Απαντά η Δήμητρα Γλυνού, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, MSc.
Η αγορά φρέσκων, τοπικών και θρεπτικών τροφίμων είναι σίγουρα ένας βασικός στόχος τρόπου ζωής, αλλά μπορεί να μην είναι πάντα τόσο εύκολο να γίνει πραγματικότητα, ειδικά όταν η πρόσβαση στην αγορά των προϊόντων αυτών δεν είναι πρακτική. Εάν είσαι στην κατηγορία ανθρώπων που ο ελεύθερος χρόνος τους είναι περιορισμένος, και ζουν σε μία μεγαλούπολη, τότε η αποθήκευση προμηθειών είναι μία βασική τακτική σου, και σίγουρα ανάμεσα στις προμήθειες αυτές είναι και τα τρόφιμα σε κονσέρβα. Και γιατί όχι; Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι συνήθως μία προσιτή και μια εύκολη επιλογή όταν οργανώνεις γεύματα για τις επόμενες μέρες. Είναι αυτό μια κακή επιλογή; Είναι τα τρόφιμα σε κονσέρβα θρεπτικά ή όχι, τελικά; Πολλές φορές, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο. Ας δούμε αναλυτικά τα δεδομένα.
Πώς επηρεάζει η κονσερβοποίηση τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών;
Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα συχνά θεωρoύνται λιγότερο θρεπτικά από τα φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα, αλλά η έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει πάντα. Στην πραγματικότητα, η κονσερβοποίηση διατηρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά ενός τροφίμου. Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και το λίπος δεν επηρεάζονται από τη διαδικασία. Τα περισσότερα μέταλλα και λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως οι βιταμίνες A, D, E και K διατηρούνται επίσης. Ως εκ τούτου, μελέτες δείχνουν ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά διατηρούν τα υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών τους μετά την κονσερβοποίηση. Ωστόσο, δεδομένου ότι η κονσερβοποίηση συνήθως περιλαμβάνει υψηλή θερμότητα, υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως οι βιταμίνες C και B μπορεί να υποστούν βλάβη. Αυτές οι βιταμίνες είναι ευαίσθητες στη θερμότητα και τον αέρα, έτσι μπορούν επίσης να χαθούν κατά τη διάρκεια των κανονικών μεθόδων επεξεργασίας, μαγειρέματος και αποθήκευσης που χρησιμοποιούνται στο σπίτι. Ενώ η διαδικασία κονσερβοποίησης μπορεί να βλάψει ορισμένες βιταμίνες, μπορεί να αυξηθούν οι ποσότητες άλλων υγιών ενώσεων. Για παράδειγμα, οι ντομάτες και το καλαμπόκι απελευθερώνουν περισσότερα αντιοξειδωτικά όταν θερμαίνονται, καθιστώντας τις κονσέρβες ποικιλιών αυτών των τροφίμων μια ακόμη καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών, επίσης είναι καλές πηγές σημαντικών βιταμινών και μετάλλων.
Διαβάστε περισσότερα στο www.shape.gr