0
SHARES

Η «Οδός Νοστιμιάς» (εκδ. Φουρφούρι) είναι ένα από τα καλύτερα παιδικά βιβλία που βγήκαν μέσα στο 2019, για την αισθητική αλλά και την ιδέα του. Η συγγραφέας-εικονογράφος Felicita Sala φαντάστηκε μια πολυκατοικία όπου συμβιώνουν άνθρωποι από διαφορετικά μέρη του κόσμου, καθένας από τους οποίους φτιάχνει μια συνταγή από την πατρίδα του, η οποία περιγράφεται στο βιβλίο λεπτομερώς αλλά ταυτόχρονα και με τρόπο κατανοητό ακόμα και για μικρά παιδιά. Στις τελευταίες σελίδες η Felicita στήνει μια γιορτή και τοποθετεί όλους τους ήρωες γύρω από ένα τεράστιο τραπέζι στην αυλή, να μοιραστούν τις λιχουδιές που έχουν ετοιμάσει.

Παρόλο που η συγγραφέας δεν αναφέρει σαφώς τον τόπο καταγωγής κάθε χαρακτήρα, τον υπονοεί μέσα από τη συνταγή του: Μεταξύ άλλων, η Ισπανίδα Πιλάρ μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε σαλμορέχο, μια ανδαλουσιανή σούπα με ντομάτα, σκόρδο και ψωμί. Η Μαρία μάς μυεί στα μυστικά της σάλτσας γουακαμόλε, άρα κατάγεται από το Μεξικό. Ο Γάλλος κύριος Μελβίλ παρουσιάζει βήμα βήμα την εκτέλεση της συνταγής για γλώσσα φιλέτο μενιέρ. Η Βρετανίδα Ματίλντα μάς δελεάζει με κραμπλ φράουλας. Η «Οδός Νοστιμιάς» εκτός από ανάγνωσμα είναι και η πρώτη εγκυκλοπαίδεια μαγειρικής που θα κάνουμε δώρο σε ένα παιδί.

Η συγγραφέας-εικονογράφος Felicita Sala φαντάστηκε μια πολυκατοικία όπου συμβιώνουν μετανάστες από διαφορετικά μέρη του κόσμου, καθένας από τους οποίους φτιάχνει μια συνταγή από την πατρίδα του, η οποία περιγράφεται στο βιβλίο λεπτομερώς αλλά με τρόπο κατανοητό ακόμα και για μικρά παιδιά.

Ένα κρύο απόγευμα αυτό το βιβλίο έδωσε σε εμένα και τον τετράχρονο γιο μου την έμπνευση για να μετατρέψουμε τη ρουτίνα του μαγειρέματος σε ένα απολαυστικό μάθημα πολυπολιτισμικότητας. Ακολουθήσαμε τις οδηγίες του κύριου Σινγκ, που κατοικεί στον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας, για να φτιάξουμε νταλ καρύδας, μια σούπα με κόκκινες φακές. «Πώς μυρίζει το κάρι;», με ρώτησε ο γιος μου ενώ διαβάζαμε παρέα τα υλικά της συνταγής και τότε άδραξα την ευκαιρία και άρχισα να τον ξεναγώ σε όλα τα εξωτικά μπαχαρικά της κουζίνας, μιλώντας του για τις χώρες προέλευσής τους. Κάπως έτσι μια σούπα έγινε το εισιτήριό μας για ένα νοερό ταξίδι στην Ινδία, αλλά και σε περιοχές της Αθήνας όπου ζουν κοινότητες μεταναστών, γειτονιές που μυρίζουν κουρκουμά και κάρι.

Οι ειδικοί λένε ότι φέρνοντας το παιδί από πολύ μικρή ηλικία με έναν πλούτο γεύσεων και αρωμάτων το εξοικειώνουμε με αυτόν και το βοηθάμε να αναπτύξει λιγότερες διατροφικές ιδιοτροπίες. Όμως τα φαγητά που μαγειρεύονται στην πολυκατοικία της Οδού Νοστιμιάς έχουν ένα επιπλέον όφελος: Εξοικειώνουν τους μικρούς αναγνώστες και με ό,τι θεωρείται ξένο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη λεγόμενη αποδοχή του διαφορετικού.

Μετά το μαγείρεμα η ινδική σούπα αποδείχθηκε το καλύτερο, πεντανόστιμο και κρεμώδες βάλσαμο στην παγωνιά και εξαφανίστηκε από τα πιάτα μέχρι τελευταίας κουταλιάς. Είναι η πρώτη, αλλά σίγουρα όχι η τελευταία συνταγή που δοκιμάζουμε από το βιβλίο. Ο γευστικός γύρος του κόσμου έχει μόλις ξεκινήσει.

Νταλ Καρύδας

(Για 6-8 άτομα)

Υλικά:

2 φλιτζάνια (400 γρ.) κόκκινη φακή

1 κ.σ. κουρκουμά

2 κ.σ. κάρι σε σκόνη

3 κ.σ. λάδι καρύδας ή βούτυρο γκι

1 λίτρο (4 φλιτζάνια) νερό

1 κ.σ. τριμμένο τζίντζερ

2 καρότα

2 κ.σ. τοματοπελτέ

1 σκελίδα σκόρδο

1 κονσέρβα γάλα καρύδας

2 κ.γ. αλάτι

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

Εκτέλεση:

Ψιλοκόψτε τα καρότα και τα κρεμμυδάκια. Βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το λάδι καρύδας ή το βούτυρο γκι και λίγο αλάτι και σοτάρετέ τα σε σιγανή φωτιά. Προσθέστε το τζίντζερ, το σκόρδο, τον κουρκουμά και το κάρι. Σοτάρετέ τα για 1 λεπτό. Μετά προσθέστε τον τοματοπελτέ με λίγο νερό κι ανακατέψτε λίγο ακόμη. Προσθέστε τις φακές και το νερό και αφήστε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Προσθέστε το γάλα καρύδας, αλάτι και σιγοβράστε για ακόμα 15 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα και προσθέτοντας λίγο ακόμα νερό αν χρειαστεί. Σερβίρετέ το με ρύζι.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό: felicitasala.com

TAGS