Το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ακριβώς 20 χρόνια πριν, ο - τότε- πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους πηγαίνει σε ένα δημοτικό σχολείο στην πόλη Sarasota στη Φλόριντα για να μιλήσει στους μαθητές της Δευτέρας Δημοτικού για ένα νέο, πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας. 

Ενώ η δασκάλα της τάξης δείχνει στους μαθητές κάτι στον πίνακα, έχοντας τον Μπους καθισμένο πλάι της σε μία καρέκλα, ένας άνδρας από την ασφάλεια του προέδρου τον πλησιάζει και του ψυθιρίζει κάτι στο αυτί. Εκείνο το δευτερόλεπτο το πρόσωπο του Τζορτζ Μπους παγώνει, τα μάτια του κοιτάζουν χαμένα το κενό, ενώ εκείνος καταφέρνει με τα βίας να κουνήσει ελαφρά το κεφάλι του, σε μία σοκαρισμένη κίνηση πανικού και απορίας.

Μόλις μισή ώρα αργότερα ο ίδιος ο Μπους βγάζει έκτακτο διάγγελμα μέσα από το κτίριο του σχολείου, ανακοινώνοντας στον αμερικανικό λαό ότι δύο αεροπλάνα είχαν μόλις προσγειωθεί πάνω στους Δίδυμους Πύργους στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου του Μανχάταν, στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο κόσμος δεν θα ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος. 

Σήμερα, δύο δεκαετίες μετά, τα παιδιά αλλά και η καθηγήτρια που ήταν παρόντες στην τάξη τη στιγμή που ο Μπους πληροφορήθηκε στο αυτί την είδηση της επίθεσης, μιλούν σε ρεπορτάζ του BBC με θέμα τα 17 σοκαριστικά λεπτά που άλλαξαν τον κόσμο. 

Η Σάρα Ντάνιελς, η δασκάλα που υπήρξε μάρτυρας του περιστατικού εξομολογείται στην κάμερα του BBC ότι ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής άλλαξε εντελώς συμπεριφορά αμέσως μόλις άκουσε την τραγική είδηση από τον άντρα της ασφάλειας του. «Τελείως ξαφνικά έγινε κάποιος άλλος. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι ακριβώς είχε συμβεί. Αναρωτιόμουν "Έκανα κάτι λάθος;", "Είπα κάτι που δεν έπρεπε να έχω πει;"». Λίγο μετά ο Μπους εξηγεί στην τάξη ότι πρέπει να διακόψουν γιατί κάτι πολύ σοβαρό έχει συμβεί.

«Είδα τα συναισθήματα των παιδιών να αλλάζουν μπροστά στα μάτια μου. Από αθώα πρόσωπα γεμάτα χαρά και ενθουσιασμό τα είδα να παγώνουν και να καταρρέουν», εξομολογείται  Ντάνιελς στο ΒΒC. 

Μία μαθήτρια που ήταν επίσης παρούσα στο περιστατικό περιγράφει την δραματική αντίδραση της δασκάλας της αμέσως μόλις έμαθε τι είχε συμβεί: «Τη θυμάμαι να κάθεται στο γραφείο της και να κλαίει με λυγμούς. Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα ένα τέτοιο θέαμα, έναν ενήλικα να καταρρέει. Ήταν λες και έβλεπα τους γονείς μου να διαλύονται», λέει η νεαρή γυναίκα στην κάμερα. 

Το ρεπορτάζ συνεχίζει εστιάζοντας στον τρόπο με τον όποιο τα παιδιά που ήταν ακόμα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού το 2001 είδαν ολόκληρη την κοσμοθεωρία τους να γκρεμίζεται μέσα σε ελάχιστα μόλις λεπτά, εκείνα που έχουν μείνει στην ιστορία ως «τα 17 λεπτά που συγκλόνισαν τον κόσμο».

Κεντρική φωτογραφία: ΥοuTube

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS