Η αγκινάρα είναι ένα εποχιακό λαχανικό που βρίσκεται στην καλύτερη φάση του την Άνοιξη και ειδικά προς το τέλος της. Αυτό το ευέλικτο λαχανικό έχει μοναδική γεύση και υφή που το καθιστά δημοφιλές συστατικό σε πολλά πιάτα. Παρακάτω, θα δούμε τα διατροφικά οφέλη της αγκινάρας και θα δώσουμε μερικές ιδέες συνταγών για την ενσωμάτωσή της στα γεύματά σου.
Διατροφικά οφέλη της αγκινάρας
Οι αγκινάρες είναι γεμάτες με βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητες για την καλή υγεία. Αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C, καλίου, μαγνησίου και φυτικών ινών. Είναι επίσης χαμηλές σε θερμίδες, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετική επιλογή για τη διαχείριση του βάρους.
Ένα από τα βασικά οφέλη της αγκινάρας για την υγεία είναι η ικανότητά τους να βοηθούν την πέψη. Περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται κυναρίνη που διεγείρει την παραγωγή χολής στο ήπαρ. Η χολή βοηθά στη διάσπαση των λιπών και βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Αποτελούν επίσης καλή πηγή φυλλικού οξέος, μιας βιταμίνης Β που είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των κυττάρων. Επιπλέον, οι αγκινάρες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και προάγουν το αίσθημα πληρότητας.
Οι αγκινάρες περιέχουν πρωτεΐνη;
Ναι, οι αγκινάρες περιέχουν κάποια πρωτεΐνη, αλλά δεν αποτελούν σημαντική πηγή της. Μια μεσαίου μεγέθους αγκινάρα (περίπου 120 γραμμάρια) περιέχει περίπου 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, η οποία είναι σχετικά μικρή ποσότητα σε σύγκριση με άλλες πηγές πρωτεΐνης. Για παράδειγμα, μια μερίδα 120 γραμμαρίων μαγειρεμένου στήθους κοτόπουλου περιέχει περίπου 26 γραμμάρια πρωτεΐνης, που είναι πολύ μεγαλύτερη από την ποσότητα που βρίσκεται στις αγκινάρες. Ωστόσο, οι αγκινάρες εξακολουθούν να είναι μια θρεπτική και υγιεινή επιλογή τροφίμων, ιδιαίτερα για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.
Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr