
Μπορεί να φαίνεται ότι το πολύ καλό πράγμα δεν είναι ποτέ επιβλαβές. Πολλοί από εμάς πέφτουμε στην παγίδα να καταναλώνουμε, ας πούμε, φρούτα και λαχανικά χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβή με τη ζάχαρη ή το νάτριο. Ευτυχώς, μπορούμε να αποφύγουμε όλες τις παρενέργειες τρώγοντας με μέτρο.
1. Μπανάνες
Η κατανάλωση πολλών μπανανών μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα. Ακριβώς όπως η ζάχαρη, αυτό το φρούτο μπορεί να παράγει βακτήρια που βλάπτουν το σμάλτο των δοντιών. Μπορεί επίσης να δημιουργήσουν πονοκέφαλο, καθώς οι ώριμες μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τυραμίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ημικρανία.
Όσο για το ποια θεωρείται σωστή ποσότητα; 2 μπανάνες την ημέρα αρκούν.
2. Βρόμη
Εάν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα βρόμης, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε φούσκωμα και προβλήματα με την "κίνηση" του εντέρου. Μια μελέτη έδειξε ότι τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας μπορούν να μειωθούν σημαντικά με τη μείωση της πρόσληψης διαιτητικών ινών. Επιπλέον, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας βρόμης περιορίζει την απορρόφηση ασβεστίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Μάλιστα, η αυξημένη πρόσληψη προκαλεί αύξηση βάρους. Το μέτρο και εδώ είναι σύμμαχός μας.
3. Τυρί
Οι μεγάλες μερίδες τυριού μας θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτό το είδος τροφής έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, τα οποία είναι "ένοχοι" για την πρόκληση στεφανιαίας νόσου. Το τυρί επίσης συχνά προκαλεί καούρα λόγω της ορμόνης που ονομάζεται χολοκυστοκινίνη, η οποία απελευθερώνεται κατά το φαγητό.
Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr
Κεντρική φωτογραφία: iStock