ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η δημιουργός που φτιάχνει κούκλες-σωσίες παιδιών με σωματικές αναπηρίες και δυσμορφίες

«Σε όλους αξίζει να κοιτούν το γλυκό πρόσωπο μιας κούκλας και να αναγνωρίζουν το δικό τους» λέει η Amy Jandrisevits, που μοιράζει χαμόγελα σε παιδιά όλου του κόσμου.

Η δημιουργός που φτιάχνει κούκλες-σωσίες παιδιών με σωματικές αναπηρίες και δυσμορφίες

Στο παρελθόν ήταν κοινωνική λειτουργός, αλλά σε μια αλλαγή καριέρας στράφηκε σε ένα μοναδικό είδος χειροτεχνίας: φτιάχνει κούκλες-σωσίες παιδιών με εμφανείς σωματικές αναπηρίες και δυσμορφίες. Η ιδέα της Amy Jandrisevits προέκυψε όταν συνειδητοποίησε ότι τα παιχνίδια της αγοράς δεν κάλυπταν το ευρύ φάσμα της διαφορετικότητας. Και καθώς ένα από τα μότο της είναι, «Αν δεις κάτι που χρειάζεται να αλλάξει, κάνε το», τα τελευταία χρόνια κατασκευάζει κουκλάκια που μοιράζουν χαμόγελα σε παιδιά όλου του κόσμου και ταυτόχρονα μεταφέρουν ένα δυνατό μήνυμα.

Κάθε κούκλα είναι μοναδική, εξατομικευμένη σύμφωνα με το παιδί στο οποίο προορίζεται. Την εθνικότητα, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του και άλλες ιδιαιτερότητες, όπως ένα σκουρόχρωμο σημάδι στην επιδερμίδα του ή ένα δύσμορφο άκρο. Η κατασκευή κάθε παιχνιδιού μπορεί να της πάρει ακόμα και επτά ώρες, καθώς προηγείται προσεκτική σκέψη για το πώς θα το διαμορφώσει: «Κάθε μία κούκλα αφηγείται μια ιστορία, κάποιες από τις οποίες είναι σκληρές και θλιβερές και συγκινητικές. Είναι τιμή μου που γίνομαι κομμάτι της ιστορίας αυτών των παιδιών, που ρίχνω μια ματιά στον κόσμο τους. Δεν το αντιμετωπίζω ελαφρά τη καρδία».

«Είναι τιμή μου που γίνομαι κομμάτι της ιστορίας αυτών των παιδιών, που ρίχνω μια ματιά στον κόσμο τους. Δεν το αντιμετωπίζω ελαφρά τη καρδία»

Για την ακρίβεια, αντιμετωπίζει κάθε κούκλα της σαν ένα έργο τέχνης, με καμβά το ίδιο το παιδί: «Αν θέλουμε να γίνουμε μια κοινωνία που εκτιμά τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη, ας ξεκινήσουμε από εδώ. Από κάτι τόσο απλό όσο μια κούκλα-ομοίωμά μας», πιστεύει. Ή όπως γράφει στο προφίλ της στο Instagram: «Σε όλους αξίζει να κοιτούν το γλυκό πρόσωπο μιας κούκλας και να αναγνωρίζουν το δικό τους»

Κάθε κούκλα κοστίζει γύρω στα 100 δολάρια, μαζί με τα έξοδα αποστολής, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις οικογενειών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το κόστος: «Σε αυτή την περίπτωση, αναζητώ τρόπο να το καλύψω εγώ. Ό,τι κι αν γίνει, εκείνα τα παιδιά θα αποκτήσουν τη δική τους κούκλα. Δεν είναι θέμα δουλειάς. Είναι το σωστό».

Η δημιουργός ανεβάζει συνεχώς φωτογραφίες στο Instagram από παιδιά που ποζάρουν με το καινούριο τους απόκτημα. Από την έκφρασή τους, καταλαβαίνουμε ότι μόλις απέκτησαν έναν φίλο, ίσως τον μόνο που μπορεί να κατανοήσει ακριβώς το πώς αισθάνονται.

Δείτε δημιουργίες της Amy Jandrisevits:


Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Περισσότερα από

Life

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.