Μια από τις πιο ουσιαστικές και πρωτότυπες προσπάθειες για να τιμηθούν οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξή της, έγινε από τους μαθητές του Γυμνασίου Αμαρουσίου «Η Ελληνική Παιδεία». Τα παιδιά δημιούργησαν έναν διαδραστικό χάρτη της Ελλάδας μέσα από τον οποίο μπορούμε να ακούσουμε ιστορικά δημοτικά τραγούδια.

Ή όπως σχολίασαν οι ίδιοι οι μαθητές στην ιστοσελίδα του σχολείου τους: «Μάρτιος του 2021. Με αφετηρία τον ταμπουρά του Μακρυγιάννη αφουγκραστήκαμε τα γλέντια στα στρατόπεδα των επαναστατών του ’21, τα τραγούδια στα κλέφτικα λημέρια, τα μοιρολόγια αντρών και γυναικών για τις σφαγές και τις λεηλασίες τα 400 χρόνια της σκλαβιάς. Τον πόνο και τη λεβεντιά.

«Συγκεντρώσαμε δημοτικά τραγούδια για την τουρκοκρατία και την επανάσταση του ’21 από όλες τις γωνιές του Ελληνισμού. Σας προσφέρουμε αυτό τον ψηφιακό χάρτη με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα για την ελευθερία των προγόνων μας».

»Συγκεντρώσαμε δημοτικά τραγούδια για την τουρκοκρατία και την επανάσταση του ’21 από όλες τις γωνιές του Ελληνισμού. Σας προσφέρουμε αυτό τον ψηφιακό χάρτη με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα για την ελευθερία των προγόνων μας. Για κάθε τραγούδι στο χάρτη μας, θα δείτε τους στίχους και ιστορικά στοιχεία και φυσικά θα το ακούσετε.

»Θα χαρούμε πολύ αν αυτός ο χάρτης σας συντροφέψει αυτές τις μέρες που γιορτάζουμε την μεγάλη επέτειο 1821-2021. Αν ακούσετε τα τραγούδια του στις σχολικές γιορτές σας, αν τα χορέψετε στα σπίτια σας και αν τα τραγουδήσετε με την καρδιά σας».

Η έξυπνη όσο και απλή εφαρμογή μπορεί να μυήσει μαθητές όλων των βαθμίδων στην πολιτιστική μας κληρονομιά και ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Βρείτε τον διαδραστικό χάρτη με τα δημοτικά τραγούδια εδώ.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
 

TAGS