ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ισπανία: "Μόνο το ναι σημαίνει ναι"- εγκρίθηκε οριστικά η αυστηροποίηση της νομοθεσίας κατά της σεξουαλικής βίας

Η Ισπανία αυστηροποίησε τη νομοθεσία της κατά της σεξουαλικής βίας, υιοθετώντας την υποχρέωση της ρητής συναίνεσης.

Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει γίνει γνωστό ως "μόνο το ναι σημαίνει ναι", υιοθετήθηκε οριστικά χθες από το κοινοβούλιο με 205 ψήφους υπέρ και 141 κατά, αφού είχε ήδη εγκριθεί σε πρώτη ανάγνωση τον Μάιο. Όμως τον Ιούλιο η Γερουσία είχε προχωρήσει σε μια τροποποίηση λόγω της οποίας οι βουλευτές χρειάστηκε να ψηφίσουν εκ νέου.

To νομοσχέδιο "πλήρους διασφάλισης της σεξουαλικής ελευθερίας", όπως ονομάζεται, καθιστά "τη συναίνεση" βασικό στοιχείο, τονίζοντας ότι αυτή θα πρέπει "να εκφράζεται ελεύθερα με πράξεις (…) οι οποίες θα καταδεικνύουν με ξεκάθαρο τρόπο τη βούληση του ατόμου".

"Η χώρα μας περιλαμβάνει επιτέλους στη νομοθεσία της ότι η συναίνεση είναι βασικό στοιχείο των σεξουαλικών μας σχέσεων. Οι γυναίκες δεν θα χρειάζεται πλέον να αποδείξουν ότι υπέστησαν βία ή εκφοβισμό στη διάρκεια επίθεσης ώστε αυτή να αναγνωριστεί ως σεξουαλική επίθεση", δήλωσε η υπουργός Ισότητας της Ισπανίας Ιρένε Μορένο που ανήκει στο Podemos.

Μέχρι στιγμής για να αποδειχθεί ένας βιασμός έπρεπε να υπάρχουν αποδείξεις εκφοβισμού ή βίας.

Υπόθεση της "αγέλης των λύκων"

Το ζήτημα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο της υπόθεσης της "αγέλης των λύκων", μιας ομάδας πέντε ανδρών που βίασαν ομαδικά το 2016 μία 18χρονη γυναίκα στη διάρκεια της γιορτής Σαν Φερμίν στην Παμπλόνα και βιντεοσκόπησαν τις πράξεις τους.

Το 2018 καταδικάστηκαν σε εννέα χρόνια κάθειρξη όχι για βιασμό, αλλά για "σεξουαλική κακοποίηση". Η σεξουαλική κακοποίηση θεωρείτο αδίκημα βάσει του ποινικού κώδικα της Ισπανίας και οριζόταν από την απουσία βίας ή εκφοβισμού, ενώ επέσυρε μικρότερες ποινές.

Την εποχή εκείνη δεκάδες χιλιάδες γυναίκες είχαν βγει στους δρόμους της Ισπανίας φωνάζοντας το σύνθημα "εγώ σε πιστεύω, αδελφή μου", ζητώντας την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα.

Μπροστά στις αντιδράσεις αυτές το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο χαρακτήρισε τον Ιούνιο του 2019 τα γεγονότα "ομαδικό βιασμό" και επέβαλε ποινές 15 ετών κάθειρξης στους δράστες.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ είχε δεσμευθεί να υιοθετήσει νομοθεσία για τη συναίνεση αμέσως μετά την ορκωμοσία της.

Το νέο νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε χθες ποινικοποιεί εξάλλου τα "ανάρμοστα" σχόλια στον δρόμο, τη διάδοση προσωπικών βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο, ενώ προβλέπει την αποτελεσματική διδασκαλία της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία και την ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων σεξουαλικής βίας αλλά και την αποζημίωσή τους.

Νομοθεσία στην Ευρώπη

Στο θέμα της συναίνεσης η ισπανική κυβέρνηση εξήγησε ότι εμπνεύστηκε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μια διεθνή σύμβαση που υιοθετήθηκε το 2011 και η οποία ορίζει τους κανόνες για την αντιμετώπιση της σεξιστικής βίας.

Το υπουργείο Ισότητας επεσήμανε επίσης ότι η Ισπανία εμπνεύστηκε από σουηδικό νόμο του 2018 ο οποίος θεωρεί βιασμό κάθε σεξουαλική πράξη χωρίς ρητή συναίνεση.

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2020, 12 ευρωπαϊκές χώρες – ανάμεσά τους το Βέλγιο, η Δανία, η Σουηδία και η Βρετανία—από τις 31 που εξετάστηκαν όριζαν τον βιασμό ως απουσία συναίνεσης.

Μεταξύ των χωρών αυτών η Γερμανία αυστηροποίησε τη νομοθεσία της το 2017 προκειμένου να καταστήσει την απουσία συναίνεσης μοναδικό κριτήριο για τον ορισμό του βιασμού.

Στη Γαλλία νόμος που έχει στόχο να προστατεύσει τους ανήλικους από σεξουαλικά εγκλήματα και την αιμομιξία όρισε πέρυσι τα 15 έτη ως κατώτατη ηλικία συναίνεσης και τα 18 σε περίπτωση αιμομιξίας.

Η Ισπανία πρωτοπορεί στο θέμα της καταπολέμησης της σεξουαλικής βίας μετά την υιοθέτηση ήδη το 2004 νόμου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θεωρεί τη διαφορά στο φύλο του δράστη και του θύματος επιβαρυντικό παράγοντα στην περίπτωση άσκησης βίας.

Read Next

25 Νοε 2022

Μίνως Μάτσας: "Από κοντά" στην κεντρική σκηνή του Gazarte

O Μίνως Μάτσας έρχεται στο Gazarte για τρεις εμφανίσεις.

25 Νοε 2022

Οι αλήθειες στο "Fabelmans" του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Η 34η ταινία του εμβληματικού σκηνοθέτη συστήνεται ως η πιο προσωπική και αυτοβιογραφική της πλούσιας καριέρας του. Ποια γεγονότα της ταινίας, όμως, είναι τα πραγματικά;

Περισσότερα από

Life

25 Νοε 2022

"Βία είναι να μην κοιμάσαι ήσυχη τα βράδια"

25 Νοεμβρίου: Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών. Γράφει η Άντζελα Ζιούτη

25 Νοε 2022

Η Hellas Direct ρίχνει χρώμα στην Black Friday και γιορτάζει τη #safefriday

30 νύχτες - 100 διαβάσεις - 20.000 ασφαλείς μαθητές και μαθήτριες: Η Hellas Direct κάνει τη διαφορά και αντί της Black Friday γιορτάζει τη #safefriday εξασφαλίζοντας την ασφάλεια των παιδιών μας.

24 Νοε 2022

Βρετανή μητέρα σκότωσε τον παιδόφιλο που είχε κακοποιήσει τους 3 γιους της- Μίλησε στο BBC μόλις αποφυλακίστηκε

Για πρώτη φορά, η μητέρα από το ανατολικό Λονδίνο που σκότωσε τον παιδόφιλο που είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τα παιδιά της, δίνει τηλεοπτική συνέντευξη.

24 Νοε 2022

Θέλεις να βλέπεις καθαρά μετά τα 40, κοντά, μακριά και σε κάθε απόσταση;

Με τους πολυεστιακούς φακούς επαφής ACUVUE® OASYS MULTIFOCAL δε θα πιστεύεις στα μάτια σου.

22 Νοε 2022

Η Νατάσα Γιάμαλη μίλησε για την "Κιβωτό του Κόσμου" και έδειξε με τον πιο σωστό τρόπο τον "ελέφαντα" στο δωμάτιο

"Καμία φιλάνθρωπη κυρία, κανένας ρασοφόρος και κανένας ευαισθητοποιημένος κύριος που η δράση του εκπορεύεται από το προσωπικό του δράμα δεν μπορεί να υποκαθιστά στο διηνεκές την απουσία του κοινωνικού κράτους."

22 Νοε 2022

#AllThingsXmas: Ο βιτρίνες των notos είναι ένα Χριστουγεννιάτικο παραμύθι

Τα notos γίνονται ο απόλυτος Christmas προορισμός και μας καλούν να ζήσουμε μοναδικές shopping εμπειρίες.

21 Νοε 2022

The Crown: Τα 5 διάσημα "σκάνδαλα" που έμειναν εκτός της 5ης σεζόν

Τα πρωτοσέλιδα της βασιλικής οικογένειας που δεν προβλήθηκαν στα νέα επεισόδια.

21 Νοε 2022

Moxy Athens City: To πιο cool ξενοδοχείο της πόλης γίνεται ο καμβάς για τα πιο δυνατά events

Resident DJs, Fashion Runways, Art Fairs, μοναδικά Xmas parties έχουν σημείο συνάντησης το Athens City Moxy στο κέντρο της Αθήνας.