ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Η γιόγκα βοηθά τα παιδιά να μεγαλώνουν συνειδητά και συντονίζει τις καρδιές της οικογένειας»

Η δασκάλα γιόγκα Κατερίνα Χριστίνα Μανωλάκου μάς μιλάει για την πρακτική που προσθέτει μαγεία, δημιουργικότητα, πνευματικότητα στις καθημερινές στιγμές.

«Η γιόγκα βοηθά τα παιδιά να μεγαλώνουν συνειδητά και συντονίζει τις καρδιές της οικογένειας»

Είναι κάποιες φορές που όλα τα γεγονότα σε κατευθύνουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση σε σημείο, όσο σκεπτικιστής κι αν είσαι, να αναρωτιέσαι μήπως συνωμοτεί το σύμπαν. Μήπως είναι καρμικό, όπως λένε και σε φιλοσοφίες της Ανατολής.

Από καιρό αναζητούσα μια δραστηριότητα που θα έδινε την ευκαιρία στον γιο μου να εκτονώνεται, να αναπτύξει αυτοπειθαρχία και ένα είδος σωματικής νοημοσύνης που συχνά ατονεί, από την παιδική ηλικία ακόμα, καθώς καθηλωνόμαστε σε ένα θρανίο και, αργότερα, σε ένα γραφείο. Και ενώ μετρούσα τα υπέρ και τα κατά της μουσικοκινητικής αγωγής, των πολεμικών τεχνών και της κολύμβησης, άρχισα να «πέφτω» ξανά και ξανά σε μια τέταρτη επιλογή: την παιδική γιόγκα, που όλο και περισσότερα στούντιο ενσωματώνουν στο πρόγραμμά τους. Βιώνοντας από πρώτο χέρι τη διαδικασία εσωτερικής και εξωτερικής μεταμόρφωσης στην οποία σε βάζει η γιόγκα, συνειδητοποίησα πόσο θα ωφελούσε τον γιο μου. Σε αυτή τη φάση ήταν που ανακάλυψα και ένα νέο βιβλίο, το «Κι εγώ κάνω yoga. 10 “στιγμές γιόγκα” για όλη την οικογένεια» των Delia Hernandez και Sara Mateos (εκδ. Πρώτη Ύλη).

Τα εξαιρετικά σκίτσα και η ιστορία της μικρής Βέρας δημιουργούν έναν σπάνιο συνδυασμό, ένα γοητευτικό αφήγημα που μπορούμε να διαβάσουμε το βράδυ στα παιδιά και ταυτόχρονα ένα πρακτικό εγχειρίδιο που μας εισάγει στον κόσμο της γιόγκα. Που μας παρακινεί να μεταμορφωθούμε μικροί-μεγάλοι σε δέντρα ή λουλούδια, να φανταστούμε τη θάλασσα και να κολυμπήσουμε με τα χέρια μας, να ταξιδέψουμε στο διάστημα και να επισκεφτούμε τους γιόγκις των πλανητών. Που υπόσχεται να εμπλουτίσει τις καθημερινές στιγμές με τη δημιουργικότητα και τη μαγεία του χορού και του θεατρικού παιχνιδιού, με την πνευματικότητα ενός πανάρχαιου φιλοσοφικού συστήματος. Μιλήσαμε με τη μεταφράστριά του και δασκάλα γιόγκα Κατερίνα-Χριστίνα Μανωλάκου, για την παιδική γιόγκα και για την οικογενειακή μύησή μας σε αυτήν με τη βοήθεια του βιβλίου.

«Η γιόγκα βοηθά τα παιδιά να μεγαλώνουν συνειδητά και συντονίζει τις καρδιές της οικογένειας»
Στο «Κι εγώ κάνω yoga. 10 “στιγμές γιόγκα” για όλη την οικογένεια» των Delia Hernandez και Sara Mateos (εκδ. Πρώτη Ύλη) τα εξαιρετικά σκίτσα και η ιστορία της μικρής Βέρας δημιουργούν ένα γοητευτικό αφήγημα και ταυτόχρονα ένα πρακτικό εγχειρίδιο.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παιδικής γιόγκα; Σε τι διαφέρει από εκείνη για ενηλίκους;

«Η γιόγκα για παιδιά είναι εντελώς διαφορετική από αυτή για ενηλίκους. Η γιόγκα για παιδιά επιτυγχάνεται μέσα από το παιχνίδι και την αυτοέκφραση. Δεν ακολουθείται πιστά το πρόγραμμα και το μάθημα δεν έχει τις ρίζες του στην πειθαρχία. Αντιθέτως. Η πρακτική χρειάζεται να είναι ελεύθερη, ρευστή και χωρίς επιβολές. Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται την πλήρη ελευθερία της έκφρασης και της κίνησης, και πάντα μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση. Όντας ελεύθερα, αισθάνονται, εκφράζονται, ανακαλύπτουν, βιώνουν, φαντάζονται, δημιουργούν. Το βιβλίο “Κι εγώ κάνω yoga” είναι ένα υπέροχο εργαλείο που προσφέρει στους γονείς ιδέες και καθοδηγήσεις ώστε να απολαύσουν όλοι μαζί σαν οικογένεια τα δώρα της γιόγκα».

«Προτρέπω τα παιδιά να ονειρεύονται και να φαντάζονται ότι είναι μια πεταλούδα τώρα, σε λίγο κάτι άλλο. Τους παρέχω “χώρο” να εφευρίσκουν ιστορίες ή να είναι οι δάσκαλοι στη γιόγκικη ομάδα μας, και αυτό το λατρεύουν» λέει η δασκάλα γιόγκα Κατερίνα-Χριστίνα Μανωλάκου.

Ποια οφέλη μπορεί να προσφέρει η γιόγκα, συγκεκριμένα, στα παιδιά αλλά και σε όλη την οικογένεια;

«Η γιόγκα είναι ένα σύστημα εμπλουτισμού και αυτογνωσίας που βοηθά παιδιά και γονείς να μεγαλώνουν συνειδητά. Πέρα από το γεγονός ότι γυμνάζονται, τα παιδιά (και οι μεγάλοι) μαθαίνουν να ακούν το σώμα τους, τι τους κάνει να νιώθουν καλά ή άσχημα και να εξισορροπούν σώμα, μυαλό και καρδιά. Η γιόγκα τους δίνει χώρο και χρόνο να εκφράζονται, να ανακαλύπτουν, να δημιουργούν, να πειραματίζονται και να ονειρεύονται όλοι μαζί. Αυτό μειώνει το στρες και το άγχος της παιδικής ηλικίας, ενισχύει τους συναισθηματικούς δεσμούς, τα θετικά συναισθήματα και σκέψεις, τις υγιεινές συνήθειες και τη συναισθηματική και ψυχολογική ισορροπία, προσφέροντας μεγαλύτερη ευημερία και καλύτερη ποιότητα ζωής. Αφήστε τα μικρά σας να ονειρευτούν και να σας καθοδηγήσουν, απολαμβάνοντας, νιώστε και αναπνεύστε μαζί. Είναι στιγμές ένωσης και χαράς!».

Εσείς διδάσκετε γιόγκα σε παιδιά; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις αλλά και χαρές ενός τέτοιου μαθήματος;

«Ναι, κάνω μαθήματα στον παιδικό σταθμό που πηγαίνει η κόρη μου. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι ενώ χρειάζεται να είμαι προετοιμασμένη για το μάθημα, να έχω φτιάξει ένα πλάνο, ταυτόχρονα πρέπει να είμαι έτοιμη να το παρακάμψω καθώς προκύπτουν νέες ιδέες και ιστορίες από τα ίδια τα παιδιά. Πιθανώς να ξαναμπούμε στην προσχεδιασμένη πορεία του μαθήματος, αλλά μπορεί και όχι. Προτρέπω τα παιδιά να ονειρεύονται και να φαντάζονται ότι είναι μια πεταλούδα τώρα, σε λίγο κάτι άλλο. Τους παρέχω “χώρο” να εφευρίσκουν ιστορίες ή να είναι οι δάσκαλοι στη γιόγκικη ομάδα μας, και αυτό το λατρεύουν. Με αυτόν τον τρόπο συντονίζομαι μαζί τους και συμπλέουμε, σε αυτό το μοναδικό ταξίδι μέσα από την γιόγκα, που μας προσφέρει υγεία, συνειδητότητα, ανεμελιά και χαρά».

«Η γιόγκα για παιδιά είναι εντελώς διαφορετική από αυτή για ενηλίκους. Η γιόγκα για παιδιά επιτυγχάνεται μέσα από το παιχνίδι και την αυτοέκφραση. Δεν ακολουθείται πιστά το πρόγραμμα και το μάθημα δεν έχει τις ρίζες του στην πειθαρχία».

«Η γιόγκα είναι ένα σύστημα εμπλουτισμού και αυτογνωσίας που βοηθά παιδιά και γονείς να μεγαλώνουν συνειδητά. Μαθαίνουν να ακούν το σώμα τους, τι τους κάνει να νιώθουν καλά ή άσχημα και να εξισορροπούν σώμα, μυαλό και καρδιά»

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η παιδική γιόγκα είναι τάση και στην Ελλάδα; Πού οφείλεται, κατά τη γνώμη σας, η απήχηση που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια;

«Τόσο η παιδική γιόγκα, όσο και η γιόγκα σε όλες τις εκφάνσεις της, είναι τάση και στην Ελλάδα κι αυτό είναι πάρα πολύ όμορφο και ελπιδοφόρο. Όταν μια τόσο ευχάριστη ασχολία (την οποία μπορεί κανείς να κάνει φυσικά και αβίαστα, χωρίς καν ειδικό χώρο ή εξαρτήματα) προσφέρει σε όλους ευεξία, ψυχαγωγία και χαρά, τότε είναι φυσικό να την ακολουθούν όλο και περισσότερες οικογένειες. Μια δοκιμή θα σας πείσει».

Μεταφράζοντας το βιβλίο «Κι εγώ κάνω yoga», τι βρήκατε περισσότερο γοητευτικό στην όλη διαδικασία;

«Καθώς η γιόγκα έχει χρωματίσει τη ζωή μου εδώ και πολλά χρόνια, όταν έκανα την κόρη μου δημιουργήσαμε τις δικές μας στιγμές γιόγκα, πολύ πριν γνωρίσω το βιβλίο "Κι εγώ κάνω yoga”. Ακολουθώντας το ταμπεραμέντο της μικρής μου κόρης, οι δικές μας στιγμές γιόγκα ήταν περισσότερο σωματικές εκφράσεις και κινητικές διασκεδάσεις. Μεταφράζοντας το βιβλίο ήρθα σε επαφή με πολύ απλές τεχνικές, οι οποίες μας βοηθούν να χαλαρώσουμε και τις έχουμε τόσο ανάγκη. Μια από τις αγαπημένες μου είναι να νιώθουμε η μια την αναπνοή της άλλης (έστω και για λίγα δευτερόλεπτα) και η αγαπημένη της μικρής μου παρτενέρ είναι να χαϊδεύουμε το πρόσωπο και το λαιμό πολύ αργά με ένα φτερό. Τόσο διασκεδαστικό και τόσο χαλαρωτικό!».

«Μπορείτε να μεταμορφωθείτε σε δέντρα ή λουλούδια και με το φύσημα του αέρα να λικνιστείτε δεξιά και αριστερά, να φανταστείτε τη θάλασσα και να κολυμπήσετε με τα χέρια σας, να ταξιδέψετε στο διάστημα και να επισκεφθείτε τους γιόγκις των πλανητών».

Γιατί θα προτείνατε σε κάποιον να το διαβάσει; Μπορεί αυτό το βιβλίο να αντικαταστήσει ένα μάθημα γιόγκα ή λειτουργεί συμπληρωματικά;

«Ένα μάθημα γιόγκα προσφέρει μια άλλη κατάσταση γιατί έχει συγκεκριμένες δομές (ώρα, χώρο, δάσκαλο) και αποτελείται από πολλά παιδιά και πολλούς συνοδούς. Το βιβλίο απευθύνεται στην καθημερινότητα μιας οικογένειας και λειτουργεί συμπληρωματικά ή και από μόνο του (αν και καλό θα ήταν οι γονείς να επισκεφτούν ένα κέντρο γιόγκα για να μάθουν τις τεχνικές δίπλα σε έναν εξειδικευμένο δάσκαλο ώστε να το κάνουν αργότερα σωστά και στο σπίτι. Περισσότερο για την ασφάλεια των ίδιων, παρά για τα παιδιά).

»Θα πρότεινα σε κάθε γονιό να μελετήσει το βιβλίο. Δεν πρόκειται ακριβώς για διάβασμα, αλλά για βίωμα. Οι τεχνικές που προτείνονται στο βιβλίο είναι ειδικά σχεδιασμένες τόσο για άσκηση και διασκέδαση, όσο και για αποφόρτιση δύσκολων συναισθημάτων και χαλάρωση. Με αφορμή τις “στιγμές γιόγκα” που σας προτείνει το βιβλίο, έχετε όλα τα εφόδια ώστε να δημιουργήσετε τις δικές σας στιγμές γιόγκα. Αφεθείτε, φανταστείτε και δημιουργήστε. Μπορείτε να μεταμορφωθείτε σε δέντρα ή λουλούδια και με το φύσημα του αέρα να λικνιστείτε δεξιά και αριστερά, να φανταστείτε τη θάλασσα και να κολυμπήσετε με τα χέρια σας, να ταξιδέψετε στο διάστημα και να επισκεφθείτε τους γιόγκις των πλανητών, να πείτε ιστορίες πως η γιόγκα γίνεται από παιδιά και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως πολύ όμορφα μας μαθαίνει η Sara Mateos και ό,τι άλλο φαντάζεστε.

«Δεν πρόκειται ακριβώς για διάβασμα, αλλά για βίωμα. Οι τεχνικές που προτείνονται στο βιβλίο είναι ειδικά σχεδιασμένες τόσο για άσκηση και διασκέδαση, όσο και για αποφόρτιση δύσκολων συναισθημάτων και χαλάρωση»

»Όταν αφιερώνετε λίγο χρόνο στην φροντίδα και στην αγάπη του εαυτού σας, δημιουργείτε ένα φιλόξενο περιβάλλον για τα παιδιά σας να βλέπουν και αυτά τον εαυτό τους και τους άλλους με το ίδιο φως. Είναι εμπειρίες που σας κάνουν να νιώθετε μοναδικοί και ξεχωριστοί, μια αίσθηση ευημερίας τρέχει μέσα στο σώμα σας και παρατηρείτε κάτι πολύ όμορφο στην καρδιά σας.

»Η σωματική επαφή, η βλεμματική επαφή και τα χαμόγελα μαρτυρούν ότι, όπως μας λέει και η συγγραφέας του βιβλίου “Κι εγώ κάνω yoga”: “Δεν μας λείπει τίποτα, οι καρδιές μας χτυπούν με τον ίδιο ρυθμό, είμαστε συνδεδεμένοι”».

«Η σωματική επαφή, η βλεμματική επαφή και τα χαμόγελα μαρτυρούν ότι, όπως μας λέει και η συγγραφέας του βιβλίου “Κι εγώ κάνω yoga”: “Δεν μας λείπει τίποτα, οι καρδιές μας χτυπούν με τον ίδιο ρυθμό, είμαστε συνδεδεμένοι”»

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Περισσότερα από

Life

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

19 Απρ 2024

Αυτό το τρόφιμο συνδέεται με την απώλεια βάρους και πιο λεπτή μέση

Μπόνους: Bοηθάει στην μείωση της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.