Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος γύρω από την ανακοίνωση της νέας υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως ότι καταργείται ο ορισμός των σημαιοφόρων στις εθνικές παρελάσεις με κλήρωση και πως η επιλογή τους θα γίνεται σύμφωνα με τις επιδόσεις τους. Σε αυτό το πλαίσιο, έρχεται ξανά στην επικαιρότητα παλαιότερη τοποθέτηση που είχε γίνει μέσα από τη σελίδα του Facebook «Πρώτα ο δάσκαλος», με αφορμή την αλλαγή που είχε φέρει η τότε κυβέρνηση:

«Με κλήρωση θα ορίζονται οι σημαιοφόροι σύμφωνα με νέο Π.Δ. και φυσικά άρχισε το ξεσάλωμα από γονείς και εκπαιδευτικούς.

»Τι “ζήτω η αμορφωσιά“ διαβάζω, τι “επιβράβευση στην τεμπελιά“…

»Eίστε σοβαροί;;; Για ποιον λόγο ακριβώς μορφώνετε/μορφώνουμε τα παιδιά σας/μας; Δεν έχω παιδιά αλλά αν είχα, δε θα τα έστελνα να μορφωθούν για να πάρουν κάποτε τη σημαία! Θα περίμενα κατά κύριο λόγο να γίνουν καλοί άνθρωποι και να αποκτήσουν ηθικές αξίες! Θέλετε επιβράβευση για αυτό;

»Χρειάζεται επιβράβευση η επίτευξη της μόρφωσης; Μόνο η ίδια η ζωή να εύχεστε να τα επιβραβεύσει, όχι η σημαία ή μια θέση απουσιολόγου! Αν πιστεύετε πως εμπλέκεστε σε κάποιο είδος διαγωνισμού με έπαθλο τη σημαία, λυπάμαι αλλά μόνο 1 οικογένεια ανά τάξη θα κερδίσει! Οι υπόλοιποι παρατήστε το, μωρέ! Όσο για τους εκπαιδευτικούς που χρησιμοποιούν ως δέλεαρ για τις επιδόσεις των μαθητών τους τη σημαία, θα πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν ήδη “χάσει” κάποιους, αν όχι τους περισσότερους μαθητές τους. Να σημειωθεί επίσης πως ο αγώνας για την “απόκτηση” της σημαίας αποτελεί παράγοντα επιπρόσθετου άγχους για τους μαθητές αλλά και απογοήτευσης όταν αυτό δεν επιτυγχάνεται.

«Αν πιστεύετε πως εμπλέκεστε σε κάποιο είδος διαγωνισμού με έπαθλο τη σημαία, λυπάμαι αλλά μόνο 1 οικογένεια ανά τάξη θα κερδίσει!»

»Λατρεύω να έχω άριστους μαθητές στην τάξη, με διευκολύνει απίστευτα! Η ελληνική σημαία όμως, κυρίες μου και κύριοι, δεν αποτελεί έπαθλο, ούτε ευκαιρία για κομπασμό! Τα παιδιά με τις χαμηλότερες επιδόσεις δε σημαίνει ότι είναι τεμπέλικα ή χαζά ούτε οι υψηλές επιδόσεις είναι απαραίτητα δείγμα γνώσεων και χαρακτήρα.

»Δεν πρέπει να συγχέουμε την επίδοση στα μαθήματα με την εθνική συνείδηση. Η ελληνική σημαία, το εθνικό σύμβολο, είναι δικαίωμα όλων των μαθητών. Άλλωστε δεν είδα κανέναν να βγαίνει και να παραπονιέται όταν πολλοί αμόρφωτοι ποδοσφαιριστές έφεραν στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό κύπελλο το 2004 με την ελληνική σημαία πάνω του ούτε όταν πολλοί αμόρφωτοι ολυμπιονίκες μας σηκώνουν ψηλά τη σημαία μας ούτε βέβαια όταν οι αμόρφωτοι πρόγονοί μας πέθαναν για τη σημαία χωρίς πρώτα να μας στείλουν συνημμένα τα ενδεικτικά τους!».

Πηγή: Πρώτα ο Δάσκαλος

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo by Anita Jankovic on Unsplash

TAGS