Οι επαναστάσεις που ωθούν τον κόσμο ολόκληρο ένα βήμα μπροστά έρχονται από τους ανθρώπους που από μικρά παιδιά είναι αμφισβητίες, αντάρτες, πνεύματα αντιλογίας. Πού ρωτούν διαρκώς γιατί και πώς και αν, που δεν καταπίνουν αμάσητη την καθημερινότητά τους αλλά τη δοκιμάζουν με μικρές μπουκιές και αν χρειαστεί τη φτύνουν, ξεβολεύοντας όσους φοβούνται τις καινούριες συνταγές, τα πειράματα, τις αλλαγές. Ένας τέτοιος ήρωας είναι και ο νεαρός Τζιμ της παιδικής παράστασης «...κι εμείς καλύτερα!» της ομάδας Ντουθ, που παρουσιάζεται φέτος για δεύτερη χρονιά, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Μουσική Βιβλιοθήκη.

Ο Τζιμ ζει στην «καλύτερη πολιτεία του κόσμου», όπου όμως στο παγωτατζίδικο σερβίρεται μία μόνο γεύση παγωτού και στο τσαγκάρικο φτιάχνεται μόνο ένα σχέδιο παπουτσιών.

Θέλει να γίνει εξερευνητής και να γνωρίσει νέα πράγματα, αλλά δεν τον παίρνουν στα σοβαρά οι ενήλικες ούτε η συμμαθήτρια και καλύτερή του φίλη, η μικρή Λίνα. Μέχρι που έρχεται ένας ταξιδιώτης να αποκαλύψει στον Τζιμ και τη Λίνα ότι πέρα από τα σύνορα της πολιτείας τους υπάρχει ένας άλλος, μεγαλύτερος κόσμος, με άπειρες γεύσεις παγωτού και άπειρα σχέδια παπουτσιών. Και όταν μια βιβλιοθηκάριος τούς εκμυστηρεύεται ότι κάπου στην πολιτεία υπάρχει ένα βιβλίο με όλες τις γνώσεις της Γης, οι δύο φίλοι θα αρχίσουν να το αναζητούν, ενώ οι κάτοικοι και ο πρόεδρος της πολιτείας θα επιχειρήσουν να τους εμποδίσουν.

Με τα παστέλ χρώματα ενός παραμυθιού, στην «...κι εμείς καλύτερα!» η ομάδα Ντουθ σκιαγραφεί μια αλληγορία πλούσια σε νοήματα, όπου οι ενήλικες θα αναγνωρίσουν έννοιες όπως η λογοκρισία, η άγνοια και οι συλλογικές πλάνες πάνω στις οποίες χτίζονται ολοκληρωτικά καθεστώτα. Οι μικροί θεατές (το έργο απευθύνεται σε παιδιά 3-10 ετών) θα εισπράξουν τα μηνύματα ότι η κριτική σκέψη και η έρευνα διευρύνουν τους ορίζοντές μας, ενώ ένα βιβλίο μπορεί να γίνει το εισιτήριό μας για να γνωρίσουμε τον κόσμο. Οι ακόμα μικρότεροι θεατές, έστω και αν δεν είναι ακόμα σε θέση να αντιληφθούν τους συμβολισμούς του έργου, θα απολαύσουν ιδιαίτερα τη μουσική που ερμηνεύεται επί σκηνής με πιάνο, κιθάρα, μπάσο, γιουκαλίλι, φυσαρμόνικα και μικρά κρουστά, τις χορογραφίες και τα ζωντανά τραγούδια, τα αστεία απρόοπτα.

Και παρά τον τίτλο της, «...κι εμείς καλύτερα!», αυτή η ιστορία, σε αντίθεση με τα άλλα παραμύθια, δεν τελειώνει με το χάπι εντ.

Με το χάπι εντ ξεκινάει, στην πραγματικότητα, το πιο συναρπαστικό ταξίδι ανακάλυψης για τους δύο «ανήσυχους» πρωταγωνιστές της. Αυτό το ταξίδι δεν ονειρευόμαστε και για τους δικούς μας μικρούς αμφισβητίες;

Info

Κάθε Κυριακή στις 11:30, εισιτήρια-πληροφορίες εδώ.

Κείμενο-δραματουργία: Ομάδα ΝΤΟΥΘ. Σκηνοθεσία: Βάσια Ατταριάν - Μυρτώ Μακρίδη. Πρωτότυπη μουσική-στίχοι: Δημήτρης Τάσαινας. Επιμέλεια κίνησης-χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου. Σκηνικά-κοστούμια:Αλεξία Χρυσοχοΐδου. Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας. Φωτογραφίες παράστασης: Ευτυχία Βλάχου. Αφίσα: Δήμητρα Αδαμοπούλου. Παίζουν:Γιάννης Λατουσάκης, Ιωάννα Ραμπαούνη. Μουσικός επί σκηνής: Δημήτρης Αποστολακίδης.

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης.

 

TAGS