ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Αναστασία και ο Άρθουρ έκαναν 4 ταξίδια στο Ιρπίν για να σώσουν σκύλους, γάτες, χελώνες και αξολότλ

"Είχαμε πάρα πολλά να κάνουμε για να ανησυχήσουμε ή να φοβηθούμε"

Η εικόνα της κοπέλας που ανεμοδαρμένη διέσχιζε μια γέφυρα εν μέσω ρωσικών πυρών προκειμένου να σώσει ζώα έγινε viral, μια εικόνα που συμβολίζει τη φρίκη του πολέμου και των δεινών που χρειάζονται να υποφέρουν και τα ζώα από την ανθρώπινη παράνοια και το μίσος.

Ποια είναι όμως η πραγματική ιστορία της Αναστασία Τίκα; Η Αναστασία, 20 ετών είναι φοιτήτρια κτηνιατρικής και επικεφαλής ενός καταφυγίου για ζώα στο Ίρπιν εδώ και τέσσερα χρόνια και είναι παντρεμένη με τον 26χρονο Άρθουρ Λι. Στην πρώτη προσπάθεια απόδρασής τους από την πόλη προσπαθούσαν να μεταφέρουν μαζί τους 19 σκύλους, πέντε γάτες, μία χελώνα, έναν χαμαιλέοντα, δύο σαύρες, ένα αξολότλ και ένα χάμστερ.

"Είχαμε πάρα πολλά να κάνουμε για να ανησυχήσουμε ή να φοβηθούμε", λέει η Tίκα, η οποία διατηρεί καταφύγιο ζώων στο Ιρπίν εδώ και τέσσερα χρόνια. Η απόφαση να τραπούν σε φυγή δεν ήταν εύκολη, αλλά οι Ρώσοι είχαν πάρει τον έλεγχο της πόλης. Το ρεύμα είχε διακοπεί, το ίδιο και το νερό με αποτέλεσμα να πρέπει τα σκυλιά να πίνουν νερό από το ενυδρείο του καταφυγίου.

Μια φίλη του ζευγαριού που έβρισκε κι εκείνη αδέσποτα ζώα και τα έδινε στο καταφύγιο ήταν εκείνη που έπεισε την Τίκα και τον Λι να φύγουν. Περπάτησαν δύο μίλια μέχρι τη γέφυρα όπου Ουκρανοί στρατιώτες βοηθούσαν τον κόσμο να περάσει.

Δύο από τα σκυλιά, που είχαν σπασμένα ράχη, ήταν σε αναπηρικά καροτσάκια, ενώ ένα άλλο με ακρωτηριασμένα πόδια, αρνιόταν να δεθεί και έσερνε τα πόδια του. "Κάποια στιγμή σκέφτηκαν ότι δεν θα τα καταφέρναμε", είπε ο Λι, "αλλά η φίλη μας τηλεφώνησε και είπε ότι θα υπήρχε ένα μικρό λεωφορείο από την άλλη πλευρά για να βοηθήσει".

Χρειάστηκαν τρεις ώρες για να φτάσουν στη γέφυρα. Ένας σκύλος, ένας βελγικός ποιμενικός ενάμιση έτους, ήταν τόσο τρομοκρατημένος που δάγκωσε μέρος της γλώσσας του, ενώ τέσσερις από τους άλλους, συμπεριλαμβανομένου του σκύλου του ζευγαριού, Zeus, ενός μπιγκλ, αγχώθηκαν τόσο πολύ από τους ήχους του πολέμου που μάσησαν τα λουριά τους και τράπηκαν σε φυγή.

Φτάνοντας εξουθενωμένοι στο ουκρανικό σημείο ελέγχου δίπλα στη γέφυρα, το ζευγάρι και τα ζώα τους τράβηξαν την προσοχή των φωτογράφων, που τους περικύκλωσαν.

"Τότε τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία – εγώ ήθελα απλώς να μας αφήσουν να περάσουμε στη γέφυρα", λέει η Τίκα. "Ανησυχούσα γιατί υπήρχαν καμένα αυτοκίνητα και πολλά σπασμένα γυαλιά και μέταλλα, κάτι που ήταν επικίνδυνο για τα τα ζώα".

Μια ομάδα Ουκρανών στρατιωτών ήρθε να βοηθήσει, απομακρύνοντας τους φωτογράφους. "Ακούγονταν εκρήξεις και πυροβολισμοί, αλλά μετά από δύο εβδομάδες ρωσικής κατοχής, είχαμε συνηθίσει", δήλωσε ο Λι στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Το ζευγάρι τελικά βρήκε το μίνι βαν που τους μετέφερε σε μια νοτιοδυτική συνοικία του Κιέβου, όπου τους διέθεσαν μια σάουνα στο πλάι ενός σπιτιού για να μείνουν με τα ζώα τους.

Την επόμενη μέρα ανακάλυψαν τον άλλο παράλληλο πόλεμο: τα fake news. Γιατί τα μέσα μετέδιδαν πως η Τίκα μάλλον ήταν νεκρή. Παρότι το πρώτο μέρος της αποστολής είχε στεφθεί με επιτυχία, το ζευγάρι έπρεπε να γυρίσει πίσω για να βρουν τον Δία τους και άλλα σκυλιά που από τον φόβο τους είχαν χαθεί στην πορεία.

"Ήμασταν στη σάουνα για πέντε ημέρες, αλλά καθημερινά η Αναστασία πήγαινε στο ουκρανικό στρατιωτικό σημείο ελέγχου και απαιτούσε να της επιτραπεί να περάσει για να βρει τα σκυλιά που δραπέτευσαν", θυμάται ο Λι. Κάθε μέρα ο διοικητής στο σημείο ελέγχου αρνιόταν και κάθε μέρα εκείνη επέστρεφε για να τον παρακαλέσει και πάλι. Τελικά υπέκυψε.

Αφού πέρασαν τη γέφυρα, ξανά εν μέσω ρωσικών πυρών, περπάτησαν τρία μίλια μέχρι ένα καταφύγιο εγκαταλελειμμένων ζώων, όπου ήξεραν ότι υπήρχαν πεινασμένα σκυλιά που χρειάζονταν βοήθεια.

"Ήταν δύσκολη διαδρομή γιατί είχαμε μαζί όλο αυτό το βαρύ φαγητό", είπε ο Λι. Τελικά, έφτασαν στο σπίτι τους, όπου βρήκαν τον Zeus να τους περιμένει, μάζεψαν και μερικά σκυλιά γειτόνων, μεταξύ των οποίων και ένα γερμανικό ποιμενικό, ανεβάζοντας τον αριθμό των ζώων στην επιστροφή σε πέντε.

Έκαναν άλλα δύο ταξίδια, και κατάφεραν να εντοπίσουν όλα τα σκυλιά που τράπηκαν σε φυγή με την πρώτη απόδραση.

Ο Λι είπε ότι το τελευταίο τους ταξίδι πίσω στο Ιρπίν, στις 29 Μαρτίου, ήταν το πιο τρομακτικό. "Το συμβούλιο είχε πει ότι οι Ρώσοι είχαν πάει την προηγούμενη μέρα και ότι ήταν ασφαλές – αλλά δεν ήταν", εξηγεί. "Οι βόμβες έπεφταν μόλις δυο μέτρα μακριά. Κρυφτήκαμε ανάμεσα στο μίνι βαν και έναν φράχτη, αλλά ήταν κοντά".

Πλέον το ζευγάρι έχει επιστρέψει στο Ιρπίν, στο νέο τους ενοικιαζόμενο σπίτι. Επειδή, όμως, έχουν εγκαταλείψει την πόλη πάρα πολλοί κάτοικοι, η συλλογή των ζώων τους έχει αυξηθεί σε 30 σκύλους και 10 γάτες, που όπως λέει το ζευγάρι, "είναι απλώς χαρούμενοι που κάνουν τη ζωή που αγαπούν".


Read Next

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς φτάνει και στην ελληνική αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος

Ετοιμαστείτε για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων, καθώς η GrandPotato κατακτά τις αισθήσεις με τη νέα της σειρά τσιπς. Με μια μοναδική συνδυαστική προσέγγιση αγνών και ιδιαίτερων υλικών προσφέρει μια έκρηξη πρωτόγνωρων γεύσεων σε συσκευασία που θα σας καταπλήξει.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Περισσότερα από

Life

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.