ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

4 ζεστά καφέ με τζάκι για τις κρύες ημέρες των φετινών γιορτών

Κάνουν την καθημερινότητα στην πόλη να θυμίζει χειμερινή απόδραση.

4 ζεστά καφέ με τζάκι για τις κρύες ημέρες των φετινών γιορτών

Μάλλον υπάρχει κάποιος πολύ καλός λόγος που το τζάκι έχει συνδεθεί τόσο έντονα με την αίσθηση της θαλπωρής και της τρυφερής, οικογενειακής εστίας. Δεν είναι μόνο η ζεστασία του που πλυμμηρίζει με ομορφιά το χώρο. Οι κίτρινες φλόγες και τα ξύλα που καίγονται αργά και ρυθμικά, έχουν με μαγικό τρόπο, την ικανότητα να χαλαρώνουν το νου και την διάθεση μας.

Και μπορεί μία χειμερινή εξόρμηση σε κάποιον κοντινό, χιονισμένο προορισμό να μοιάζει για πολλούς η ιδανική λύση για τις ημέρες των γιορτών, εκεί που όλα είναι πιο ξένοιαστα και πιο χαρούμενα στολισμένα, τα ξενοδοχεία είναι ξύλινα και ζεστά και τα καλύτερα δωμάτια έχουν ένα αναμμένο τζάκι στη γωνία, ωστόσο και για όσους η Αθήνα αποτελεί αυτά τα Χριστούγεννα τον μόνο προορισμο, υπάρχουν μερικές εξίσου δυνατές επιλογές, που ζωντανεύουν την ατμόσφαιρα των παγωμένων χιονοδρομικών κέντρων στην πιο συνηθισμένη καρδιά της πόλης.

Ναι, γίνεται. Αρκεί να πάρεις την παρέα σου και να πας σε ένα από αυτό τα τέσσερα μαγαζιά με τζάκι, που θα βρεις σε τρεις διαφορετικές μεριές της πόλης.

1. Γιάσεμι

4 ζεστά καφέ με τζάκι για τις κρύες ημέρες των φετινών γιορτών
Η καφετέρια που χρησιμοποίησε ακόμα και ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης στην ταινία του «Ένας Άλλος Κόσμος», έγινε ακόμα πιο διάσημη μετά την εμφάνιση της στην μεγάλη οθόνη και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από κάθε μεριά της πόλης,

Στο στενό της Μνησικλέους, πάνω στα σκαλάκια που οδηγούν κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης, στην πιο παλιά και ιστορική γειτονιά της Αθήνας, τα Αναφιώτικα, υπάρχει το πιο φωτογενές, ίσως μαγαζί της Αθήνας. Η καφετέρια που χρησιμοποίησε ακόμα και ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης στην ταινία του «Ένας Άλλος Κόσμος», έγινε ακόμα πιο διάσημη μετά την εμφάνιση της στην μεγάλη οθόνη και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από κάθε μεριά της πόλης, στα τραπεζάκια έξω, ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός και ο ήλιος λαμπερός και μεγάλος. Δεν είναι, όμως, τόσοι πολλοί εκείνοι που γνωρίζουν ότι το «Γιασεμί» είναι ένας εξίσου όμορφος προορισμός τον χειμώνα, ειδικά αν λατρεύεις τα σπιτικά γλυκά και τον ζεστό καφέ δίπλα στο τζάκι.

Στο βάθος της καφετέριας ένα λευκό τζάκι που μοιάζει σαν να βγαίνει μέσα από τον τοίχο αυτού του παλιού, Πλακιώτικου σπιτιού ζεσταίνει τον χώρο και μοιράζει θαλπωρή, κυρίως σε όσους έχουν την τύχη να βρουν μία θέση πιο κοντά στις πυκνές του φλόγες. Ειδικά τώρα τις γιορτές το περιβάλλον είναι πραγματικά όμορφο, ενώ φέρνει στο μυαλό την αίσθηση μίας παλιάς, πιο καλλιτεχνικής και ευαίσθητης Αθήνας. Όταν οι άνθρωποι είχαν περισσότερο χρόνο για να μιλήσουν μεταξύ τους και δίνανε ραντεβού στις καφετέριες για τσάι και συμπάθεια χωρίς να έχουν το ένα βλέμμα κολλημένο στα smartphones τους.

Μνησικλέους 23, Αθήνα, Πλάκα

2. Αναφιώτικα

Τα Αναφιώτικα που έχουν το όνομα της γραφικής γειτονιάς που ξεκουράζεται κάτω από τη σκιά του Παρθενώνα, έχουν καταφέρει, ωστόσο, με τον καιρό να κερδίσουν την δική τους σταθερή πελατεία.

Ακριβώς απέναντι από το πιο διάσημο «Γιασεμί» ένα άλλο ζεστό μαγαζί έρχεται για να ικανοποιήσει την όρεξη για καφέ, κρασί ή φαγητό όλων εκείνων που δεν κατάφεραν να βρουν τραπέζι στο πολυσύχναστο στέκι στην άλλη πλευρά του δρόμου.

Τα «Αναφιώτικα» που έχουν το όνομα της γραφικής γειτονιάς που ξεκουράζεται κάτω από τη σκιά του Παρθενώνα, έχουν καταφέρει, ωστόσο, με τον καιρό να κερδίσουν την δική τους σταθερή πελατεία, κυρίως χάρη στο μεγάλο τζάκι που δεσπόζει στη μέση της σάλας και ζεσταίνει τον χώρο, κάνοντας σε να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο χειμωνιάτικο σαλέ, πολύ μακριά από την πόλη.

Εδώ τα πράγματα αρχίζουν από πολύ νωρίς, με καφέ και γλυκό το πρωί, φαγητό το μεσημέρι και κρασί το βράδυ, καθώς ο χρόνος μοιάζει να γίνεται ένα με τις σπίθες στο τζάκι και να καίγεται αργά, ακριβώς όπως θα συνέβαινε κατά την διάρκεια μίας χαλαρής εκδρομής με καλή παρέα, κάπου στην ελληνική επαρχία.

Μνησικλέους 24Β και Λυσίου, Πλάκα, τηλ: 210 3244428

3. Safe House

Το "Safe House" στον Διόνυσο μοιάζει με αυτό ακριβώς που λέει το όνομα του.

Αν η βάση σου είναι τα βόρεια προάστια και δεν παίρνεις εύκολα την απόφαση να κατεβείς μέχρι την Πλάκα, υπάρχει μία ακόμα πιο χειμερινή επιλογή που μοιάζει να αγαπιέται φανατικά από τους λάτρεις του βουνού και των εξορμήσεων στη φύση.

Το "Safe House" στον Διόνυσο μοιάζει με αυτό ακριβώς που λέει το όνομα του. Ένα χουχουλιάρικο, ξύλινο καταφύγιο στην καρδιά της φύσης, εκεί που η παρέα αράζει από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα με ζεστές σούπες και μία αχνιστή κανάτα τσάϊ.

Όπως ειναι αναμενόμενο, τα τραπέζια δίπλα στο τζάκι είναι τα καλύτερα, ενώ η τοποθεσία του μαγαζιού η οποία είναι στην κυριολοεξία στη μέση του πουθενά ενισχύει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι χαμένος σε κάποιο άγνωστο βουνό καταμεσής του χειμώνα.

Λεωφόρος Διονύσου & Βακχών, Διόνυσο

4. Άρωμα

Η γιορτινή ατμόσφαιρα στο «Άρωμα» έχει «ξυπνήσει» από τα τέλη Νοεμβρίου και μας βάζει στο πιο χριστουγεννιάτικο mood, όλους εμάς θα θέλαμε με πάθος ένα τζάκι στο σαλόνι μας.

Στη νότια πλευρά της Αθήνας το «Άρωμα» αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια ένα από τα πιο γνωστά μαγαζιά στην πολύβουη πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Είτε θέλεις να περάσεις την ώρα σου χαζεύοντας το μεγάλο στριβάνι της πλατείας, είτε σε ψήνει η περατζάδα στον πεζόδρομο μπροστά από τις πολυσύχναστες καφετέριες, είτε σου αρέσει να κρύβεσαι στις μεγάλες δερμάτινες πολυθρόνες στο εσωτερικό τους καταστήματος, σε περίπτωση που συχνάζεις εδώ τότε σίγουρα ξέρεις ότι το τζάκι στον κάτω όροφο είναι ένας από τους λόγους που τον χειμώνα εδώ θα συναντήσεις ανθρώπους απ' όλες τις γειτονιές της πόλης.

Η γιορτινή ατμόσφαιρα εδώ έχει «ξυπνήσει» από τα τέλη Νοεμβρίου και μας βάζει στο πιο χριστουγεννιάτικο mood, όλους εμάς θα θέλαμε με πάθος ένα τζάκι στο σαλόνι μας.

25ης Μαρτίου 19, πλατεία Νέας Σμύρνης, τηλ: 210 9357505

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.