Τις ακούσαμε, τις αναπαράξαμε και την «ακούσαμε άσχημα». Μία χρονιά που κουράστηκε να μιλάει με πολιτικούς όρους, εγκλωβίστηκε μέσα στις κόκκινες γραμμές που η ίδια έθεσε, viral-ιασε με μανία, ξέχασε να κάνει χιούμορ. Χιούμορ πραγματικό, ατόφιο, πρωτογενές. Ίσως το 2016 να φέρει εκτός από καινούργιο λεξιλόγιο και μια διάθεση εμπαιγμού της σοβαροφάνειας.

1. Τι είπατε;

Το βίντεο της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία επαναλαμβάνει σε λούπα την επίμαχη φράση συνοδεία του «γαμψού» βλέμματος του γερακιού, κυκλοφόρησε στο ίντερνετ σε φρενήρεις ρυθμούς. Ταυτόχρονα, σαν επιδημικός ιός, κατάκλυσε τις συζητήσεις απανταχού της επικράτειας, υπό την μορφή αστείας(;) κατακλείδας. Όταν το φτηνό χιούμορ μιμείται τη ζωή.  

2. Ισοδύναμο

Ψάχνοντας τα ισοδύναμα χάσαμε τη λογική. Πρωταγωνιστήσαμε, άθελά μας, σε σεφερλικό σενάριο με δανεικά στοιχεία από τον Πόλεμο των Άστρων. Μόνο η κατά Αϊνστάιν ισοδυναμία μάζας-ενέργειας αναγνωρίζεται από τη φύση. Όλα τα άλλα είναι παρά φύση.

3. Πρώτη, δεύτερη, δύο και μισή φορά αριστερά

Μία φράση που θα μπορούσε να είναι ιστορική αλλά κατέληξε παντόφλα με κρυμμένο μήνυμα το ανέφικτο. Χρησιμοποιείται σε στιγμές μεγάλης αμηχανίας, όταν έχουν εξαντληθεί -ακόμα και- τα θέματα για τον καιρό και αντί για τη φράση «τι να μας πεις κι εσύ;».

4. Coolio (Κούλιο)

Εκ του cool, το οποίο χρίζει πάμπολλων ερμηνειών. Από «εξαίρετο» μέχρι «το απόλυτο τίποτα». Το «κούλιο» είναι νεολογισμός του νεολογισμού που επίσης, χρίζει πάμπολλων ερμηνειών. Από «εξαίρετο» μέχρι «το απόλυτο τίποτα». Σε δουλειά να βρισκόμαστε να προσθέτουμε τσαχπίνικες καταλήξεις.

5. YOLO (Γιόλο)

Το ακρωνύμιο/πατημένη τσίχλα που αναπαράγει το αυτονόητο (You Only Live Once, δηλαδή ζεις μονάχα μία φορά). Προτιμώ το «Μια ζωή την έχουμε κι αν δεν την γλεντήσουμε, τι θα καταλάβουμε τι θα καζαντίσουμε» δια στόματος Μοσχολιού.

6. Τι κάνεις; -Την παλεύω

Μία στιχομυθία ορισμός της απόλυτης σαχλαμάρας που όμως κρύβει μια αγωνιώδη και αδιάκοπη προσπάθεια για επιβίωση. Ο σκοπός είναι ιερός αλλά το αποτέλεσμα βέβηλο. Προτείνω να μετατραπεί ως εξής: -Τι κάνεις; -Την παλεύω. -Ποια παλεύεις;

7. Έγινε viral

Από τότε που ανακαλύφθηκε το viral χάθηκε το φιλότιμο. Προκλητικά ποσταρίσματα στα σόσιαλ μίντια, παρελαύνουν το ένα μετά το άλλο, με ψαρωτκά καλέσματα τύπου «δες αυτό το βίντεο και θα σου αλλάξει η ζωή» ή «η φωτογραφία που θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό». Για όλα φταίει το πολυπόθητο κλικάρισμα που μεταφράζεται σε επισκεψιμότητα. Ουδείς ψόγος περί τούτου. Καλύτερα όμως να βρούμε κάτι που θα αποσκοπεί στο vital κι όχι στο viral.

8. Μεταμνημονιακή εποχή

Τι μετά; Το συνθετικό «μετά» χρησιμοποιείται με το πέρας μιας εποχής ή περιόδου. Στην παρούσα φάση είμαστε, μέσα-καραμέσα, πιο βαθιά δε γίνεται, στην μνημονιακή «αγκάλη». Θα ήταν δόκιμο το «ενδομνημονιακή εποχή» ίσως;

9. Τοξικότητα, είναι πολύ τοξικό κλπ

Λίγο πριν την εκπνοή του 2015 άπαντες ανακαλύψαμε τα μοντέρνα δηλητήρια, από τα paraben στις τροφές μέχρι τα «ενεργειακά βαμπίρ» στη συνομοταξία των ανθρώπων, μόνο που δε λάβαμε υπ' όψη μας ότι ακόμα και η χρήση της λέξης τοξίνη είναι τοξική.

10. Δεν υπάρχει!

Φράση-μπούρδα που κλείνεται, αναλόγως της περίστασης, σε όλα τα πρόσωπα. Δεν υπάρχω, δεν υπάρχεις, δεν υπάρχει, δεν υπάρχουμε, δεν υπάρχετε, δεν υπάρχουν. Συνοδεύεται με το «σου λέω» για έμφαση. Παραδείγματος χάριν «είδα κάτι παπούτσια, τέλεια, δεν υπάρχουν σου λέω». Μα, εάν δεν υπάρχουν γιατί κάνεις έτσι χρυσό μου;

11. Κρίση

Ναι, όντως, πράγματι, η οικονομική παγκόσμια κρίση είναι κάτι παραπάνω από γεγονός. Είναι θέσφατο. Πόσο θα αντέξουμε όμως να διαβάζουμε, να μιλάμε και να ερμηνεύουμε τα πάντα βάσει αυτής; Γιατί δεν αντικαθιστούμε τη λέξη «κρίση» με την Κρίσι Χάιντ των θρυλικών Pretenders; Για πλάκα.

12. Εκλογές

Δύο στη σειρά και ένα δημοψήφισμα, στη μέση, σαν κερασάκι που παραπάτησε. Α, και μία, εν εξελίξει, αναμέτρηση για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Χωρίς να έχω βάσιμες πληροφορίες γι' αυτό, νομίζω ότι οι πολλαπλές εκλογές είναι το αντιστρόφως ανάλογο μέγεθος των πολλαπλών οργασμών.

+ Η ατάκα/πασπαρτού: Γειαχαραντίο

Η σύνθεση του «γεια χαρά» και του «αντίο» σε μία λέξη. Όταν οτιδήποτε άλλο μοιάζει μάταιο, όταν τα επιχειρήματα στουκάρουν σε τοίχο. Μια λέξη που φέρνει τύχη. Γειαχαραντίο, που θα έλεγε και ο Τρελοκαπελάς στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων.

 

TAGS