ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

11 Σεπτεμβρίου 2001: Η Επίθεση στους Δίδυμους Πύγους που "πάγωσε" όλον τον πλανήτη

H στιγμή που ψιθυρίζουν στο αυτί του Τζορτζ Μπους πως ένα αεροπλάνο είχε μόλις χτυπήσει την καρδιά του Μανχάταν.

Το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, 22 χρόνια πριν, ο - τότε- πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους πηγαίνει σε ένα δημοτικό σχολείο στην πόλη Sarasota στη Φλόριντα για να μιλήσει στους μαθητές της Δευτέρας Δημοτικού για ένα νέο, πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας.

Ενώ η δασκάλα της τάξης δείχνει στους μαθητές κάτι στον πίνακα, έχοντας τον Μπους καθισμένο πλάι της σε μία καρέκλα, ένας άνδρας από την ασφάλεια του προέδρου τον πλησιάζει και του ψυθιρίζει κάτι στο αυτί. Εκείνο το δευτερόλεπτο το πρόσωπο του Τζορτζ Μπους παγώνει, τα μάτια του κοιτάζουν χαμένα το κενό, ενώ εκείνος καταφέρνει με τα βίας να κουνήσει ελαφρά το κεφάλι του, σε μία σοκαρισμένη κίνηση πανικού και απορίας.

Μόλις μισή ώρα αργότερα ο ίδιος ο Μπους βγάζει έκτακτο διάγγελμα μέσα από το κτίριο του σχολείου, ανακοινώνοντας στον αμερικανικό λαό ότι δύο αεροπλάνα είχαν μόλις προσγειωθεί πάνω στους Δίδυμους Πύργους στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου του Μανχάταν, στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο κόσμος δεν θα ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος.

Σήμερα, δύο δεκαετίες μετά, τα παιδιά αλλά και η καθηγήτρια που ήταν παρόντες στην τάξη τη στιγμή που ο Μπους πληροφορήθηκε στο αυτί την είδηση της επίθεσης, μιλούν σε ρεπορτάζ του BBC με θέμα τα 17 σοκαριστικά λεπτά που άλλαξαν τον κόσμο.

Η Σάρα Ντάνιελς, η δασκάλα που υπήρξε μάρτυρας του περιστατικού εξομολογείται στην κάμερα του BBC ότι ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής άλλαξε εντελώς συμπεριφορά αμέσως μόλις άκουσε την τραγική είδηση από τον άντρα της ασφάλειας του. "Τελείως ξαφνικά έγινε κάποιος άλλος. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι ακριβώς είχε συμβεί. Αναρωτιόμουν "Έκανα κάτι λάθος;", "Είπα κάτι που δεν έπρεπε να έχω πει;"". Λίγο μετά ο Μπους εξηγεί στην τάξη ότι πρέπει να διακόψουν γιατί κάτι πολύ σοβαρό έχει συμβεί.

"Είδα τα συναισθήματα των παιδιών να αλλάζουν μπροστά στα μάτια μου. Από αθώα πρόσωπα γεμάτα χαρά και ενθουσιασμό τα είδα να παγώνουν και να καταρρέουν", εξομολογείται Ντάνιελς στο ΒΒC.

Μία μαθήτρια που ήταν επίσης παρούσα στο περιστατικό περιγράφει την δραματική αντίδραση της δασκάλας της αμέσως μόλις έμαθε τι είχε συμβεί: "Τη θυμάμαι να κάθεται στο γραφείο της και να κλαίει με λυγμούς. Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα ένα τέτοιο θέαμα, έναν ενήλικα να καταρρέει. Ήταν λες και έβλεπα τους γονείς μου να διαλύονται", λέει η νεαρή γυναίκα στην κάμερα.

Το ρεπορτάζ συνεχίζει εστιάζοντας στον τρόπο με τον όποιο τα παιδιά που ήταν ακόμα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού το 2001 είδαν ολόκληρη την κοσμοθεωρία τους να γκρεμίζεται μέσα σε ελάχιστα μόλις λεπτά, εκείνα που έχουν μείνει στην ιστορία ως "τα 17 λεπτά που συγκλόνισαν τον κόσμο".

Κεντρική φωτογραφία: ΥοuTube

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.