Ο 18χρονος μαθητής λυκείου Julian Rios Cantu από το Μεξικό, εμπνευσμένος από τη μάχη της μητέρας του με τον καρκίνο, ανέπτυξε ένα σουτιέν το οποίο ανιχνεύει τη νόσο στους μαστούς και μάλιστα σε πρώιμο στάδιο. Ονόμασε το σουτιέν EVA και δημιούργησε μια εταιρία, την Higia Technologies για να εκμεταλλευτεί την εφεύρεσή του.

Η έγκαιρη πρόγνωση είναι πολύ σημαντική για τις περιπτώσεις του καρκίνου του μαστού, αφού αν ανιχνευθεί άμεσα τα ποσοστά επιβίωσης αγγίζουν το 100%. Το σουτιέν EVA διαθέτει σχεδόν 200 βιοαισθητήρες, οι οποίοι χαρτογραφούν την επιφάνεια του στήθους και παρακολουθούν διαρκώς τις αλλαγές. Έτσι οι μηνιαίες αυτό-εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες με ψηλάφηση στήθους – τις οποίες συχνά αμελούν – αντικαθίστανται από καθημερινές ανιχνεύσεις του EVA.

Το EVA καταγράφει αλλαγές σε μέγεθος, θερμοκρασία και βάρος, αναλύοντας περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία αίματος, κάτι που μπορεί να είναι ενδεικτικό ενός όγκου. Το σουτιέν EVA έχει βραβευτεί στο Student Entrepreneur Awards (GSEA) και ο Cantu έχει κερδίσει βραβείο $20.000.

Πηγή: taz.gr

TAGS