ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η εξέλιξη της νευροδιέγερσης στη χειρουργική του θυρεοειδούς

Η διαρκής εκπαίδευση των Ελλήνων χειρουργών στη σύγχρονη τεχνολογία επιφέρει θεαματικές αλλαγές στις επεμβάσεις θυρεοειδεκτομής.

15 σημάδια ότι ο θυρεοειδής δε λειτουργεί σωστά, τα οποία αγνοείς

H χρήση του νευροδιεγέρτη (ή επιστημονικότερα της διεγχειρητικής νευροπαρακαλούθησης) στην προστασία των υπεύθυνων για την ομιλία νεύρων κατά την θυρεοειδεκτομή εξελίσσεται συνεχώς και χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα παγκοσμίως.


Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται όλο και περισσότερες θυρεοειδεκτομές, από τις περίπου 9.000 ετησίως, με τη χρήση νευροδιεγέρτη. Τον περασμένο χρόνο ο αριθμός αυτός υπολογίστηκε πάνω από 4.700 ενώ το τρέχον έτος η εκτίμηση που βασίζεται στα υπάρχοντα δεδομένα είναι ότι θα ξεπεράσει τις 5.500. Η εξέλιξη τα τελευταία χρόνια αφορά τόσο την ανάπτυξη αλγορίθμων για τη βέλτιστη χρήση της νευροδιέγερσης όσο και την ανάπτυξη της συνεχούς νευροδιέγερσης με στόχο την μείωση των ποσοστών προσωρινών ή μόνιμων βλαβών στην λειτουργία των νεύρων και του βραχνιάσματος της φωνής.


Το 2017 η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων ίδρυσε την Ελληνική Ομάδα Νευροδιέγερσης η οποία με πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Αθήνα στο Νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν" και στη Θεσσαλονίκη στη Β’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ στο Γενικό Νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" έχει εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα πάνω από 150 χειρουργούς στην σωστή χρήση του νευροδιεγέρτη, με μεγάλη έμ- φαση να δίνεται στην εκπαίδευση των χειρουργών στην συνεχή νευροδιέγερση. Στην Ευρώπη η χρήση της αγγίζει το 10% των περιστατικών στα οποία χρησιμοποιείται νευροδιέγερση ενώ και στην Ελλάδα τα ποσοστά παραμένουν χαμηλά, γι’ αυτό και στόχος της Ελληνικής Ομάδας Νευροπαρακολούθησης είναι να αυξηθεί η χρήση της συνεχούς νευροδιέγερσης με την εκπαίδευση όλο και περισσοτέρων χειρουργών.


Η συνεχής νευροδιέγερση πλεονεκτεί της διαλείπουσας νευροδιέγερσης που ήδη χρησιμοποιείται λόγω της συνεχούς καταγραφής της λειτουργίας των νεύρων και της έγκαιρης πληροφόρησης που παρέχει στις περιπτώσεις χειρισμών που επηρεάζουν τη σωστή λειτουργία τους. Έτσι ο χειρουργός μπορεί να τροποποιήσει άμεσα τους χειρισμούς στο νεύρο ώστε να αποφευχθεί η επερχόμενη βλάβη.


Σχετική μελέτη δείχνει ότι το 75% των βλαβών του νεύρου λόγω έλξης μπορούν να αποφευχθούν με την σωστή χρήση της συνεχούς νευροπαρακολούθησης. Οι τεχνολογικές εξελίξεις στην χειρουργική αποτελούν ένα επιπλέον βοήθημα στον χειρουργό και σε συνδυασμό με την άρτια χειρουργική τεχνική και την απαιτούμενη εμπειρία μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερα χειρουργικά αποτελέσματα με ασφαλέστερες επεμβάσεις.


Ευχαριστούμε τον Κ. Κυριάκο Βαμβακίδη, Χειρουργό ενδοκρινών αδένων, Fellow οf the European Division Of Endocrine Surgery, Διευθυντή Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών αδένων Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν". www.drvamvakidis.gr

Read Next

22 Σεπ 2022

Στη νέα College Collection της Carpisa θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι για τη νέα σχολική χρονιά

Η Carpisa παρουσιάζει την College Collection, μια συλλογή από ισχυρό και ανθεκτικό νάιλον με cool τσάντες, κασετίνες, σακίδια και νεσεσέρ.

Περισσότερα από

Life

20 Σεπ 2022

Στην κηδεία της Ελισάβετ η πριγκίπισσα Σάρλοτ και ο πρίγκιπας Τζορτζ: Τι λέει η ειδικός για το αν "πρέπει" να παίρνουμε τα παιδιά σε κηδεία

Αν το θέαμα των μικρών παιδιών του Ουίλιαμ και της Κέιτ στην κηδεία της Ελισάβετ σε ξενίζει, δες για ποιους λόγους χρειάζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις να βρίσκουμε το θάρρος να μιλήσουμε ανοιχτά για το θάνατο στο παιδί.

20 Σεπ 2022

Μemory Walk 2022: Περπατάμε για τα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ.

18 Σεπ 2022

Η 20th Century Fox πληρώνει την οικολογική καταστροφή της 'Παραλίας' 2 δεκαετίες μετά

Μια ταινία που δεν θέλει να θυμάται για κανέναν λόγο ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

18 Σεπ 2022

Ναι, το μεγαλύτερο σκάνδαλο στο σκάκι έχει σχέση με ένα sex toy

Οι κατηγορίες του grandmaster προς τον 19χρονο που τον νίκησε

18 Σεπ 2022

'Athens Wine & Art Festival': Tο μεγαλύτερο φεστιβάλ κρασιού και τέχνης στην Ελλάδα επιστρέφει

Στις 8 και 9 Οκτωβρίου, στο χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

18 Σεπ 2022

Τι περιλαμβάνει η πυθαγόρεια διατροφή που ακολουθεί η Θεοφανία Παπαθωμά

Η γνωστή ηθοποιός μίλησε για τις διατροφικές της επιλογές αλλά και τον υγιεινό τρόπο ζωής που ακολουθεί απερίσπαστα.

17 Σεπ 2022

Καμαρούλα μια σταλιά

Όταν το παιδί σου εγκαταλείπει το μαθητικό του δωμάτιο για ένα καινούριο φοιτητικό.,

16 Σεπ 2022

"Ο έρωτας τα αλλάζει όλα" | Κέρδισε δέκα διπλές προσκλήσεις για την avant premiere της ταινίας

Η Σιγκούρνι Γουίβερ επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη στο πλευρό του Κέβιν Κλάιν και το Womantoc σε καλεί να είσαι εκεί.