ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«O Κάφκα και η κούκλα» είναι ένα παιδικό βιβλίο για την απώλεια και την τρυφερότητα

Στο βιβλίο «Ο Κάφκα και η Κούκλα» η συγγραφέας Larissa Theule γράφει επιστολές μιας κούκλας προς ένα κοριτσάκι, σαν να ήταν ο Κάφκα.

«O Κάφκα και η κούκλα» είναι ένα παιδικό βιβλίο για την απώλεια και την τρυφερότητα

Πότε στην Αίγυπτο, πότε στην Ινδία, πότε στο Μαρόκο ή το Παρίσι τρώγοντας ζεστά κρουασάνακια βρίσκεται η Σούπσι. Η Σούπσι δεν είναι όμως άνθρωπος, είναι κούκλα. Και μάλιστα είναι η αγαπημένη κούκλα της Ίρμα, που κάπου την έχασε και τώρα θρηνεί.

«Αγαπημένη μου Ίρμα, συγγνώμη που δεν σε αποχαιρέτησα. Δεν πρόλαβα. Περνούσε ένα ποδήλατο, το καλάθι του ήταν άδειο και δεν πρόλαβα να σκεφτώ- απλώς πήδησα μέσα (…)». Έτσι ξεκινά η πρώτη επιστολή που σκαρφίζεται η συγγραφέας Larissa Theule σα να ήταν η ίδια μες στα παπούτσια του Κάφκα.

«O Κάφκα και η κούκλα» είναι ένα παιδικό βιβλίο για την απώλεια και την τρυφερότητα

Γιατί η ιστορία είναι αληθινή. Το φθινόπωρο του 1923, όταν ο συγγραφέας ζούσε με τη σύντροφό του Ντόρα Ντιαμάντ στο Βερολίνο συνάντησε μια μέρα στο πάρκο ένα κοριτσάκι που έκλαιγε απαρηγόρητο γιατί είχε χάσει την κούκλα της. Ο Κάφκα συγκινήθηκε τόσο που άρχισε να γράφει επιστολές που υποτίθεται πως έστελνε η κούκλα στην Ίρμα. Γιατί; Γιατί η κούλκα δεν χάθηκε, όπως διαβεβαίωσε το κοριτσάκι, απλώς ταξίδευε ανά τον κόσμο.

Για τρεις εβδομάδες ο συγγραφέας παρουσίαζε διαρκώς νέες επιστολές στη μικρή. Επιστολές που στην ουσία λειτουργούσαν ως γέφυρα ώσπου να μπορέσει η μικρή να διαχειριστεί την απώλειά της. Την ιστορία επιβεβαίωσε η Ντόρα Ντιαμάντ στη βιογράφο του Κάφκα, Μάρθα Ρόμπερ. Μόνο που ούτε τα γράμματα βρέθηκαν ούτε και το κορίτσι που είχε την τύχη να τα λάβει.

Η ιστορία έχει συγκινήσει κατά καιρούς συγγραφείς και δημιουργούς. Όπως τώρα την Larissa Theule που φαίνεται να ξέρει καλά από παιδιά. Γιατί όταν βάζει η ίδια τον Κάφκα να λέει στη μικρή πως είναι «εθελοντής ταχυδρόμος», μόνο που δεν έχει πάνω του το γράμμα και πρέπει να πάει εκείνη την ώρα για φαγητό, είναι μια λεπτομέρεια που φαίνεται να πείθει τη δύσπιστη μικρή: πως πράγματι θα πάει για φαγητό γιατί της λέει ότι θα φάει συγκεκριμένα πατάτες (όλοι ξέρουμε πως κάτι τέτοιες λεπτομέρειες αποδεικνύονται σωτήριες).

Κι έτσι η Σούπσι ταξιδεύει ανά τον κόσμο, γνωρίζει πολιτισμούς και κουλτούρες και μέσα από τις επιστολές της καθιστά συνταξιδιώτισσα την ίδια την Ίρμα. Έστω και νοερά οι δυό τους είναι μαζί. Το δώρο του Κάφκα και αντιστοίχως της Larissa Theule προς τη μικρή είναι οι ιστορίες. Οι ιστορίες και ο χρόνος που της δίνουν προκειμένου να προσαρμοστεί στη νέα της πραγματικότητα. Όσο η Σούπσι όλο και ξεμακραίνει, τόσο η μικρή προετοιμάζεται για το μεγάλο αντίο.

Ο αποχαιρετισμός, στην εκδοχή της Theule έρχεται με την τελευταία επιστολή της κούκλας που ενημερώνει την Ίρμα πως αποδέχτηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει σε μια αποστολή στην Ανταρκτική και πως από εκεί θα είναι δύσκολο πια να της γράφει. Ο Κάφκα θρυλείται πως είχε δώσει άλλο τέλος. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες της συντρόφου του, αυτό το θέμα τον βασάνιζε πολύ. Εκείνος λοιπόν είχε βάλει την κούκλα να παντρεύεται και να κάνει τη δική της οικογένεια, επιλογή που είναι κατανοητή για την εποχή. Στο σημείωμά της όμως η Theule εξηγεί πως εκείνη επιθυμούσε μια εκδοχή που να αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη εποχή και τα όνειρα ενός παιδιού τώρα.

Ο Κάφκα θρυλείται πως είχε δώσει άλλο τέλος. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες της συντρόφου του, αυτό το θέμα τον βασάνιζε πολύ. Εκείνος λοιπόν είχε βάλει την κούκλα να παντρεύεται και να κάνει τη δική της οικογένεια, επιλογή που είναι κατανοητή για την εποχή. Στο σημείωμά της όμως η Theule εξηγεί πως εκείνη επιθυμούσε μια εκδοχή που να αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη εποχή και τα όνειρα ενός παιδιού τώρα.

Χάρη στην εικονογράφηση της Rebecca Green με τα φθινοπωρινά χρώματα, τις εκφράσεις της πολύ ικανοποιημένης Σούπσι, αλλά και των εκφράσεων της Ίρμα που ζει κι εκείνη ένα ταξίδι εσωτερικό όμως, νιώθουμε πως και εμείς είμαστε εκεί και παρακολουθούμε την ιστορία από ένα παγκάκι, σε ένα πάρκο, στο Βερολίνο.

«Ο Κάφκα και η κούκλα» (σε μτφ της Αργυρώς Πιπίνη) κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Κεντρική εικόνα: Εκδόσεις Διόπτρα

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.