0
SHARES

Πώς θα άλλαζε άραγε η ζωή σε παγκόσμιο επίπεδο, αν – ειδικά όσοι ζούμε σε αναπτυγμένες χώρες και έχουμε περισσότερες επιλογές διατροφής – αποφασίζαμε να πάψουμε να καταναλώνουμε κρέας και να στραφούμε σε άλλου είδους τροφές; Η Mimi Bekhechi, διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “PETA” για την προστασία των ζώων, δίνει τις απαντήσεις:

 

1) H έλλειψη τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο θα μειωνόταν σημαντικά

Μπορεί το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας να καταναλώνονται, αλλά τι γίνεται με τις τροφές των εκτρεφόμενων ζώων; Τo 97% των σπόρων σόγιας που καλλιεργούνται δίνονται σε αυτά. Ουσιαστικά, χρειάζονται 40 εκατομμύρια τόνοι φαγητού για να μειωθούν τα υπερβολικά επίπεδα πείνας στον κόσμο, δηλαδή σχεδόν 20 φορές η ποσότητα σπόρων που προσφέρεται ετησίως ώστε τα εκτρεφόμενα ζώα να παράγουν κρέας. Και σε έναν κόσμο όπου 850 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν αρκετό φαγητό, είναι εγκληματικά σπάταλο να μη δίνονται όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων απευθείας σε αυτούς.

 

2) Θα υπήρχε περισσότερο έδαφος διαθέσιμο για τον αυξανόμενο πληθυσμό της Γης

Σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, χρησιμοποιούνται μεγάλες εκτάσεις γης για να εγκατασταθούν φάρμες όπου εκτρέφονται κοτόπουλα, αγελάδες και άλλα ζώα, καθώς και εργοστάσια παραγωγής κρέατος. Ωστόσο, αν οι καλλιεργούμενες τροφές δίνονταν κατευθείαν σε ανθρώπους, αυτές οι εκτάσεις θα είχαν εξοικονομηθεί. Η Vegfam, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει την χορτοφαγία, υπολογίζει ότι μια έκταση 40.000 τετραγωνικών μέτρων μπορεί να θρέψει 60 ανθρώπους με σόγια, 24 ανθρώπους με σιτάρι, 10 με καλαμπόκι και μόλις 2 αν προσφερθεί για εκτροφή προβάτων. Την ίδια ώρα, με τον πληθυσμό της Μεγάλης Βρετανίας να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 εκατομμύρια ως το 2030, χρειαζόμαστε όλη την έκταση που μπορούμε να έχουμε ώστε να ανταποκριθούμε στην έξτρα ανάγκη για κατοικίες και καλλιέργεια τροφών.

 

3) Δισεκατομμύρια ζώα θα έπαυαν να υποφέρουν

Στις περισσότερες βιομηχανικές φάρμες, τα ζώα ζουν υπό άθλιες συνθήκες χωρίς να αφήνονται να αναπαραχθούν, να αναζητήσουν μόνα τους την τροφή τους ή να κάνουν οτιδήποτε άλλο είναι φυσιολογικό για αυτά. Τα περισσότερα, μάλιστα, δεν θα εισπνεύσουν ποτέ καθαρό αέρα μέχρι τη μέρα που θα φορτωθούν σε ένα φορτηγό για να πάνε για σφαγή. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε αυτά τα ζώα και να αποτρέψουμε το βασανισμό τους από το να σταματήσουμε να καταναλώνουμε το κρέας τους.

 

4) Η μη επίδραση των αντιβιοτικών στον οργανισμό μας θα μειωνόταν

Τα ζώα που εκτρέφονται σε φάρμες είναι απαλλαγμένα από ασθένειες, εφόσον, λόγω του ότι ζουν σε πολύ ανθυγιεινές συνθήκες, γεμάτες βακτήρια και ιούς, τους δίνονται πολύ ισχυρές ουσίες ώστε να παραμείνουν ζωντανά. Αυτές οι ουσίες, λοιπόν, σε πολλές περιπτώσεις, δημιουργούν μείωση της επίδρασης των αντιβιοτικών. Και όταν το κρέας των ζώων καταναλώνεται από εμάς, το αποτέλεσμα είναι να αντιστέκεται και ο δικός μας οργανισμός σε φαρμακευτικές ουσίες που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών.

 

5) Το σύστημα υγείας θα δεχόταν λιγότερη πίεση

Η παχυσαρκία κυριολεκτικά σκοτώνει στη Βρετανία. Το δημόσιο σύστημα υγείας, λοιπόν, προειδοποιεί ότι, αν η συγκεκριμένη πάθηση δεν τεθεί υπό έλεγχο, οι ρυθμοί αύξησής της στη χώρα θα βάλουν σε κίνδυνο τις υπηρεσίες της. Το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά είναι από τους βασικούς παράγοντες που τη δημιουργούν, οδηγώντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε καρδιακές προβολές, εγκεφαλικά, διαβήτη και καρκίνο. Υπάρχουν, βέβαια, και υπέρβαροι χορτοφάγοι, αλλά, σε γενικές γραμμές, όσοι δεν καταναλώνουν κρέας είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αυξήσουν σε επικίνδυνο βαθμό το βάρος τους.
 

TAGS