ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Βοήθεια! Η πεθερά μου μπουκώνει το παιδί μου με γλυκά, παρά τη θέλησή μου»

Και ποια μαμά δεν θα ταυτιστεί με αυτή τη μαρτυρία; Τι συμβουλεύει η ειδικός όλες τις παθούσες;

«Βοήθεια! Η πεθερά μου μπουκώνει το παιδί μου με γλυκά, παρά τη θέλησή μου»

Η ιστοσελίδα με θέματα γαστρονομίας Kitchn έχει μια στήλη συμβουλών με τίτλο «Ask Marge» όπου πρόσφατα η αγωνιώδης επιστολή μιας μαμάς όχι απλά ξεχώρισε αλλά έγινε viral, για ευνόητους λόγους. Γιατί εκφράζει ένα από τα πιο κοινά παράπονα των γονιών, ότι οι παππούδες κάνουν του κεφαλιού τους, τρατάροντας τα εγγόνια τους γλυκίσματα και σαμποτάροντας τις προσπάθειες της μαμάς και του μπαμπά να τα μυήσουν σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Ας δούμε λοιπόν την επιστολή και την απάντηση που έδωσε η ειδικός:

«Αγαπητή Marge,

Βοήθεια! Η πεθερά μου ταΐζει το μωρό μου γλυκά. Δεν δίνουμε στη 2χρονη κόρη μας τίποτα με πρόσθετη ζάχαρη, και η πεθερά μου το ξέρει.

Ένα βράδυ, αφού η πεθερά μου είχε κρατήσει την Becca (κάτι που κάνει δύο φορές την εβδομάδα τις ώρες που είμαι στη δουλειά), παρατήρησα στα σκουπίδια ένα άδειο κουτί από μπισκότα. Δεν της είπα τίποτα, αλλά την επόμενη εβδομάδα, όταν ήρθε, έδειξα τα τάπερ στο ψυγείο με το κολατσιό της κόρης μας και ανέφερα δήθεν τυχαία (για μία ακόμα φορά) ότι δεν της δίνουμε μπισκότα ή άλλα γλυκά. Η πεθερά μου ένευσε σαν να συμφωνούσε. Όταν φόρεσα στην Becca τις πιτζάμες της εκείνο το βράδυ, παρατήρησα λεκέδες σοκολάτας στα μανίκια της. Από τότε, έχουν συμβεί πολλά ακόμα περιστατικά. Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι κάθε φορά που τη βλέπει, της δίνει γλυκά.

Νιώθω σαν να αγνοεί εντελώς το τι θέλω για το ίδιο μου το παιδί. Όσες φορές κι αν το λέω, όσο ευγενικά κι αν το λέω, απλά κάνει ό,τι θέλει. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να της το πω. Είμαι αληθινά απεγνωσμένη και θυμωμένη».

«Όσες φορές κι αν το λέω, όσο ευγενικά κι αν το λέω, απλά κάνει ό,τι θέλει»

Και η απάντηση της ειδικού:

«Αγαπητή μαμά,

Έχεις κάθε δικαίωμα να είσαι απεγνωσμένη και θυμωμένη: Εσύ είσαι ο γονιός, και η πεθερά σου θα έπρεπε να σέβεται τις επιθυμίες σου.

Φαίνεται ότι προσπαθείς να διατηρήσεις μια καλή σχέση μαζί της, κάτι που προφανώς είναι αληθινά σημαντικό γιατί είναι η μητέρα του συζύγου σου, η γιαγιά της κόρης σου και η μπέιμπι σίτερ. (Παθαίνω αναδρομικές κρίσεις πανικού όταν σκέφτομαι τη χρονιά που άλλαξα εννιά μπέιμπι σίτερ).

Δεν υπονοώ ότι είσαι τόσο υπόχρεη απέναντι στην πεθερά σου για το μπέιμπι σίτινγκ ώστε να έχει την ελευθερία να κάνει ό,τι θέλει με την κόρη σου – αλλά δεν μπορείς ούτε να αγνοήσεις τη σπουδαιότητα του γεγονότος. Η αλήθεια είναι ότι η ζωή σου θα είναι πολύ πιο εύκολη από πάρα πολλές απόψεις αν τα πας καλά με αυτή τη γυναίκα που είναι μόνιμο κομμάτι της οικογένειάς σου.

Καταρχήν λοιπόν, προσπάθησε να την κάνεις να αλλάξει γνώμη. Το ξέρω ότι της έχεις πει κάποια πράγματα στο παρελθόν, αλλά ίσως χρειάζεται να τα ακούσει με πολύ άμεσο και σοβαρό τρόπο. Τηλεφώνησέ της και πες της να περάσει λίγο νωρίτερα την επόμενη εβδομάδα, για να της μιλήσεις. Το επίσημο ύφος του τηλεφωνήματός σου θα στείλει ένα μήνυμα ότι είναι κάτι σημαντικό για σένα. Όταν έρθει, καθίστε μαζί στο τραπέζι, κοίταξέ τη στα μάτια, εξήγησε πώς νιώθεις όταν τρώει το παιδί ζάχαρη και γιατί, ζητώντας της ευγενικά να σεβαστεί τις επιθυμίες της. Προσπάθησε να μην εμπλέξεις τα συναισθήματά σου: το θέμα είναι να την κάνεις να καταλάβει, όχι να της πεις πόσο θυμωμένη είσαι.

Υπάρχει και άλλη επιλογή. Ας σκεφτούμε ποιες είναι οι συνέπειες όταν δίνει στην κόρη σου γλυκά. Ίσως το χειρότερο να είναι το γεγονός ότι πηγαίνει κόντρα στις επιθυμίες σου για το παιδί, και ότι αμφισβητεί το δικαίωμά σου να την αναθρέψεις όπως θεωρείς σωστό. Σε αυτή την περίπτωση, η συνέπεια είναι εναντίον σου: νιώθεις, κατανοητά, προσβεβλημένη ή πληγωμένη από τις πράξεις της. Αλλά ποιες είναι οι συνέπειες στην κόρη σου;

«Τα κεράσματα από την γιαγιά δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να υποστηρίξουν, αντί να υπονομεύσουν, τις υγιεινές συνήθειες»

Η Becca ίσως αναπτύξει μια αγάπη για γλυκά, στα οποία πιθανόν να μην έχει εκτεθεί σε άλλο περιβάλλον. Αλλά σύντομα θα την περιβάλλουν οι πειρασμοί – αυτή είναι η πραγματικότητα του κόσμου όπου ζούμε. Για την ώρα, συνδέει τα γλυκά μόνο με τη γιαγιά και μαθαίνει ότι είναι ένα ξεχωριστό κέρασμα. Αν την αφήσεις να ενδίδει περιστασιακά ίσως την προστατεύσεις από τις καταχρήσεις αργότερα, όταν θα έχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε αυτά. (Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου σπάνια είχαμε μπισκότα στην κουζίνα, έτσι όποτε πήγαινα σε σπίτια φίλων, καταβρόχθιζα όσο περισσότερα μπορούσε να χωρέσει το στόμα μου.)

Ίσως να μη σου αρέσει που το ακούς, αλλά τα κεράσματα από την γιαγιά δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να υποστηρίξουν, αντί να υπονομεύσουν, τις υγιεινές συνήθειες του μέτρου που θέλεις να μεταδώσεις στην κόρη σου. Αυτό δεν εξιλεώνει την πεθερά σου για το γεγονός ότι αγνοεί τις επιθυμίες σου. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι γιαγιάδες κακομαθαίνουν τα εγγόνια από την εποχή των σπηλαίων και οι περισσότερες μαμάδες επιλέγουμε τις μάχες που θα δώσουμε. Παρόλο που συμφωνώ απόλυτα ότι η κατανάλωση ζάχαρης από τα παιδιά πρέπει να είναι περιορισμένη, θα τρελάνεις τον εαυτό σου, πιθανότατα και την κόρη σου, αν προσπαθήσεις να την κρατήσεις μακριά της. Γιατί είτε προέρχεται από την πεθερά είτε από τη γειτόνισσα, η ζάχαρη καραδοκεί παντού».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Read Next

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

Περισσότερα από

Life

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.