ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κατερίνα Βουρλάκη: "Θέλω να αλλάξει το "τίποτα δεν αλλάζει σε αυτή τη χώρα".

Η Κατερίνα Βουρλάκη υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό "Το Μαρούσι Ψηλά" μιλά στο Womatoc για την συμμετοχή των γυναικών στα κοινά. Με όσες δυσκολίες κι αν αυτό συνεπάγεται.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Μαρούσι. Σπούδασε Κοινωνιολογία και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας από το Leicester University.

Ως δημοσιογράφος έχει διατελέσει, Αρχισυντάκτρια και Διευθύντρια σύνταξης σε μεγάλα γυναικεία περιοδικά, ραδιοφωνική παραγωγός ενώ μετρά επιτυχημένες συνεργασίες και στην τηλεόραση. Σήμερα είναι Εκδότρια περιοδικού και διευθύντρια σύνταξης ιστοσελίδας που ασχολούνται με το χώρο της Υγείας . Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο κοριτσιών.

Η Κατερίνα Βουρλάκη μιλά στο Womatoc για την συμμετοχή των γυναικών στα κοινά.

Είστε ήδη Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Αμαρουσίου και εκ νέου υποψήφια. Τι είναι αυτό που κάνει μία γυναίκα με επιτυχημένη επαγγελματική δραστηριότητα, μητέρα και σύζυγο, να πάρει την απόφαση να συμμετάσχει στα κοινά;

Για την πρώτη θητεία μου, θα σας απαντήσω ότι μάλλον η άγνοια και ο ρομαντισμός ήταν εκείνα που οδήγησαν τα βήματά μου. Επίσης, δεν πίστευα ότι θα εκλεγώ! Σκέφτηκα πως θα ζήσω το ταξίδι και την επόμενη μέρα θα γυρίσω στο γραφείο μου. Μία τετραετία μετά, αυτό που οδηγεί τη νέα υποψηφιότητά μου είναι όσα είδα και έμαθα την προηγούμενη τετραετία. Δηλαδή, πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει στην τοπική αυτοδιοίκηση από πρόσωπα με όραμα, όρεξη και γνώσεις πάνω στις σύγχρονες μεθόδους διοίκησης αλλά και στις τεχνολογικές εξελίξεις για να προχωρήσει ένας Δήμος, για να μπορέσουν οι Δημοτικοί Υπάλληλοι να αξιοποιηθούν σωστά, για να εκλείψουν οι πελατειακές σχέσεις αλλά και οι εξαρτήσεις που μας κρατάνε πίσω. Θέλω να αλλάξει το "τίποτα δεν αλλάζει σε αυτή τη χώρα". Αυτό είναι το όραμά μου.

Ο αριθμός των γυναικών στη σημερινή βουλή είναι σημαντικά περιορισμένος. Είναι αποτρεπτική η συμμετοχή στα κοινά για τις γυναίκες; Και αν ναι, για ποιους λόγους;

Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες που συμμετέχουν στα κοινά είναι σαφώς λιγότερες από τους άνδρες. Αυτό που αποτρέπει τις γυναίκες θεωρώ ότι δεν είναι η ουσία της συμμετοχής αλλά η διαδικασία της συμμετοχής. Δηλαδή, οι γυναίκες επιφορτισμένες με πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, δεν έχουν την απαραίτητη στήριξη, ούτε υπάρχει το πλαίσιο εκείνο που θα τους δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να δηλώσουν συμμετοχή, να αγωνιστούν και μετά την επιτυχία τους να εργαστούν απερίσπαστες, όπως συμβαίνει συνήθως με τους άνδρες. Έτσι, αρκετές αν και θα ήθελαν, το αφήνουν για αργότερα ή για ποτέ...

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία για μια γυναίκα που εμπλέκεται στην πολιτική;

Νομίζω πως η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να βρει μία θέση κενή, ανάμεσα σε τόσους άνδρες που τις διεκδικούν. Είμαστε λιγότερες, είναι περισσότεροι και αυτό από μόνο του δημιουργεί ανισότητα. Επίσης ένα σοβαρό θέμα είναι οι πεποιθήσεις γύρω από τις θέσεις που μπορούν να καλύψουν οι γυναίκες. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πιστεύετε ότι θα έπαιρνε εύκολα μία γυναίκα στην Ελλάδα; Αντίστοιχα, δεν θα γινόταν εύκολα Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων. Συνήθως οι γυναίκες καλύπτουν θέσεις κοινωνικά ευαίσθητες. Υπουργείο Παιδείας, Κοινωνικές υπηρεσίες κλπ. Στις "βαριές" καρέκλες, ειδικά στην Ελλάδα, κάθονται άνδρες.

Η μειοψηφία των γυναικών στην πολιτική-σε εθνικό επίπεδο-είναι δεδομένη. Στην τοπική αυτοδιοίκηση πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα;

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, σε 1.635 υποψηφιότητες, μόλις 180 γυναίκες έθεσαν υποψηφιότητα. Και μόλις 19 γυναίκες εξελέγησαν Δήμαρχοι σε όλη τη χώρα. Σε 5 από τις 13 Περιφέρειες δεν υπήρχε καμία γυναίκα υποψήφια Περιφερειάρχης. Ενώ σήμερα υπάρχει μία μόνο Περιφερειάρχης στη χώρα, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η Ρόδη Κράτσα. Δεν νομίζω πως χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο…

Το σύστημα ποσοστώσεων βοηθάει στο να συμμετέχουν περισσότερες γυναίκες στα ψηφοδέλτια. Προσφέρει όμως ουσιαστική βοήθεια;

Το σύστημα της ποσόστωσης είναι κατά τη δική μου άποψη, ένα σύστημα διπλής ανάγνωσης. Από τη μία υποχρεώνει τους συνδυασμούς να εντάξουν γυναίκες στα ψηφοδέλτια και αυτό μπορεί να το πει κανείς και καλό. Από την άλλη όμως, δημιουργεί μία ενοχλητική, θα έλεγα, υποχρέωση. Πολλές γυναίκες ωθούνται να συμμετάσχουν χωρίς να θέλουν πραγματικά, απλώς για να συμπληρώσουν ένα ψηφοδέλτιο. Στην πραγματικότητα δεν είναι συνειδητοποιημένες, ενώ κανείς δεν έχει πρόθεση να τις αξιοποιήσει εάν και όταν εκλεγούν. Και αυτό είναι άκρως υποτιμητικό για τις γυναίκες.

Δε νομίζω ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται οι γυναίκες σαν μειονότητα που χρειάζεται προστασία ή το ασφαλές "μαξιλαράκι" της ποσόστωσης. Παρεμπιπτόντως από το 40% πήγε στο 30% με τον νέο εκλογικό νόμο.

Ακόμη και αν η πρόοδος στο πεδίο της ισότητας είναι ορατή, πιστεύετε πως οι ανισότητες μεταξύ των φύλων εξακολουθούν να υπάρχουν διατηρώντας τους άνδρες στους παραδοσιακούς τους ρόλους και περιορίζοντας τις ευκαιρίες των γυναικών να στραφούν στην πολιτική δράση;

Δεν ξέρω ποιοι είναι οι παραδοσιακοί ρόλοι για τους άνδρες. Σίγουρα ξέρω ποιοι είναι οι παραδοσιακοί ρόλοι για τις γυναίκες, μητέρες, εργαζόμενες, νοικοκυρές, γιαγιάδες. Αυτοί οι παραδοσιακοί ρόλοι και η έλλειψη υποδομών που να στηρίζουν την εργαζόμενη μητέρα, είναι αυτά που κρατούν τις γυναίκες μακριά από την πολιτική σκηνή, στην οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμες και που πολλές φορές δεν τις αφήνουν να εξελιχθούν και στην καριέρα τους. Ένα πλαίσιο "οικιακής ισότητας" θα το έλεγα, θα έδινε πολύ περισσότερες ευκαιρίες για συμμετοχή στις γυναίκες. Όλες τις άλλες ανισότητες μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνες μας!

Πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή των γυναικών ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Η συμμετοχή των γυναικών είναι εξαιρετικά χρήσιμη παντού και όχι μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η διορατικότητα, η οργάνωση και η διαχείριση πολλαπλών ρόλων, δομικά χαρακτηριστικά του γυναικείου φύλλου τις καθιστά εξαιρετικά χρήσιμες για τον δημόσιο βίο. Η ουσιαστική αξιοποίησή τους μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει σε όλα τα επίπεδα.

Ποιο είναι το πρωταρχικό καθήκον του σωστού Δημοτικού Συμβούλου;

Το πρωταρχικό καθήκον του Δημοτικού Συμβούλου είναι να αποτελεί τα αυτιά και τα μάτια των πολιτών. Να αποτελεί τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δημοτών, των υπηρεσιών και του Δημάρχου. Ο πολίτης μας εκλέγει για να μπορεί να εκπροσωπείται επαρκώς στον Δήμο. Γι’ αυτό και είναι αδιανόητο μετά την εκλογή του κάποιος να αρνείται την επικοινωνία με τους Δημότες. Είμαστε εκεί για να εκπροσωπούμε όχι μόνο τους πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους αλλά και κάθε πολίτη που κατοικεί στα όρια του Δήμου μας, χωρίς διακρίσεις.

Είστε ήδη Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Αμαρουσίου. Τι μάθατε από την τετραετή θητεία σας ως Δημοτική Σύμβουλος;

Αν και είμαι σκληρά εργαζόμενη σε απαιτητικές θέσεις επί πολλά χρόνια, η εμπειρία μου ως Δημοτική Σύμβουλος, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία της ζωής μου. Έμαθα λοιπόν, πως ο χρόνος έχει μία άλλη διάσταση, οι διαδικασίες είναι ατελείωτες και πως μία τετραετία δεν είναι ποτέ αρκετή.

*Η Κατερίνα Βουρλάκη είναι Εκδότρια – Δημοσιογράφος, Κοινωνιολόγος M.A. με μεταπτυχιακό στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Αμαρουσίου, Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αμαρουσίου και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό "Το Μαρούσι Ψηλά" του Δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου.

Read Next

07 Δεκ 2023

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 7/12

Μια διάνοια των μιούζικαλ, ο νέος Κεν Λόουτς και μια arthouse έκπληξη προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

07 Δεκ 2023

Όλοι εμείς πουλιά: Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος σκηνοθετεί τη νέα παράσταση του Εθνικού Θεάτρου

Το βραβευμένο έργο του Λιβανο-Καναδού συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Ουαζντί Μουαουάντ έρχεται στο Εθνικό Θέατρο.

Περισσότερα από

Life

06 Δεκ 2023

"Χάρισε δώρα & Μοίρασε ομορφιά" by DUST+CREAM στους αγαπημένους σου

Φέτος τα Χριστούγεννα χάρισε δώρα με την υπογραφή της τραγουδίστριας Αναστασίας.

06 Δεκ 2023

Στα attica "ξεκλειδώνουμε" τη Μαγεία των Χριστουγέννων

Τα πολυκαταστήματα attica συνεργάζονται για δεύτερη χρονιά με τον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα illustrator Σπύρο Χάλαρη και μας παρουσιάζουν ένα πρωτότυπο holiday concept

05 Δεκ 2023

Γιατί η σκανδιναβική μέθοδος ύπνου μπορεί να σώσει τον γάμο σου;

Η σκανδιναβική μέθοδος ύπνου είναι το μυστικό για έναν μακροχρόνια ευτυχισμένο γάμο;

04 Δεκ 2023

Μπισκότα γεμιστά με κρέμα πραλίνας & επικάλυψη σοκολάτας

Ημέρα Μπισκότου: τη γιορτάζουμε με την πιο λαχταριστή συνταγή.Αν δεν τα δοκιμάσεις δεν ξέρεις τι χάνεις.

03 Δεκ 2023

Η πιο δημοφιλής ταινία της εβδομάδας στο Netflix είναι οικογενειακή υπόθεση

Η πρώτη ταινία του είδους της που οδεύει για το top 10 όλων των εποχών.

02 Δεκ 2023

Ακράτεια ούρων: Αν αρχίζεις να τα... χάνεις υπάρχει λύση!

Η ακράτεια δεν είναι ταμπού, δεν αφορά μόνον τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες και πρέπει η γνώση να μοιράζεται ώστε το φυσιολογικό να είναι αποδεκτό.

01 Δεκ 2023

Οι πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο για το 2023

Είναι αυτονόητο πως στη λίστα δε συγκαταλέγεται η Ελλάδα.