ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τι πρέπει να προσέχουμε στην εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Πολύτιμες συμβουλές προκειμένου το καλοκαίρι να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, με λιγότερη δυσφορία, εφίδρωση, ζαλάδες και πρήξιμο στα άκρα.

Τι πρέπει να προσέχουμε στην εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Χωρίς αμφιβολία το καλοκαίρι προσφέρει πλήθος ευκαιριών χαλάρωσης και καλοπέρασης. Σε μία έγκυο όμως, η άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί δυσκολίες όπως έντονη εφίδρωση, ζαλάδες, πρήξιμο στα άκρα και δυσφορία. Εμείς θα δώσουμε πολύτιμες συμβουλές και θα επισημάνουμε τι πρέπει να προσέχετε, προκειμένου να μπορείτε να απολαύσετε ξεκούραστες και χαλαρές στιγμές που να συνδυάζονται με ασφάλεια.

Ο καλοκαιρινός ήλιος προσφέρει τη χαρά της απόλυτης χαλάρωσης, τώρα όμως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή, με απόλυτο σύμμαχο το αντηλιακό σας. Οι ορμονικές μεταβολές ευνοούν την ανάπτυξη δυσχρωμιών στο δέρμα, ενώ η υψηλή θερμοκρασία είναι απαγορευτική για το έμβρυο. Επιλέξτε την έκθεσή σας τις απογευματινές ώρες, όπου η ακτινοβολία είναι αισθητά περιορισμένη. Εξάλλου, ένας βραδινός περίπατος γυμνάζει και χαλαρώνει.

Μπορεί ένα γεύμα δίπλα στη θάλασσα να αποτελεί μία εικόνα άκρως συνυφασμένη με τις καλοκαιρινές διακοπές, θα πρέπει όμως να δίνεται προσοχή στην καθαριότητα του εστιατορίου. Προτιμάτε ελαφριά γεύματα και αποφύγετε τα πολλά καρυκεύματα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες των καλοκαιρινών μηνών δημιουργούν αίσθημα δυσφορίας, ενώ μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση με όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα που συνεπάγεται (για παράδειγμα ουρολοιμώξεις). Συστήνουμε την κατανάλωση άφθονου νερού, αφεψήματα χωρίς καφεΐνη, φρούτων και λαχανικών. Ένα σπρέι νερού στην τσάντα σας μπορεί να προσφέρει άμεση αίσθηση δροσιάς. Σε εσωτερικούς χώρους το κλιματιστικό μπορεί να βοηθήσει, προσοχή όμως να έχει γίνει σωστή συντήρησή τους (καθαρισμός φίλτρων).

Το κολύμπι αποτελεί εξαίρετο μέσο άσκησης. Εάν ο μαιευτήρας σας δεν το έχει απαγορεύσει για ειδικούς λόγους, μπορεί να αποτελέσει θαυμάσιο τρόπο σωματικής τόνωσης αλλά και χαλάρωσης. Επιλέξτε καθαρές και ζεστές θάλασσες (το κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα), ενώ οι πισίνες καλό είναι να αποφεύγονται. Δώστε προσοχή στη φροντίδα της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, μιας και κατά την εγκυμοσύνη ο οργανισμός γίνεται περισσότερο επιρρεπής στις κολπίτιδες. Μετά το κολύμπι να ξεπλένεστε και να φοράτε στεγνό μαγιό. Καλό είναι επίσης να έχετε συντροφιά κοντά σας, για την περίπτωση που χρειαστείτε βοήθεια όπως κάποιος μυϊκός σπασμός (κράμπα).

Περιορίστε την έντονη δραστηριότητα και τις άσκοπες μετακινήσεις. Επιλέγετε ντύσιμο ελαφρύ και άνετο, με προτίμηση στα βαμβακερά ρούχα ώστε να μπορεί το δέρμα να αναπνέει και να περιορίζεται η εφίδρωση.

Μπορεί ένα γεύμα δίπλα στη θάλασσα να αποτελεί μία εικόνα άκρως συνυφασμένη με τις καλοκαιρινές διακοπές, θα πρέπει όμως να δίνεται προσοχή στην καθαριότητα του εστιατορίου. Προτιμάτε ελαφριά γεύματα και αποφύγετε τα πολλά καρυκεύματα. Φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε νερό και βιταμίνες πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού διαιτολογίου. Προσοχή στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, μιας και ο πειρασμός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι μεγαλύτερος. Καταναλώστε ένα ποτήρι κρασί ή λίγη μπύρα 1-2 φορές την εβδομάδα, αν νιώσετε την ανάγκη.

Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια στις διακοπές σας (ιδιαίτερα στο πρώτο και τρίτο τρίμηνο) και επιλέξτε τοποθεσία με καθαρές θάλασσες, εύκολα προσβάσιμες. Καλό είναι να μην είστε απομακρυσμένη από τον τόπο διαμονής σας ή από κάποια πόλη, στην περίπτωση που χρειαστείτε γιατρό, νοσοκομείο ή φαρμακείο.

Παρόλες τις δυσκολίες που μπορεί προκύπτουν, πρωταρχικό μέλημά σας είναι να ευχαριστηθείτε την περίοδο αυτή και να προσέξετε εσάς και το μωρό σας. Πέρα από όλα όμως, μια βραδινή βόλτα στην παραλία, ένα ελαφρύ γεύμα δίπλα στη θάλασσα και μία βουτιά κάτω από τον απογευματινό ήλιο, μπορούν κάλλιστα να δείξουν την ευχάριστη πλευρά της εγκυμοσύνης το καλοκαίρι.


Γράφει ο κ. Βασίλης Κελλάρης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ

Το ΜΗΤΕΡΑ, είναι το πρώτο ιδιωτικό νοσοκομείο στην Ελλάδα πιστοποιημένο ως «Νοσοκομείο Φιλικό προς τα Βρέφη».

Read Next

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

Περισσότερα από

Life

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.