Ο Τζορτζ Όργουελ, που φημιζόταν και για τις μαγειρικές του ικανότητες, ως γνήσιος Αγγλοσάξονας λάτρευε το τσάι και μάλιστα έγραψε και δημοσίευσε το 1946 ένα μικρό δοκίμιο με τους 11 χρυσούς κι απαράβατους κανόνες για ένα καλό φλιτζάνι τσάι.
1. Το τσάι πρέπει να είναι ινδικό ή Κεϋλάνης. Το κινέζικο τσάι παρά τις αρετές του, δηλαδή είναι το ότι είναι οικονομικό ή ότι μπορεί κάποιος να το πιει και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, δεν είναι αρκετά τονωτικό. Αφού κάποιος το πιει, δεν θα νιώσει πιο σοφός, πιο γενναίος ή πιο αισιόδοξος. Όποιος συμπτωματικά χρησιμοποιήσει τη φράση «ένα καλό φλιτζάνι τσάι» εννοεί το ινδικό.
2. Πρέπει να χρησιμοποιούμε μικρές ποσότητες και πάντα σε τσαγιέρα. Έξω από αυτήν είναι άγευστο. Η σωστή τσαγιέρα πρέπει να είναι από κινέζικη πορσελάνη ή κεραμική. Οι ασημένιες τσαγιέρες ή οι βρετανικές παράγουν κατώτερης ποιότητας τσάι, ενώ οι χειρότερες είναι αυτές από σμάλτο. Παραδόξως, οι τσαγιέρες από κασσίτερο δεν ήταν και τόσο κακές.
3. Το κατσαρολάκι για το νερό πρέπει να είναι ήδη ζεστό. Μπορείτε να το επιτύχετε, βάζοντάς το στο μάτι της κουζίνας για να ζεσταθεί, αντί ως συνήθως να το γεμίσετε με ζεστό νερό.
4. Το τσάι πρέπει να είναι δυνατό. Αν γεμίσετε μέχρι πάνω το κατσαρολάκι με νερό τότε πρέπει να βάλετε 6 κουταλιές είναι οι κατάλληλες. Αν και δεν είναι ό,τι καλύτερο το τόσο δυνατό τσάι κάθε μέρα, μια φορά την εβδομάδα είναι εφικτό. Και μάλιστα καλύτερα ένα δυνατό μια φορά παρά 20 μέτρια. Όλοι οι λάτρεις του τσαγιού, το προτιμούν δυνατό.
5. Το τσάι πρέπει να προστίθεται κατευθείαν στο κατσαρολάκι. Δεν χρειάζονται σουρωτήρια, ύφασμα μουσελίνας κι άλλες συσκευές για να το εγκλωβίσουν. Σε μερικές χώρες, χρησιμοποιούν τσαγιέρες που έχουν ειδική θήκη για να συσσωρεύονται τα φύλλα που υποτίθεται ότι είναι βλαβερά. Στην πραγματικότητα, αν κάποιος καταναλώσει φύλλα τσαγιού σε μικρές ποσότητες, δεν θα αρρωστήσει.
6. Το νερό για το τσάι πρέπει να βράζει όταν θα μπει στην τσαγιέρα.
7. Μόλις ετοιμαστεί το τσάι, δεν χρειάζεται να το ανακατέψετε, απλά κουνήστε πολύ καλά το κατσαρολάκι, ώστε τα φύλλα να κάτσουν στον πάτο.
8. Το τσάι πρέπει να πίνεται σε ένα μεγάλο, βαθύ φλιτζάνι, αυτό που ονομάζουμε φλιτζάνι του πρωινού. Το συγκεκριμένο φλιτζάνι βοηθά το τσάι να διατηρήσει τη θερμοκρασία του και δεν του επιτρέπει να κρυώσει αμέσως.
9. Μην χρησιμοποιείτε γάλα με κρεμώδη υφή γιατί αφήνει μια άσχημη γεύση.
10. Στο φλιτζάνι, πρώτα ρίχνετε το τσάι κι ύστερα το γάλα γιατί μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα του γάλακτος και την τελική γεύση του τσαγιού.
11. Τελευταίος κανόνας είναι ο εξής, στο τσάι δεν προσθέτεται ζάχαρη, εκτός κι αν θέλετε να το πιείτε με τον ρώσικο τρόπο. Πώς μπορεί κάποιος να αποκαλείται αληθινός λάτρης του τσαγιού, αν καταστρέφει τη γεύση του, προσθέτοντας ζάχαρη; Το τσάι πρέπει να είναι πικρό. Αν το γλυκάνετε, δοκιμάζετε τη γεύση της ζάχαρης και όχι του τσαγιού.
Ακούστε το βίντεο:
Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
Πηγή: mamapeinao.gr