Τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι αλήθεια πως διευκολύνουν συχνά την διαδικασία μαγειρέματος, ενώ μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε όλες τις εποχές του χρόνου προϊόντα που είτε δεν ευδοκιμούν συγκεκριμένους μήνες, είτε πάλι μας είναι δύσκολη η τακτική αγορά τους, λόγω διαμονής σε απομακρυσμένες περιοχές κ.α. Η διαφορά ανάμεσα σε ένα φρέσκο και ένα κατεψυγμένο τρόφιμα, δεν σχετίζεται με την μείωση της ποιότητας του ή την θρεπτική του αξία, αλλά στην διαδικασία συντήρησης και διάρκειας ζωής.
Πολλά τρόφιμα που παίρνουμε από τους καταψύκτες του σούπερ μαρκετ εμπεριέχουν σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών, ενώ μπορούν να ανταγωνιστούν θρεπτικά ακόμα και τα φρέσκα. Αυτό ισχύει κυρίως για τα φρούτα και τα λαχανικά, ορισμένους τύπους κρεατικών και τα ψάρια.
Τα παραπάνω, ωστόσο, δεν σημαίνουν πως οτιδήποτε βρίσκεται στην κατάψυξη είναι υγιεινό και μπορεί να προστεθεί χωρίς συνέπειες στην καθημερινή διατροφή. Δεν είναι λίγα τα προϊόντα κατάψυξης, τα οποία είναι υπερβολικά ανθυγιεινά καθώς περιέχουν υψηλές ποσότητες λιπαρών, αλάτων και φυσικά πρόσθετων συντηρητικών. Στην δεύτερη αυτή κατηγορία ανήκουν όλα σχεδόν τα προμαγειρεμένα κατεψυγμένα τρόφιμα. Οι τροφές δηλαδή που έχουν ήδη μαγειρευτεί και έπειτα απλώς καταψυχθεί, ενώ απαιτούν απλώς ζέσταμα από τον καταναλωτή. Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν δύο φαγητά που πρέπει να σταματήσεις αμέσως τώρα να προσθέτεις στο καλάθι σου, μειώνοντας φυσικά την αγορά και όλων των υπόλοιπων κατεψυγμένων τροφίμων που ανήκουν στην δεύτερη αυτή κατηγορία.
Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr