Μια 14χρονη μαθήτρια φέρεται να έθεσε τέλος στη ζωή της όταν ντροπιάστηκε στην τάξη επειδή είχε περίοδο και λέρωσε την ποδιά της. Η μητέρα της δήλωσε, συγκεκριμένα, ότι κρεμάστηκε επειδή ο καθηγητής της την αποκάλεσε «βρόμικη».

Όπως είπε η μητέρα της: «Δεν είχε τίποτα να χρησιμοποιήσει για σερβιέτα. Όταν το αίμα λέρωσε τα ρούχα της, της ζητήθηκε να βγει από την τάξη και να σταθεί απέξω». Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, όταν η κόρη της γύρισε σπίτι αφηγήθηκε στη μητέρα της τα όσα είχαν συμβεί και μετά, λέγοντας ότι πάει να φέρει νερό, αφαίρεσε τη ζωή της.

Μετά το περιστατικό της αυτοκτονίας, ένα πλήθος περίπου 200 γονέων συγκεντρώθηκε έξω από το σχολείο διαδηλώνοντας. Η αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά για να το απομακρύνει και προχώρησε σε πέντε συλλήψεις. Ο τοπικός αξιωματούχος Alex Shikondi σχολίασε ότι ακόμα διερευνούνται οι συνθήκες θανάτου του κοριτσιού. Ο διευθυντής του σχολείου αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση.

Πολλές γυναίκες στην Κένυα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν σερβιέτες. Το 2017 ψηφίστηκε ένας νόμος στη χώρα για να διανέμονται δωρεάν σε μαθήτριες, αλλά αυτή τη στιγμή μια κρατική επιτροπή αναζητά τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα σε όλα τα σχολεία.

Μια αναφορά των Ηνωμένων Εθνών από το 2014 αποκάλυπτε ότι ένα στα 10 κορίτσια στην υποσαχάρια Αφρική χάνουν μαθήματα στη διάρκεια της περιόδου τους – κάποια από αυτά, το 20% των μαθημάτων. Ορισμένοι μάλιστα προτείνουν ως μια πιο οικονομική εναλλακτική στις σερβιέτες τα εμμηνορροϊκά κύπελλα. Το φαινόμενο της διαπόμπευσης γυναικών επειδή έχουν περίοδο, το λεγόμενο period shaming, παρατηρείται σε πολλές χώρες του τρίτου κόσμου.

Δείτε μια ομιλία Ted για το φαινόμενο period shaming:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

φωτο: Action Aid


 

TAGS