ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι 9 πιο σημαντικές περιπτώσεις που πρέπει να πεις οπωσδήποτε «όχι» στο παιδί σου

Είναι εκείνες που θα του αλλάξουν τη ζωή.

Οι 9 πιο σημαντικές περιπτώσεις που πρέπει να πεις οπωσδήποτε «όχι» στο παιδί σου

Οι γονείς λένε «όχι» πολύ συχνά. Καμιά φορά τους βγαίνει ως μία αυθόρμητη, αντανακλαστική αντίδραση στις επιθυμίες ή την γκρίνια του παιδιού, ένας τρόπος για να αποφύγουν τις υπερβολικές, παιδικές απαιτήσεις.

Μία παιδοψυχολόγος, η Laura Markham, εξηγεί ποιες είναι οι 9 σημαντικότερες περιπτώσεις που ένας γονιός πρέπει να λέει οπωσδήποτε «όχι» στο παιδί του και εκείνες που τελικά θα κάνουν την πραγματική διαφορά στη ζωή του. Ακόμα κι αν σε όλες τις άλλες περιπτώσεις του λέμε «ναι».

1. Όταν βρίσκεστε σε κάποιο μεγάλο πάρκινγκ

«To θεμα των πάρκινγκ πρέπει να είναι κόκκινη γραμμή για όλους τους γονιούς,» εξηγεί η Dr. Markham η οποία προσθέτει πως δεν πρέπει να είμαστε καθόλου ελαστικοί στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Τα μικρά παιδιά δεν γίνονται εύκολα ορατά από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Είναι σοβαρό και μπορεί να τους στοιχίσει ακόμα και την ζωή. Κάντε σαφές στο παιδί σας ότι πρέπει να σας κρατάει από το χέρι για όση ώρα κινείστε μέσα στο πάρκινγκ και παραμείνεται πάρα πολύ αυστηρή πάνω σε αυτό το θέμα. Αν το παιδί δεν συμμορφώνεται εύκολα τότε πείτε «Μείνει δίπλα μου και κράτα μου το χέρι, μπορει να σκοτωθείς». Σίγουρα δεν θα απομακρυνθεί ξανά από κοντά σας».

2.Όταν το παιδί σου εμπλέκεται σε καυγά κάποιο άλλο παιδί

Τα παιδιά στην βρεφική ειδικά ηλικία δεν μπορούν να αντιληφθούν ποτέ μπορεί να πονέσουν ή να τραυματίσουν κάποιο συνομήλικο παιδί ή ακόμα κάποιο κατοικίδιο. Γι' αυτό το λόγο πρέπει πάντα να επισημαίνετε πως η πράξη του μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη αποτρέποντας το από το να βλάψει άθελα του άλλους.

3.Όταν γίνονται μάρτυρες ή παίρνουν μέρος σε οποιοδήποτε είδος bullying

Κι εδώ τα πράγματα πρέπει να είναι πάρα πολύ σαφή. «Αν κάποιος συμπεριφέρεται άσχημα ή κοροϊδεύει κάποιο άλλο παιδί - ακόμα κι αν αυτό το άτομο είναι καλός σου φίλος και το άλλο παιδί κάποιος που δεν γνωρίζεις καν - δεν πρέπει ποτέ και σε καμία περίπτωση να συμμετέχεις στην προσπάθεια του να κάνει κάποιον άλλο να αισθανθεί άσχημα».

4. Όταν το παιδί σου καταστρέψει κάτι που δεν είναι δικό του

Δεν πρέπει να επιτρέπεις ποτέ στο παιδί σου να χαλάει κάτι που δεν είναι δικό του, ακόμα κι αν αυτό ανήκει σε σένα ή σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας. Αν δεν καταλάβει από νωρίς ότι δεν επιτρέπεται να έχει αυτή την συμπεριφορά μέσα στο σπίτι πώς θα καταλάβει ότι δεν πρέπει να συμπεριφέρεται έτσι εκτός σπιτιού;

5. Όταν αρχίσει να ξεντύνεται δημοσίως

Στον έξω κόσμο το να κατεβάσεις την φούστα σου ή το παντελόνι σου στην μέση στου δρόμου δεν είναι σε καμία περίπτωση μία κίνηση αποδεκτή. Δείξε από νωρίς στο παιδί σου πως δεν πρέπει να κάνει κάτι τέτοιο ακόμα και όταν βρίσκεται σε πολύ μικρή ηλικία.

6. Όταν δεν κάθεται ήσυχο μέσα σε ένα εστιατόριο

Αν το παιδί σου δεν είναι σε θέση να σεβαστεί τους κανόνες σε οποιοδήποτε χώρο κι αν το πηγαίνεις τότε πολύ απλά πρέπει να κάνεις σαφές ότι δεν γίνεται να ξαναέρθει μαζί σου. «Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά είναι πολύ πιθανό να κάνουν φασαρία, να ρίξουν πράγματα ή ακόμα και να μπαίνουν στα πόδια των σερβιτόρων εμποδίζοντας τους να κάνουν την δουλειά τους. Αν το παιδί σου δεν συμμορφώνεται τότε δεν πρέπει να το παίρνεις μαζί σου».

7. Όταν κάνει φασαρία στο αεροπλάνο

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι καλής συμπεριφοράς για το οποίο αρκετοί γονείς αδιαφορούν, επιλέγοντας να κρύβονται πίσω από την βολική δικαιολογία του «παιδί είναι, θα κάνει φασαρία». Στα αεροπλάνα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες συμπεριφοράς και πρέπει να τους εξηγήσεις όσο είναι ακόμα μικρά πως δεν επιτρέπεται να φωνάζουν, να πετάνε πράγματα ή να κλωτσάνε το μπροστινό κάθισμα μόνο και μόνο επειδή είναι παιδιά και τους επιτρέπεται να είναι θορυβώδη. Αν πρέπει να ταξιδέψεις με το παιδί σου ειναι δική σου ευθύνη να το κρατήσεις ήσυχο και να βρεις τρόπους να ξεχαστεί εν ώρα πτήσης. Δεν είναι υποχρέωση των άλλων να ανεχτούν την φασαρία.

8.Όταν τους μιλάς για τη σχέση που να έχουν με τους «ξένους»

Όταν ήμασταν μικροί οι γονείς μας μάς έλεγαν ξανά και ξανά ότι δεν πρέπει να μιλάμε σε ξένους ή δεν πρέπει να πέρνουμε πράγματα από ξένους. Αυτό όσο και ασφαλές αν ακούγεται στο μυαλό εκατομμυρίων τρομαγμένων γονιών μπορεί εύκολα να κάνει ένα παιδί τρομαγμένο και αντικοινωνικό. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι ενήλικες είναι άξιοι εμπιστοσύνης κι αυτό πρέπει να γίνεται σαφές στο παιδί. Αυτό που πρέπει να του εξηγήσουμε είναι πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πηγαίνουν οπουδήποτε με κάποιον που δεν γνωρίζουν αλλά ούτε με κάποιον ενήλικα που γνωρίζουν χωρίς ο γονιός να έχει δώσει πρώτα την άδεια του.

9. Όταν το παιδί σου κανονίζει να περάσει χρόνο με κάποιον φίλο του

Τα παιδιά αλλάζουν γνώμη πολύ εύκολα. Καμιά φορά κανονίζουν κάτι με έναν φίλο τους και στην πορεία θέλουν να το ακυρώσουν γιατί κάποιος που συμπαθούν περισσότερο τους πρότεινε να παίξουν μαζί. Ένας γονιός δεν πρέπει ποτέ να είναι χαλαρός απέναντι σε μία τέτοια συμπεριφορά γιατί με αυτό τον τρόπο δείχνει στο παιδί ότι μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται με αντίστοιχο τρόπο και στην ενήλικη ζωή του. Όταν δίνουμε μία υπόσχεση πρέπει να την τηρούμε και να σεβόμαστε τους άλλους ακόμα κι αν στην πορεία έχει πέσει στο τραπέζι κάποια καλύτερη πρόταση.

Με πληροφορίες από τον Independent

Read Next

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Περισσότερα από

Life

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.