγητό να λήξει και το πετάμε πριν το καταναλώσουμε

Οι υπερβολικές αγορές στο σούπερ-μάρκετ, ειδικά προϊόντων που διατηρούνται μόνο λίγες ημέρες, μας οδηγούν σε μεγάλη σπατάλη. Κι αυτό, γιατί τα συγκεκριμένα τρόφιμα λήγουν προτού προλάβουμε να τα καταναλώσουμε και τα πετάμε (και μαζί, πετάμε και τα χρήματα που ξοδέψαμε για αυτά). Έτσι, πριν από κάθε αγορά πρέπει να έχουμε προγραμματίσει τα γεύματά μας. Επίσης, βοηθάει να επιλέγουμε συνταγές με όσο γίνεται κοινά συστατικά, ώστε αν κάποιο δεν το χρησιμοποιήσουμε σε μία, να το χρησιμοποιήσουμε σε κάποια άλλη. Και ένα μικρό tip: Τα περισσότερα τρόφιμα, ακόμα κι αν δεν τα καταναλώσουμε μέχρι την ημερομηνία λήξης, μπορούμε να τα καταναλώσουμε έως και λίγες μέρες μετά, χωρίς να βλάψουν την υγεία μας.

2) Δεν συγκρίνουμε τιμές και δεν ελέγχουμε το ποσό της έκπτωσης

Μερικοί καταστηματάρχες φουσκώνουν τις αρχικές τιμές, ώστε να κάνουν, στη συνέχεια, τις εκπτώσεις να φαίνονται μεγαλύτερες. Μπορούμε, λοιπόν, να συγκρίνουμε τις τιμές μεταξύ διαφορετικών καταστημάτων (ακόμα και μέσω των σάιτ τους), να ζητάμε κουπόνια (σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούμε να τα κατεβάσουμε και διαδικτυακά) ή να χρησιμοποιούμε ειδικές εφαρμογές κάθε εταιρείας που μας βοηθούν να εξοικονομούμε χρήματα.

9 απίθανοι τρόποι με τους οποίους σπαταλάμε χρήματα χωρίς να το καταλάβουμε

3) Επιβαρυνόμαστε με τόκους, κάνοντας αγορές μέσω πιστωτικής κάρτας

Συνήθως, η χρήση πιστωτικής κάρτας φαίνεται πολύ δελεαστική, εφόσον αγοράζουμε τώρα και πληρώνουμε (κάποια στιγμή) αργότερα. Όμως, έτσι, το ποσό της οφειλής αυξάνεται, εφόσον προστίθενται και οι τόκοι. Είναι προτιμότερη, λοιπόν, η πληρωμή με μετρητά, δεδομένου ότι μας κάνει να αποφεύγουμε τις συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις και, κατ' επέκταση, τους μπελάδες.

4) Πληρώνουμε άχρηστες χρεώσεις στις τράπεζες

Οι συχνές αναλήψεις από ATM ή τα ψιλά γράμματα στις συναλλαγές μας με τις τράπεζες τα οποία δεν έχουμε διαβάσει οδηγούν σε μικρότερες ή μεγαλύτερες χρεώσεις με τις οποίες επιβαρυνόμαστε χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Έτσι, πρέπει να ελέγχουμε το υπόλοιπο του λογαριασμού μας πολύ συχνά για να ελέγχουμε την κατάσταση.

5) Τείνουμε να επιλέγουμε τις πιο ακριβές μάρκες

Συνήθως, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα προϊόντα από τις πολύ ακριβές μάρκες και σε εκείνα από τις πιο οικονομκές. Έτσι, μπορούμε να βρούμε από τρόφιμα και είδη προσωπικού καθαρισμού έως ρούχα, σε τιμές πολύ πιο προσιτές για το πορτοφόλι μας.

6) Αγοράζουμε πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε

Είτε είναι ένα ρούχο που δεν φορέσαμε ποτέ, είτε η συνδρομή σε ένα γυμναστήριο που δεν πατήσαμε το πόδι μας, αποτελούν απλώς πεταμένα χρήματα. Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, είναι να σκεφτούμε τι πραγματικά χρησιμοποιούμε (και, άρα, χρειαζόμαστε) και να επιβαρυνθούμε οικονομικά μόνο για αυτό.

7) Ξοδεύουμε πάνω από τις δυνατότητές μας

Αν έχουμε περισσότερες οφειλές στην πιστωτική μας κάρτα παρά τραπεζικές καταθέσεις, τότε απλώς ζούμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Και είναι απαραίτητο να αναθεωρήσουμε άμεσα τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα έξοδά μας προτού βρεθούμε σε πολύ δυσμενή θέση.

8) Αναβάλλουμε υπερβολικά

Αν καθυστερούμε πολύ να κλείσουμε αεροπορικά εισιτήρια ή δωμάτιο σε ξενοδοχείο, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι οι τιμές να εκτοξευθούν. Και παρόλο που κάποιες αποφάσεις πρέπει πράγματι να ληφθούν τελευταία στιγμή, αυτές είναι πολύ λιγότερες από όσες νομίζουμε. Οι υπόλοιπες, αν ληφθούν εγκαίρως, μπορούν να μας βοηθήσουν πολύ να εξοικονομήσουμε χρήματα.

9) Αγοράζουμε όποιο καινούριο προϊόν βγαίνει στην αγορά

Είναι σαφές πως όταν κάτι είναι καινούριο, μας φαίνεται και πιο δελεαστικό. Ωστόσο, από τις τηλεοράσεις τελευταίας τεχνολογίας ως τα πιο σύγχρονα κινητά, κάθε νέο προϊόν είναι και το πιο ακριβό. Αν, λοιπόν, έχουμε την υπομονή ώσπου η τιμή του να κατέβει ή αν δεν μας ενοχλεί να αγοράσουμε κάτι μεταχειρισμένο, θα αποφύγουμε πολλές περιττές δαπάνες.

Read Next

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".