Φούσκωμα, πρήξιμο στην κοιλιά και πόνοι, αέρια και διαταραχές του εντέρου. Δυστυχώς όλο και περισσότεροι πάσχουν από διάφορα καλοήθη νοσήματα και ενοχλήσεις του εντέρου. Η διατροφή σίγουρα παίζει ρόλο και αυτή τη φορά στο μικροσκόπιο των ερευνητών μπαίνει το δημοφιλές φρούτο, το αβοκάντο.
Αβοκάντο για υγιές έντερο
Μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, Urbana-Champaign, προτείνει σε όσους επιθυμούν να εξισορροπήσουν την υγεία του πεπτικού τους να καταναλώνουν αβοκάντο. Τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο τεύχος του Αυγούστου 2020 του Journal of Nutrition, υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση αβοκάντο καθημερινά μπορεί να βελτιώσει δραστικά τη συνολική υγεία του εντέρου ενός ατόμου.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Σάρον Τόμσον, η ομάδα ήθελε να ξεφύγει από τα πιο προφανή επιχειρήματα υπέρ του δημοφιλούς φρούτου. Πολλαπλές μελέτες έχουν προσπαθήσει να συνδέσουν την τακτική κατανάλωση αβοκάντο με την απώλεια ή τη διαχείριση του βάρους. Αντ 'αυτού, οι ερευνητές του Πανεπιστήμιο του Ιλινόις επικεντρώθηκαν στο πώς το αβοκάντο επηρεάζει το πεπτικό σύστημα.
Συγκεκριμένα, ο Σάρον Τόμσον αναφέρει:"Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση αβοκάντο σας βοηθά να αισθανθείτε πλήρεις και μειώνει τη συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα, αλλά δεν ξέραμε πώς επηρεάζει τα μικροβίωμα του εντέρου και τους μεταβολίτες που παράγουν τα μικρόβια".
Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι το αβοκάντο έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες είναι ωφέλιμα για την υγεία του πεπτικού συστήματος.
Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα
Στην έρευνα συμμετείχαν 163 συμμετέχοντες ηλικίας 25 έως 45 ετών. Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις ήθελε να μετρήσει την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης αβοκάντο σε άτομα με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία που ήταν κατά τα άλλα σε καλή κατάσταση υγείας.
Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες στη μελέτη σε δύο ομάδες. Σε μια περίοδο 12 συνολικά εβδομάδων, η πρώτη ομάδα έτρωγε ένα γεύμα που περιελάμβανε αβοκάντο. Κάθε συμμετέχων θα μπορούσε να έχει το γεύμα αυτό στο πρωινό, το μεσημεριανό ή το δείπνο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι έτρωγαν αβοκάντο ως μέρος ενός μόνο γεύματος κάθε μέρα. Η άλλη ομάδα κατανάλωσε παρόμοια γεύματα, αλλά χωρίς αβοκάντο.
Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr