Θα έχεις ακούσει κατά κόρον διατροφολόγους να συνιστούν την κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών, αποτάσσοντας το μαγείρεμα. Φαίνεται, ωστόσο, ότι αυτή η άποψη δεν είναι απόλυτα σωστή αφού ο εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, Toby Smithson, υποστηρίζει το αντίθετο. Υπάρχουν, δηλαδή, τροφές που αν τις μαγειρέψεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο, απελευθερώνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.
Πατάτες
Ας ξεκινήσουμε από το αγαπημένο λαχανικό που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα νοικοκυριά. Την πατάτα. Μαγείρεψέ την όπως θες (καλό είναι να αποφύγεις το τηγάνισμα αν προσέχεις τη διατροφή σου) και στη συνέχεια πρόσθεσε καρυκεύματα. Αυτή η τεχνική έχει ως αποτέλεσμα να γίνει περισσότερο ανθεκτικό το άμυλο, και να μειωθούν τα ποσοστά γλυκόζης στο αίμα. Για περισσότερο spicy αποτέλεσμα δοκίμασε να κάνεις πατατοσαλάτα κιμτσί (κορεάτικη συνταγή).
Ντομάτες
Η ντομάτα βρίσκεται, επίσης, στη λίστα του Smithson καθώς περιέχει λυκοπένιο. Μαγειρεύοντας ντομάτες με ελαιόλαδο για 30 λεπτά, απελευθερώνονται περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες. Μια καλή ιδέα είναι να μην αγοράζεις πλέον έτοιμες σάλτσες και να κάνεις δικές σου από φρέσκες ντομάτες.
Μανιτάρια
Όσο για τα μανιτάρια, μάθε ότι το βράσιμο βοηθά να διπλασιαστούν τα συστατικά τους. Εκτός από αντιοδειξωτικά στοιχεία, σου προσφέρουν βιταμίνες C, D, φυτικές ίνες, κάλιο, σίδηρο και φολικό οξύ.
Καρότα
Τα βρασμένα καρότα απελευθερώνουν αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν με τη σειρά τους τη βιταμίνη C που περιέχουν. Παράλληλα, η καροτίνη θωρακίζει τα κύτταρά σου από τις ελεύθερες ρίζες.
Ροδάκινα
Μπορεί στην ιδέα των κονσερβοποιημένων ροδάκινων να σε πιάνει αναγούλα, οι θρεπτικές ουσίες που προσφέρουν, όμως, είναι πολύτιμες. Η βιταμίνη C μπορεί να διατηρηθεί για περίπου δύο χρόνια στην κονσέρβα σε αντίθεση με τη συντήρηση στο ψυγείο. Επιπλέον, περιέχουν δεκαπλάσια ποσότητα φολικού οξέως.
Σπαράγγια
Δε θέλω γκρίνια. Τα μαγειρεμένα σπαράγγια είναι θησαυρός για το σώμα σου, αφού περιέχουν αντιοξειδωτικά τα οποία υπάρχουν στα περισσότερα προϊόντα προσώπου και σε συμπληρώματα διατροφής. Τόλμησέ το και δε θα απογοητευτείς.
Σπανάκι
Μπορεί το σπανάκι να το έχεις συνδυάσει με άσχημα παιδικά βιώματα ή με τον Ποπάυ αλλά τρώγοντάς το μαγειρεμένο θα έχεις μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμινών Α και Ε, πρωτεΐνης, φυτικών ινών, σιδήρου, ψευδάργυρου, θειαμίνης και ασβεστίου.
Κέιλ (αγριολάχανο)
Αν παρακολουθείς fitness instructors από το εξωτερικό, θα έχεις παρατηρήσει ότι χρησιμοποιούν αρκετά το κέιλ κυρίως, ωμό. Μαγειρεύοντάς το, ωστόσο, αυξάνεται κατά πολύ η περιεκτικότητά του σε σίδηρο (στοιχείο που οι γυναίκες χρειαζόμαστε) αλλά και σε ασβέστιο.