Ιδιοκτήτρια δύο εστιατορίων, του Leo και Misia, η Λεονόρ Εσπινόζα αναδείχτηκε φέτος ως η καλύτερη γυναίκα σεφ του κόσμου από τον θεσμό των World’s 50 Best Restaurants list. Βέβαια, είναι ένα ζήτημα γιατί θα πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία για τις γυναίκες σεφ, γιατί δηλαδή να μη βραβευτεί ως η καλύτερη σεφ του κόσμου, χωρίς διάκριση ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες.
Η ίδια μάλλον έδωσε την απάντηση το 2017 όταν είχε κατακτήσει πάλι τον τίτλο της Καλύτερης Γυναίκας Σεφ στη Λατινική Αμερική και μάλιστα με πρωτότυπο τρόπο. Στην τελετή απονομής του βραβείου τότε είχε πάρει το μικρόφωνο για να ρωτήσει "Θα μπορούσαν σας παρακαλώ να σηκωθούν από τις θέσεις τους οι γυναίκες σεφ;". Ήταν ελάχιστες οι γυναίκες που σηκώθηκαν. Τότε, η Εσπινόζα είπε "Τώρα, μπορούν να σηκωθούν παρακαλώ οι άντρες;". Δεκάδες άνθρωποι στάθηκαν όρθιοι, ενώ το κοινό είτε σιωπούσε είτε γελούσε νευρικά, γιατί πλέον επικρατούσε αμηχανία. Ήταν πασιφανές πως ακόμα και στην εποχή μας η υψηλή κουζίνα είναι ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα, με ελάχιστες ευκαιρίες να αναδυθούν στην κορυφή του γυναίκες.
Η Εσπινόζα όμως μαγείρευε από παιδί μαζί με τη γιαγιά της στην Καταρχένα, στην Κολομβία. Το 2007 άρχισε να συνεργάζεται στενά με τοπικούς παραγωγούς και βιολόγους προκειμένου να εξερευνήσουν από κοινού τις γαστρονομικές παραδόσεις της Μπογκοτά. Το μενού degustation (το οποίο η ίδια αποκαλεί Ciclo-Bioma) αντλεί έμπνευση από τις αρχαίες τεχνικές της Κολομβίας κι ασφαλώς την εποχικότητα. Ένα χρόνο μετά ίδρυσε το Funleo, ΜΚΟ που έχει ως στόχο να καταγράψει και να διατηρήσει τις παραδοσιακές τεχνικές και να ενημερώνει το κοινό σχετικά με ζητήματα βιωσιμότητας και τοπικής παραγωγής προϊόντων.
Συμπεράσματα που φτάνουν ως το τραπέζι του Leo. Εκεί, η Εσπινόζα μαζί με την κόρη της Λάουρα Ερμάντεζ, η οποία είναι και σομελιέ του εστιατορίου έχουν φτιάξει ποτά με τη διαδικασίας της ζύμωσης σύμφωνα με τις παραδόσεις των γηγενών κοινοτήτων. Το καλλιτεχνικό δε παρελθόν της Εσπινόζα, η οποία σπούδασε Καλές Τέχνες στην Καταρχένα, συμβάλλει αποφασιστικά στην αισθητική του χώρου -από τα πιάτα της ως τα σκεύη που φτιάχνονται χειροποίητα από κεραμίστες της περιοχής.
"Στο Leo δεν αφηγούμαι μόνο την ιστορία της γαστρονομίας μας, αλλά και της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Θέλω να αναδείξω το οξύμωρο σχήμα του πώς μια περιοχή με απίστευτο πλούτο προφορικής και μουσικής παράδοσης όπως και λαϊκών παραδόσεων μπορεί να αντιμετωπίζει τόση φτώχεια και αποκλεισμό- είναι αδιανόητο. Αφηγούμαι λοιπόν ιστορίες, αλλά δεν κάνω εκπτώσεις στη διαδικασία με την οποία δημιουργώ. Μπορεί να δω κάτι και να το φυλάξω ώστε να το επεξεργαστώ αργότερα- κι αυτό προκύπτει συνήθως μεταξύ 4 και 6 το πρωί, όταν βλέπω διαυγή όνειρα" έχει δηλώσει σε συνέντευξή της στο περιοδικό Eater.
Το 2015 η Εσπινόζα άνοιξε το Misia, ένα εστιατόριο πιο καθημερινό. Εκεί το μενού αντανακλά τις κουζίνες της Κολομβίας, της Καραϊβικής και της Ακτής του Ειρηνικού. Παράλληλα, έχει συμβάλλει στη δημιουργία ενός κέντρου όπου μπορούν να βρουν καταφύγιο άνθρωποι με εξαρτήσεις.