ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τρεις σύγχρονοι «Άτλαντες» ταξιδεύουν τα παιδιά ανά τον κόσμο

Τρία βιβλία γνώσεων ταξιδεύουν τα παιδιά ανά τις ηπείρους καταγράφοντας τη γεωγραφία και την κουλτούρα τους και τελικά την ιστορία του ανθρώπου.

Τρεις σύγχρονοι «Άτλαντες» ταξιδεύουν τα παιδιά ανά τον κόσμο

Τρεις σύγχρονους ευρηματικούς «Άτλαντες» επιλέξαμε για εσάς, τρεις εξαιρετικές εκδόσεις που με τις υπέροχες εικονογραφήσεις και τη δομή τους καλούν τα παιδιά να εξερευνήσουν τον κόσμο. Πόσο μάλλον σε μια εποχή που είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε στο σπίτι και να μην ταξιδεύουμε προς το παρόν. Τα βιβλία γνώσεων γνωρίζουν μεγάλη άνθιση τα τελευταία χρόνια κάνοντας διασκεδαστική την ανάγνωση και την εξερεύνηση. Ένα σπουδαίο δώρο για μικρούς, εφήβους και... κάπως μεγαλύτερους.

«Η Ιστορία του Κόσμου μέσα από 25 πόλεις» (εκδ. Μεταίχμιο)

Σε αυτή την εξαιρετική έκδοση του British Museum καταγράφεται η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού μέσα από 25 πόλεις. Από την Ιεριχώ των 2.000 κατοίκων, την αρχαιότερη πόλη που υπήρχε 10.000 χρόνια πριν μέχρι τη σύγχρονη Βαβέλ, το φαντασμαγορικό Τόκιο. Τα κείμενα των Τρέισι Τέρνερ και Άντριου Ντόνκιν και η εικονογράφηση της Λίμπι Βάντερπλονγκ μας κάνουν να νιώθουμε πως βρισκόμαστε μέσα σ’ ένα αερόστατο πάνω από έναν κόσμο θαυμαστό που αψηφά τα σύνορα και τον χρόνο.

Τρεις σύγχρονοι «Άτλαντες» ταξιδεύουν τα παιδιά ανά τον κόσμο

Στις αρχικές σελίδες του βιβλίου μαθαίνουμε για παράδειγμα πως η πρώτη σκάλα φτιάχτηκε στο παρατηρητήριο της Ιεριχούς, πως στη Μέμφιδα της Αιγύπτου τα κορίτσια και τα αγόρια είχαν τα ίδια δικαιώματα το… 1.200 π.Χ, όταν αυτό δε συνέβη ποτέ στην αρχαία Αθήνα, πως στο Πεκίνο του 15ου αιώνα ο Αυτοκράτορας είχε την απαίτηση να τον περιμένουν στις 5 το πρωί οι Αξιωματούχοι του να βγει από τη Μεσημβρινή Πύλη. Ή πως το Μπενίν, στη μέση του τροπικού δάσους, στη δυτική Αφρική, ήταν μια πόλη που άστραφτε από τον μπρούντζο. Ανακαλύπτουμε λοιπόν θαυμαστούς πολιτισμούς και κουλτούρες, από τους Ίνκα που πίστευαν πως το χρυσάφι είναι ο ιδρώτας του Ήλιου ως το ιαπωνικό «Καουαϊ», τη μόδα του να προσπαθεί κάποιος να μοιάζει χαριτωμένος. Η ενότητα για κάθε πόλη αναπτύσσεται σε δύο «σαλόνια» (δισέλιδα): στον πρώτο βλέπουμε τον χάρτη με ζωγραφισμένες λεπτομέρειες και πληροφορίες (όπως τις κατακόμβες στο Παρίσι ή τους Γονδολιέρηδες στην άλλοτε κραταιά Βενετία) και στο δεύτερο μαθαίνουμε ακόμη περισσότερο για τη ζωή και την ιστορία της. Οι πόλεις του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος θα είναι πάντα καθρέφτης του ανθρώπινου πολιτισμού.

Κείμενα: Tracey Turner- Andrew Donkin

Εικονογράφηση: Libby VanderPloeg

Μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση

«Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας: 12 Μεγάλοι Χάρτες για να ανακαλύψετε την ιστορία και τον πολιτισμό του κόσμου» (εκδ. Διόπτρα)

Ο Τιμ Μάρσαλ, ανταποκριτής ειδήσεων ανά τον κόσμο είχε ήδη κυκλοφορήσει το βιβλίο του «Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας: όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την παγκόσμια πολιτική σκηνή σε 10 χάρτες», μια έκδοση που απευθύνεται σε ενήλικες (εκδ. Διόπτρα επίσης). Ακολούθησε η προσαρμογή του βιβλίου για παιδιά, μέσα από τη συγκεκριμένη έκδοση. Ένα βιβλίο γνώσεων που εξηγεί βασικές πτυχές της γεωπολιτικής, δηλαδή του πώς η γεωγραφική θέση μιας χώρας επηρεάζει ευθέως την πολιτική που ακολουθεί.

Όπως για παράδειγμα το γεγονός πως η αχανής Ρωσία (δύο φορές μεγαλύτερη από την Κίνα) έχει ανάγκη από λιμάνια στον Νότο, ώστε να μπορεί να μεταφέρει από τη θάλασσα τα αγαθά που παράγει, μεταφορά που κοστίζει λιγότερο απ' ό,τι η χερσαία ή η αεροπορική. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως τα όποια λιμάνια της στον Βορρά, συχνά παγώνουν τον χειμώνα! Γι’ αυτό και διατηρούσε μέρος του στόλου της στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.

Στην Ευρώπη τώρα, οι βορειοδυτικές της χώρες έχουν ευνοηθεί από τη φύση. Το ήπιο κλίμα στα δυτικά χάρη στο ρεύμα του Κόλπου, οι μεγάλες παράκτιες πεδιάδες και άλλοι παράγοντες επέτρεψαν στις χώρες αυτές να αναπτυχθούν και να προχωρήσουν γρηγορότερα στη Βιομηχανική επανάσταση σε αντίθεση με τις χώρες του νότου και της ανατολικής Ευρώπης.

Μαθαίνουμε επίσης για τον απίστευτο πλούτο της αφρικανικής ηπείρου σε φυσικούς πόρους, λόγο που την κατέστησε πόλο έλξης για τους Ευρωπαίους. Αποικιοκράτες που έφτασαν στην ήπειρο με στόχο να υφαρπάξουν τον πλούτο της. Πώς; Με μαζικές δολοφονίες, κάθε είδους θηριωδίες και κυρίως με στρατηγική καθώς κατακερμάτισαν την ήπειρο φτιάχνοντας νέες σύνορα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορούν να ζήσουν ποτέ πια αρμονικά οι άνθρωποι.

Το βιβλίο μέσα από τους 12 χάρτες προσφέρει στους νέους μια συνολική εικόνα του κόσμου, των χωρών και του τρόπου που σχεδίαζαν έως τώρα την πολιτική τους. Τακτικές που μάλλον οφείλουν να αλλάξουν αφού όλοι εφεξής έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν κοινό κίνδυνο: την κλιματική αλλαγή.

Κείμενο: Tim Marshall

Εικονογράφηση: Grace Easton & Jessica Smith

Μετάφραση: Τατιάνα Γαλάτουλα

«Χάρτες: Ένα εικονογραφημένο ταξίδι στον κόσμο» (εκδ. Πατάκης)

Η Αλίκη του Λούις Κάρολ, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, ασφαλώς η κόκκινη αλεπού και ένα πιάτο με διόλου γαστρονομικής πρόθεσης fish and chips μας υποδέχονται στον χάρτη της Αγγλίας. Στην Τσεχία ο ποταμός Έλβας, ο ευριασιατικός λύγκας, η Άννα και ο Τόμας (κοινά ονόματα για την Τσεχία) και ένας κύριος που με το καλαθάκι του πάει να βρει μανιτάρια στο δάσος. Η φανταστική δουλειά των Αλεξάντρα Μιζελίνσκα και του Ντάνιελ Μιζελίνσκι εικονογραφούν ένα ταξίδι στον κόσμο.

Τρία χρόνια εργασίας, έρευνα και 4.000 σχεδόν σχέδια χρειάστηκε το δίδυμο για να ολοκληρώσει το βιβλίο. Ένα βιβλίο που ανοίγει με τον παγκόσμιο χάρτη και κλείνει συμβολικά με όλες τις σημαίες των χωρών. Σε κάθε χώρα σημειώνεται η πρωτεύουσα, ο πληθυσμός, η έκταση και η γλώσσα της, όπως και υπέροχες λεπτομέρειες, από το ροδόδεντρο του Νεπάλ ως τον χορό των λιονταριών στην Κίνα. Ιδιαίτερη χαρά μας προκαλεί ότι οι συγγραφείς συμπεριέλαβαν στην καταγραφή τους και τα πλάσματα του κόσμου, τους συγκάτοικούς μας στον πλανήτη Γη. Ένα βιβλίο που μπορείς να το έχεις διαρκώς δίπλα σου ανοιχτό και να παρακινείσαι από τα σχέδια του για να ανακαλύψεις περαιτέρω τον κόσμο.

Κείμενα- Εικονογράφηση: Αλεξάντρα Μιζελίνσκα- Ντάλιελ Μιζελίνσκι

Μετάφραση: Aναστασία Χατζηγιαννίδη

Read Next

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.