Οι φακές είναι βασική τροφή στη διατροφή μας, ενώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι φακών για να διαλέξεις. Από πράσινες έως μαύρες, κάθε ποικιλία έχει τη δική της μοναδική γεύση και υφή, καθώς και ιδανικές χρήσεις σε διαφορετικά πιάτα. Παρακάτω θα δούμε τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων τύπων φακών.
Πράσινες φακές
Οι πράσινες φακές, γνωστές και ως γαλλικές φακές, είναι μικρές και έχουν μια ελαφρώς πιπεράτη γεύση. Διατηρούν καλά το σχήμα τους όταν μαγειρεύονται, καθιστώντας τες ιδανικές για σαλάτες και συνοδευτικά. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε σούπες και μαγειρευτά, όπου η σφιχτή υφή τους προσθέτει ένα πιο τραγανό συστατικό. Οι πράσινες φακές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ψηθούν από άλλες ποικιλίες, συνήθως χρειάζονται 30-40 λεπτά για να γίνουν τρυφερές.
Πώς να τις χρησιμοποιήσεις: Σε σαλάτες και συνοδευτικά.
Κόκκινες φακές
Οι κόκκινες φακές είναι μικρότερες και πιο ευαίσθητες από τις πράσινες φακές και μαγειρεύονται πιο γρήγορα. Έχουν μια ελαφρώς γλυκιά γεύση ξηρών καρπών και χρησιμοποιούνται συχνά στην ινδική κουζίνα. Επειδή μαγειρεύονται γρήγορα, οι κόκκινες φακές είναι ιδανικές για την παρασκευή σούπες, μαγειρευτά και κάρυ. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως βάση για ντιπ και επάλειψη, όπως το χούμους.
Πώς να τις χρησιμοποιήσεις: Σε σούπες, μαγειρευτά, ντιπ και χούμους.
Μαύρες Φακές
Οι μαύρες φακές, γνωστές και ως φακές beluga, είναι μικρές και στρογγυλές, με ελαφρώς γυαλιστερή εμφάνιση. Έχουν σφιχτή υφή που τις κάνει μια καλή επιλογή σε σαλάτες και συνοδευτικά. Οι μαύρες φακές είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για την προσθήκη πρωτεΐνης σε πιάτα για χορτοφάγους, όπως τα μπιφτέκια λαχανικών ή τα tacos. Ψήνονται σε περίπου 20-25 λεπτά και κρατούν καλά το σχήμα τους όταν ψηθούν.
Πώς να τις χρησιμοποιήσεις: Σε μπιφτέκια λαχανικών, tacos, σαλάτες.
Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr