ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η αντισυμβατική ζωή των "καταραμένων" ποιητών, μελοποιημένη με τη φωνή του Αλκίνοου Ιωαννίδη

Στο υποβλητικό Φρούριο του Επταπυργίου.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μας προσκαλεί σε μια συναυλία στο απόλυτο σκοτάδι

"Είναι συγκλονιστικά επίκαιρη η ποίηση των "καταραμένων" στη σημερινή εποχή. Επαναστατική, οργισμένη, γεμάτη καυστικές αλήθειες. Αυτοί οι διανοούμενοι με την αντισυμβατική, ...αλήτικη -πολλές φορές- ζωή τα βάζουν με Θεούς και δαίμονες", λέει η πρόεδρος και καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου, λίγες ημέρες προτού η εσωτερική αυλή του Φρουρίου του Επταπυργίου αποτελέσει το υποβλητικό σκηνικό για να προσεγγίσει το κοινό το σύμπαν των καταραμένων ποιητών: Μπωντλαίρ, Ρεμπώ, Καρυωτάκη, Λαπαθιώτη, Πολυδούρη, Βερλέν, Πόε, Μαλλαρμέ, Λωτρεαμόν, Μαγιακόφσκι.

Μια περιπλάνηση στο ποιητικό σύμπαν των "καταραμένων" ποιητών -όρος που γεννήθηκε για να περιγράψει μια συγκεκριμένη γενιά, αυτούς που έζησαν τον 19ο και ως τα μισά του 20ου αιώνα, αυτούς που βρήκαν καταφύγιο στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά, την τρέλα, την αυτοκτονία- θα επιχειρήσουν, με τις ερμηνείες τους, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Nalyssa Green και η Μέλα Γεροφώτη, με την αφήγηση του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Θανάση Κολαλά, με την Άννα Μυκωνίου να υπογράφει τη λογοτεχνική μελέτη και τα κείμενα.

Για την κ. Μυκωνίου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, τον οποίο είχε γνωρίσει πριν από δέκα χρόνια στη Χαλκιδική σε ένα λάιβ που διήρκησε 5 ώρες, είναι "ένας καλλιτέχνης αισθαντικός και ευαίσθητος", ο ιδανικός ερμηνευτής για να αποδώσει το κλίμα των μελοποιημένων ποιημάτων του Καρυωτάκη, του Λαπαθιώτη και των άλλων "καταραμένων", ενώ ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος εκτιμά ότι θα δημιουργήσει με τις αφηγήσεις του το κατάλληλο κλίμα για να λειτουργήσει όλη αυτή η ατμοσφαιρική βραδιά.

Η ποίηση είναι ένα ανοιχτό παράθυρο

"Θα προσπαθήσουμε να είναι μια μυσταγωγία, μια βραδιά με είκοσι υπέροχα μελοποιημένα ποιήματα, λιτή αφήγηση και εικόνα, μια βραδιά για όσους έχουν βάλει ή θέλουν να βάλουν, με όποιο τρόπο, την ποίηση στην ζωή τους", σημειώνει η κ. Μυκωνίου, η οποία θεωρεί ότι η ποίηση δεν απευθύνεται μόνο σε εκείνους που την καταλαβαίνουν, σαν να είναι είδος μυστηριακό, για μυημένους. "Η ποίηση είναι ένα ανοιχτό παράθυρο που επιζητεί να συνομιλήσει και να επικοινωνήσει κυρίως με αυτούς που δεν είχαν την ευκαιρία να την προσεγγίσουν. Απευθύνεται σε όλους, ακόμα και σε εκείνους που τη "φοβούνται" ή που την αρνούνται", λέει.

Είναι ενδεικτικό εξάλλου, ότι το κοινό της Θεσσαλονίκης "αγκάλιασε" τις βραδιές ποίησης από την πρώτη χρονιά του Φεστιβάλ Επταπυργίου, το 2019. "Η αλήθεια είναι ότι η επιτυχία του περσινού αφιερώματος στον Καββαδία ήταν αναμενόμενη, γιατί το κοινό γνωρίζει τα ποιήματα του κυρίως μέσα από τις μελοποιήσεις του Μικρούτσικου. Η μεγάλη απήχηση όμως των "καταραμένων" ήταν μια έκπληξη για εμένα. Μια ευχάριστη έκπληξη ότι η ποίηση επιβιώνει παρ' όλες τις αντιξοότητες της εποχής μας. Και αυτό από μόνο του είναι ελπίδα", επισημαίνει η κ. Μυκωνίου.

Προσθέτει, επίσης, ότι μπορεί το Φεστιβάλ Επταπυργίου να διαδραματίζεται το καλοκαίρι, αλλά "δεν είναι ένα καλοκαιρινό Φεστιβάλ, υπό την έννοια ότι δεν επενδύει, όπως τα περισσότερα, στον "πολιτισμό της διασκέδασης". Το υποβλητικό αυτό μνημείο υπαγορεύει εκδηλώσεις "ιδιαίτερες"".

Στις 18 και 19 Ιουλίου 2022 θα ακουστούν στο Φρούριο του Επταπυργίου περίπου 20 ποιήματα, σε μελοποιήσεις Μάνου Χατζιδάκη, Λένας Πλάτωνος, Dj Mestre & Γιώργου Αβραμίδη, Νίκου Ξυδάκη, Λουκά Θάνου, Γιάννη Γλέζου, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Δημήτρη Μαραμή, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Σταύρου Κουγιουμτζή, Κώστα Λειβαδά, Χρίστου Θεοδώρου και Ηδύλης Τσαλίκη και με αυτές τις συναυλίες ολοκληρώνεται το φετινό Φεστιβάλ Επταπυργίου.

Read Next

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Περισσότερα από

Life

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

19 Απρ 2024

Αυτό το τρόφιμο συνδέεται με την απώλεια βάρους και πιο λεπτή μέση

Μπόνους: Bοηθάει στην μείωση της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.