Με αφορμή τη δράση "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές", το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο καλεί τους μεγάλους αλλά και τους μικρούς φίλους του να συμμετέχουν στις ακόλουθες δράσεις, σχετικά με την ύδρευση της Αθήνας.
Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 - Ώρα έναρξης: 12.00
Ξενάγηση στους κήπους του Μουσείου από τους αρχαιολόγους-επιμελητές των συλλογών. Οι κήποι του Μουσείου, μία όαση στο κέντρο της πόλης, γίνονται η αφορμή για μία ευχάριστη περιήγηση ανάμεσα σε οπωροφόρα δένδρα και αρωματικά φυτά, δίπλα στο υδάτινο στοιχείο. Οι επισκέπτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους τρεις εκθεσιακούς σταθμούς που υπάρχουν στους κήπους: τη φρεατοδεξαμενή, που αφορά στην ύδρευση της Αθήνας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τον Παράδεισο, σχετικά με τις αντιλήψεις των βυζαντινών για την επίγεια και τη μεταθανάτια ζωή και τον Ιλισσό, για την εξέλιξη του παριλίσσιου τοπίου από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Κυριακή 29 Μαΐου 2022 - Ώρα έναρξης: 10.30 και 12.00
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Θα υπάγω εις τους κήπους", το οποίο αξιοποιεί εκπαιδευτικά τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου. Μέσα από επιλεγμένα αντικείμενα τα παιδιά ανακαλύπτουν φυτά, λουλούδια και δένδρα, κήπους πραγματικούς και συμβολικούς. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με εικαστικό εργαστήρι στους κήπους του Μουσείου. Για παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού.
Οι παραπάνω δράσεις είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 213 213 9507 (από τις 09.00-15.00)
Περισσότερες πληροφορίες στο www.byzantinemuseum.gr

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Στις 26 και 27 Μαΐου 2022 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στην πανελλήνια εκστρατεία που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές". Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό με τις παρακάτω εκδηλώσεις:
Α) Θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου:
1) Την Πέμπτη 26 Μαΐου και ώρα 11:00- 12:00 στη Συλλογή Γλυπτών με θέμα "Φυτικός διάκοσμος ως παραπληρωματικό θέμα στη γλυπτική",
2) Την Πέμπτη 26 Μαΐου και ώρα 13:00- 14:00 στις αίθουσες των Προϊστορικών Συλλογών του Μουσείου με θέμα "Φυσικό τοπίο και ερωτικοί υπαινιγμοί στην εικονογραφία της τέχνης του Προϊστορικού Αιγαίου" και
3) Την Παρασκευή 27 Μαΐου και ώρα 11:00- 12:00 στη Συλλογή Γλυπτών με θέμα "Απεικόνιση φυσικού τοπίου - αστικού τοπίου".
Β) Εκπαιδευτική δράση για μαθητές:
Το πρωί της Παρασκευής 27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική δράση με τίτλο "Μυρίζει τριαντάφυλλο στο μυκηναϊκό παλάτι…" για μαθητές Α/Θμιας Εκπαίδευσης συνοδευόμενη από εικαστικό εργαστήριο. Η δράση αυτή θα περιλαμβάνει έρευνα στη Συλλογή Μυκηναϊκών Αρχαιοτήτων με τη βοήθεια των υπευθύνων αρχαιολόγων, παιχνίδι ρόλων και απτική επαφή με αντίγραφα. Τα παιδιά θα εστιάσουν περισσότερο στις Πινακίδες Γραμμικής Β΄ με τις συνταγές των μυκηναϊκών αρωμάτων. Θα μάθουν για τους αρωματοποιούς του μυκηναϊκού παλατιού και θα μυρίσουν το άρωμα τριαντάφυλλο που φτιάχτηκε στις μέρες μας με τα αρχαία μυστικά. Τέλος, με τη βοήθεια της εικαστικού του Μουσείου τα παιδιά εμπνευσμένα από τα εκθέματα θα φτιάξουν τα δικά τους έργα τέχνης που θα πάρουν μαζί τους.
Η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη για την Πέμπτη 26 και Παρασκευή 27 Μαΐου στους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις δράσεις. Για τη συμμετοχή στις ξεναγήσεις/περιηγήσεις κρίνεται απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. επικοινωνίας: 213 2144889 και 213 2144856 και στο www.namuseum.gr