Στη Φινλανδία τα τελευταία 78 χρόνια οι μητέρες έχουν αντικαταστήσει τα βρεφικά κρεβάτια με χάρτινα κουτιά, παράδειγμα που μόλις υιοθέτησε και ο Καναδάς. Παράδοση, συνήθεια, υπέροχη ιδέα ή τρέλα; Ας προσπαθήσουμε να βρούμε μια ικανοποιητική απάντηση.

Όλα άρχισαν το 1938 με τη σχεδίαση του πρώτου βρεφικού κουτιού το οποίο προσφερόταν δωρεάν από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Φινλανδίας, Kela, στις εγκύους και περιέχει ανάμεσα σε άλλα: Ένα αρχικό σετ unisex ρούχων, υπόστρωμα, σεντόνια, κορμάκια, προϊόντα μπάνιου, υπνόσακο, στολή για τα χιόνια, πετσέτες και ένα στρώμα που με το που τοποθετηθεί μετατρέπεται στο πρώτο βρεφικό κρεβάτι.

Για δέκα χρόνια ήταν διαθέσιμο μόνο σε οικογένειες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα επιβίωσης, όμως το 1948 όλα άλλαξαν και οι έγκυες μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα στο πακέτο μητρότητας ή σε ένα χρηματικό ποσό -έφτανε τα 140 ευρώ- μετά από επίσκεψη στον γιατρό για προγεννητικό έλεγχο στον 4ο μήνα της κύησής τους.

Ο Καναδάς μόλις είπε ναι στην πρωτοποριακή αυτή ιδέα που θέλει όλα τα μωρά με το που έρχονται στον κόσμο να έχουν την ίδια ευκαιρία για ισότιμο και αξιοπρεπές ξεκίνημα, εγκαινιάζοντας το «Κουτί της Αλμπέρτα» -αυτό το όνομα του έδωσαν- και αποτελεί μέρος του προγράμματος «Welcome to Alberta parenthood» στο οποίο κάθε μέλλουσα μανούλα μπορεί να δηλώσει συμμετοχή.

 

TAGS