ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Month pride: Πώς καθιερώθηκε η πολύχρωμη γιορτή διεκδίκησης και μνήμης

Η ιστορία πίσω από τις πολύχρωμες σημαίες που αντανακλούν την ενότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας


Ο Μήνας Υπερηφάνειας γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο με αφορμή την εξέγερση του Stonewall που έγινε το 1969 στο Μανχάταν. Σκοπός του εορτασμού αυτού είναι η προώθηση της ορατότητας, της ισότητας και της εκπροσώπησης όλων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Πώς καθιερώθηκε

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας το 1969, εννέα αστυνομικοί της Νέας Υόρκης εισέβαλαν στο Stonewall Inn στην Christopher Street και άρχισαν επιθετικά να ψάχνουν τους θαμώνες του μπαρ. Απαιτούσαν ταυτοποίηση και συνέλαβαν όποιον/α υποψιάζονταν ότι ήταν ομοφυλόφιλος/η και όποιον/α ήταν ντυμένος/η με τρόπο που δεν συμβαδίζει με την κυρίαρχη περιοριστική αντίληψη της κοινωνίας σχετικά με το φύλο.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν θα πυροδοτούσαν το σύγχρονο κίνημα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, εμπνέοντας την πρώτη Pride παρέλαση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, στην Christopher Street.

Το 1969, ήταν ακόμα παράνομο να είσαι γκέι στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ. Για πολλές λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και τρανσέξουαλ, οι νύχτες σε μέρη όπως το Stonewall Inn ήταν οι μοναδικές στιγμές που θα μπορούσαν ελεύθερα να είναι ο εαυτός τους. Ο χώρος ήταν γνωστός για τον εορτασμό της συμπεριληψιμότητας, και έγινε επίσης ένας ασφαλής χώρος για τους εργαζόμενους/ες του σεξ και τους άστεγους.

Στις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Ιουνίου 1969, καθώς η αστυνομία άρχισε να παρενοχλεί όλους/ες όσοι/ες βρίσκονταν στο μπαρ, και να τους σέρνει στα περιπολικά, οι θαμώνες του Stonewall δεν διαμαρτυρήθηκαν μόνο για μια αστυνομική επιδρομή σε ένα μπαρ: Προστάτευαν το σπίτι τους.

Πώς ξεκίνησε η εξέγερση του Stonewall;

Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν τρεις έγχρωμες γυναίκες, οι Marsha P Johnson, Sylvia Rivera και Stormé Delarvarie,άρχισαν να παρακινούν τους επισκέπτες να ξεσηκωθούν ενάντια στην αστυνομία.

Οι επιδρομές από την αστυνομία στο Stonewall Inn δεν αποτελούσαν καθόλου σπάνιο περιστατικό. Στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονταν ή πόσο ανοιχτά εκφράζονταν, πολλά ΛΟΑΤΚΙ άτομα ζούσαν με τον συνεχή φόβο ότι θα συλλαμβάνονταν για "εγκλήματα κατά της φύσης", ότι θα υφίσταντο επίθεση ή θα έχαναν τις δουλειές τους και τα προς το ζην, αν ποτέ τους ανακάλυπταν. Μπροστά σε μια τόσο κραυγαλέα καταπίεση και βία, λίγες φωνές αντίστασης αναζωπύρωσαν εκείνη την πρώτη σπίθα.

Όπως πολλά τρανς άτομα τότε, η Marsha και η Sylvia αντιμετώπιζαν συνεχή παρενόχληση, ιδίως από την αστυνομία. Δεδομένου ότι ήταν παράνομο για τους ανθρώπους που ήταν δηλωμένοι ως άνδρες στη γέννησή τους, να φορούν γυναικεία ρούχα (και αντιστρόφως), αυτές και άλλες τρανς γυναίκες και drag queens στο Stonewall Inn εξαναγκάστηκαν να μπουν στο μπάνιο, και να γδυθούν και να υποστούν σωματικό έλεγχο, και τελικά να συλληφθούν, αν διαπιστωνόταν ότι είχαν γεννηθεί με αρσενικά χαρακτηριστικά.

Η Marsha και η Sylvia αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με αυτές τις απαιτήσεις, και αποφάσισαν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, κάνοντας πιο έντονη την ένταση μεταξύ της αστυνομίας και των πελατών. Μόλις λίγα λεπτά αργότερα, μπορούσε κανείς να ακούσει ανθρώπους να φωνάζουν: "θα υπερισχύσουμε" και "Gay Power" από το δρόμο, παροτρύνοντας το πλήθος να συγκεντρωθεί στον χώρο.

Οι άνθρωποι άρχισαν να ρίχνουν νομίσματα και μπουκάλια στην αστυνομία, αναγκάζοντας τους αξιωματικούς να υποχωρήσουν μέσα στο μπαρ. Κάδοι απορριμμάτων ρίχνονταν μέσα από το παράθυρο καθώς τα πλήθη έξω μεγάλωναν. Για πολλούς από τους ανθρώπους εκείνο το βράδυ, ήταν η πρώτη φορά που μπόρεσαν να υψώσουν το ανάστημά τους και να δηλώσουν ότι δεν θα ανέχονταν πλέον μεταχείριση βάση διακρίσεων από την αστυνομία ή από οποιονδήποτε άλλο.

Όταν η Marsha και η Sylvia αποφάσισαν να βγουν έξω, εκείνη τη νύχτα, δεν υπήρχε τρόπος να φανταστούν ότι οι ενέργειές τους θα είχαν καθοριστική σημασία στον αγώνα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που ήταν ενεργές αγωνίστριες για τα δικαιώματα των τρανς και των εργαζομένων στο σεξ, η συμμετοχή τους στις ταραχές του Stonewall θα τις οδηγούσε να ιδρύσουν τις STAR (Street Transvestite* Action Revolutionaries – Παρενδυτικές* Επαναστάτριες του δρόμου και της δράσης) όπως επίσης και να γίνουν κεντρικές ηγέτιδες στο Γκέι Απελευθερωτικό Μέτωπο [Front of Gay Liberation].

Η κληρονομιά του Stonewall

Ένα χρόνο μετά το Stonewall στις 28 Ιουνίου 1970, οι άνθρωποι επέστρεψαν στο Stonewall Inn και χαρακτήρισαν την επέτειο ως Ημέρα Απελευθέρωσης της Christopher Street. Οι ταραχές του Stonewall ήταν το πρώτο βήμα σε μια σειρά εκδηλώσεων στα τέλη του 20ου αιώνα που θα άνοιγαν τον δρόμο για νομικές και κοινωνικές αλλαγές που θα βελτίωναν τη ζωή των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Οι άνθρωποι που διοργάνωσαν τις διαδηλώσεις εκείνη τη νύχτα έγιναν το ζωντανό παράδειγμα που θα εμψύχωνε τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Read Next

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.

Περισσότερα από

Life

11 Απρ 2024

Λευκό ψωμί: Το τρώμε ή όχι; Τι απαντά κορυφαία διαιτολόγος

Το ψωμί είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Η Αναστασία Κόκκαλη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος εξηγεί τι ισχύει για το λευκό ψωμί.

11 Απρ 2024

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η εντυπωσιακή τελετή απονομής μιας νέας εποχής

Την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου οι Χρυσοί Σκούφοι. Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας γιόρτασε την 31η απονομή του, τιμώντας τους κορυφαίους της ελληνικής εστίασης, σε μια λαμπερή βραδιά που ξεκίνησε με ένα ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό κουίζ και ολοκληρώθηκε με ένα συναρπαστικό 4 hands dîner de gala πολλών αστέρων.

11 Απρ 2024

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Στον αστερισμό του Κωνσταντίνου Καρύδη

Διευθύνοντας την ορχήστρα δωματίου της Ευρώπης: Στο πιάνο ο Γιαν Λισέτσκι

10 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

10 Απρ 2024

Χανιά: Πρόστιμο-μαμούθ σε τεχνίτρια νυχιών - Την "τσίμπησαν" από αναρτήσεις στα social media

Το κλιμάκιο της ΑΑΔΕ επέβαλε συνολικό πρόστιμο 35.000 ευρώ στη γυναίκα που δούλευε στο σπίτι της.

09 Απρ 2024

Τι είναι η ομελέτα ταμάγκο; Η εύκολη συνταγή για την ασιατική ομελέτα

Η ομελέτα ταμάγκο ή Tamagoyaki είναι η ασιατική εκδοχή της ομελέτας.

09 Απρ 2024

Μέγαρο Μουσικής: Ζανίν Γιάνσεν- Ντενίς Καζούχιν

Οι δύο χαρισματικοί δεξιοτέχνες επιστρέφουν στην Αθήνα επιστροφή στο Φεστιβάλ της Άνοιξης

09 Απρ 2024

Έρχεται η ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.