ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ελληνίδα συγγραφέας και εκπαιδευτικός δίνει συμβουλές για να ταξιδέψουμε οικογενειακώς από το σπίτι

Η Σοφία Αλεξίου με το νέο παιδικό βιβλίο της, «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα», μας ξεναγεί νοερά, μικρούς και μεγάλους, στις ομορφιές της χώρας.

Ελληνίδα συγγραφέας και εκπαιδευτικός δίνει συμβουλές για να ταξιδέψουμε οικογενειακώς από το σπίτι

Όταν πριν από περισσότερο από έναν χρόνο άρχισε να δουλεύει το πρώτο της παιδικό βιβλίο όπως το είχε ονειρευτεί, ως έναν μοναδικό, για τα ελληνικά εκδοτικά δεδομένα, ταξιδιωτικό οδηγό για μικρούς αναγνώστες, κανένας δεν φανταζόταν πόσο ριζικά θα είχε αλλάξει η ζωή μας μέχρι να κυκλοφορήσει. Όμως παρόλο που στην πορεία ξέσπασε η πανδημία και άρχισαν να έρχονται οι περιορισμοί, ο ένας μετά τον άλλον, η εκπαιδευτικός και μπλόγκερ Σοφία Αλεξίου διαισθανόταν ότι το συγγραφικό ντεμπούτο της θα ήταν ακόμα πιο χρήσιμο στη δύσκολη αυτή εποχή.

Πράγματι, παίρνοντας στα χέρια σου τη νέα παιδική κυκλοφορία, «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» (εκδ. Ψυχογιός), έχεις αυτομάτως εξασφαλίσει ίσως τον πιο απολαυστικό και ποιοτικό χρόνο του 24ωρου μαζί με τα παιδιά. Ο 5χρονος γιος μου μού ζητάει κάθε βράδυ να ακολουθήσουμε, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ένα κορίτσι και ένα αγόρι στην ταξιδιωτική περιπέτειά τους παρέα με έναν σκύλο και ένα μυρμήγκι. Να ξεναγηθούμε σε ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα σε διάφορους προορισμούς της χώρας, από την Αθήνα μέχρι την Κρήτη, μέσα από τις σύντομες, απλές, αλλά ιντριγκαδόρικες ακόμα και για μικρά παιδιά κειμενολεζάντες και την πολύχρωμη, χαρούμενη εικονογράφηση της Αλεξίας Λουγιάκη. Να μάθουμε παρέα σε ποια πόλη ανθίζουν ροζ κυκλάμινα μοναδικά στη Γη, πού ξαποσταίνουν εξωτικά φλαμίνγκο τα καλοκαίρια, αλλά και πού θα απολαύσουμε τα νοστιμότερα παγωτά.

Ζητήσαμε λοιπόν από τη συγγραφέα να μοιραστεί μαζί μας ιδέες για να μετατρέψουμε την εμπειρία της ανάγνωσής του σε αφορμή για να ταξιδέψουμε οικογενειακώς στη διάρκεια του lockdown, χωρίς να βγούμε από το σπίτι. Να μοιραστούμε ένα ταξίδι μάθησης και να γεμίσουμε με δύναμη και αισιοδοξία.

Ελληνίδα συγγραφέας και εκπαιδευτικός δίνει συμβουλές για να ταξιδέψουμε οικογενειακώς από το σπίτι
Μέσα από τις σύντομες, απλές, αλλά ιντριγκαδόρικες ακόμα και για μικρά παιδιά κειμενολεζάντες και την πολύχρωμη, χαρούμενη εικονογράφηση της Αλεξίας Λουγιάκη (φωτό), θα ξεναγηθούμε στις ομορφιές της Ελλάδας.

Τι κάνει αυτό το παιδικό βιβλίο τόσο ξεχωριστό; Γιατί να το αγοράσουμε στη διάρκεια της πανδημίας, όταν δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε από το σπίτι μας;

«Το βιβλίο αυτό είναι ένας ταξιδιωτικός οδηγός της Ελλάδας αφιερωμένος σε μικρά και μεγάλα παιδιά. Δεν είναι ένα βιβλίο για να κάνουμε μάθημα, μα ακριβώς το αντίθετο. Είναι ένα βιβλίο που θα πάρουν τα παιδιά και θα μας ξεναγήσουν εκείνα όπου θέλουν να ταξιδέψουν! Μέσα στις σελίδες του, η Έλλη και ο Ερμής, παρέα με τον σκύλο τους τον Ντίνο, που είναι μέγας οικολόγος, και ένα σκανταλιάρικο μυρμήγκι, θα μας πάρουν σε μία περιπέτεια που ξεκινάει από την Αθήνα, θα ανακαλύψουμε μνημεία, αρχαίους θησαυρούς και μύθους, θα συναντήσουμε θεούς και Κύκλωπες, φτάνοντας ώς το Σούνιο, τον Αργοσαρωνικό, την Πελοπόνησσο - Αρχαία Επίδαυρο, Ναύπλιο, Μυκήνες, Μονεμβασιά, Αρχαία Ολυμπία, Μάνη - και μέχρι και την Κρήτη! Όλα αυτά θα τα κάνουμε με τη φαντασία μας παρέα με φωτογραφικά άλμπουμ, χάρτες, πυξίδες και ωραίες χειροτεχνίες».

«Η καλύτερη παιδική ταξιδιωτική ανάμνησή μου είναι από την Κρήτη. Η βουτιά που έκανα στην ιστορία της, στον μινωικό πολιτισμό, στα ανάκτορά της, στο Ελαφονήσι με τα ροζ νερά και τα αμέτρητα κοχύλια μα και στο φαράγγι της Σαμαριάς έχουν χαραχτεί στη μνήμη μου».

Ποια είναι η καλύτερη παιδική ανάμνησή σου από ταξίδι; Την έβαλες με κάποιον τρόπο στο βιβλίο σου;

«Είναι από ταξίδι στην Κρήτη. Η βουτιά που έκανα στην ιστορία της, στον μινωικό πολιτισμό, στα ανάκτορά της, στο Ελαφονήσι με τα ροζ νερά και τα αμέτρητα κοχύλια μα και στο φαράγγι της Σαμαριάς, που είναι τόσο επιβλητικό, έχουν χαραχτεί στη μνήμη μου. Μπήκαν στο βιβλίο όπως τα θυμάμαι από τότε, να περπατώ σε μέρη που μυρίζουν ελαιόδεντρα, θάλασσα και γιασεμί δοκιμάζοντας καλτσούνια με μέλι».

Ποιες τεχνικές επιστρατεύεις για να ζωντανέψεις περισσότερο την ανάγνωσή του για την κόρη σου;

«Υπάρχουν απλά πραγματάκια που κάνουν τη διαφορά και βοηθούν ένα παιδί να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον του. Κάποια από αυτά είναι πριν ξεκινήσεις να διαβάζεις τον τίτλο του βιβλίου και να κάνεις μία διαπίστωση αναφορικά με το εξώφυλλό του. Να δίνεις χαρακτήρα στους ήρωες χρωματίζοντας τη φωνή σου ή αλλάζοντας τον τόνο. Να ενώνεις τις λέξεις με τις εικόνες για να μπορεί το παιδί να ακολουθεί το κείμενο που ακούει και φυσικά να δίνεις χώρο στο παιδί, καθ’ όλη τη διάρκεια μα και αφού τελειώσει το βιβλίο, να σου εκφράσει τι του άρεσε, χρησιμοποιώντας το βιβλίο σαν αφορμή για ωραίες συζητήσεις».

«Δεν είναι ένα βιβλίο για να κάνουμε μάθημα, μα ακριβώς το αντίθετο. Είναι ένα βιβλίο που θα πάρουν τα παιδιά και θα μας ξεναγήσουν εκείνα όπου θέλουν να ταξιδέψουν»

Πώς μπορούμε να ταξιδέψουμε οικογενειακώς μέσα από το σπίτι μας στη διάρκεια μας καραντίνας; Μπορείς να μας προτείνεις κάποιες δραστηριότητες πέρα ή παράλληλα με την ανάγνωση του βιβλίου σου;

«Αυτές τις μέρες που όλοι μένουμε στο σπίτι μας λόγω της πανδημίας είναι σημαντικό να βρούμε δημιουργικές ασχολίες να ξεφεύγει το μυαλό από τις τόσες ειδήσεις. Τα νέα για το εμβόλιο είναι επιτέλους ευχάριστα και μένει τώρα να κάνουμε υπομονή μέχρι να “ανοίξουν οι δρόμοι” και να επανέλθει η ζωή μας όπως ήταν παλιά. Ιδανικός τρόπος για να αποδράσουμε μέσα στο σπίτι μας είναι να δούμε ωραίες ταινίες, να ζωγραφίσουμε και να διαβάσουμε βιβλία. Με μαγικό μας χαλί το βιβλίο “Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα” μπορούμε να ταξιδέψουμε νοερά στις ομορφιές της Ελλάδας! Κάποιους από τους τρόπους σας τους γράφω εδώ:

»1) Διαβάστε με τα παιδιά τα αγαπημένα μέρη τους στο βιβλίο και αρχίστε την ονειροπόληση! Πού θα ήθελαν να πάνε όταν τελειώσει όλο αυτό;

»2) Ανοίξτε τους χάρτες σας και χαράξτε πορεία με τα μέρη που θέλετε να επισκεφτείτε. Οργανώστε ένα τέλειο road trip. Κάντε τη γεωγραφία παιχνίδι!

»3) Άλμπουμ φωτογραφιών, ήρθε η ώρα να βγείτε από τα ντουλάπια! Ας δείξουμε στα παιδιά φωτογραφίες από τα μέρη που είχαμε κι εμείς επισκεφτεί, μιλώντας για όσα μας άρεσαν, για την ιστορία τους. Ας μοιραστούμε μαζί τους την προσωπική μας ματιά, μια χαρούμενη ανάμνηση, μια ευχάριστη ή αστεία εμπειρία. Οι δικές μας εμπειρίες θα ενεργοποιήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών και θα μας δέσουν ακόμη πιο πολύ. Μοιραστείτε χρόνο και ταξιδέψτε στον χρόνο!

«Ας δείξουμε στα παιδιά φωτογραφίες από τα μέρη που είχαμε κι εμείς επισκεφτεί, μιλώντας για όσα μας άρεσαν, για την ιστορία τους. Ας μοιραστούμε μαζί τους την προσωπική μας ματιά»

»4) Κάθε βιβλίο γίνεται πιο διασκεδαστικό αν μετά την ανάγνωση το συνδέσουμε με παιχνίδι. Κόλλες, ψαλίδια, χρώματα, ελάτε στο γραφείο, ήρθε η ώρα της χειροτεχνίας! Φτιάξτε παρέα με τα παιδιά μια Ακρόπολη από τουβλάκια – Lego, Duplo, μαγνήτες κ.ά.

»5) Ζωγραφίστε τους ήρωες με μαρκαδόρους, πινέλα και κάντε κολάζ με ό,τι υλικό έχετε σπίτι.

»6) Φτιάξτε με πλαστελίνη έναν Μινώταυρο, ζωγραφίστε ένα λαβύρινθο και αφήστε το παιδί να βρει τη λύση. Όσο εκείνο παίζει εσείς μπορείτε να του μιλήσετε για τον μύθο και για τον λαβύρινθο που φτιάχτηκε από τον Δαίδαλο με εντολή του βασιλιά Μίνωα. Ποιοι ήταν ο Δαίδαλος και ο γιος του Ίκαρος, που έφτιαξαν φτερά για να αποδράσουν από την Κρήτη; Βρείτε πληροφορίες και οργανώστε ένα τέλειο παιδαγωγικό παιχνίδι.

»7) Φτιάξτε το ηλιοσκόπιο του Μέτωνα που βρίσκεται στην Πνύκα. Με χαρτόνι φτιάξτε έναν πύργο και ζωγραφίστε πάνω έναν ήλιο, μία σελήνη και διάφορους πλανήτες. Με αυτό τον πύργο ο Μέτων παρατηρούσε τη θέση του ήλιου, της σελήνης και των ουράνιων σωμάτων.

»8) Φτιάξτε το δικό σας ηλιακό ρολόι με θερμόκολλα, ένα παλιό χαρτοκιβώτιο, έναν κύλινδρο από χαρτί κουζίνας, χάρακα και μολύβι. Κολλάμε τον κύλινδρο κάθετα στο χαρτόνι. Τοποθετούμε την κατασκευή σε μέρος που βλέπει όλη μέρα ο ήλιος. Παρατηρούμε πού πέφτει η σκιά κάθε ώρα και, ανάλογα με τη σκιά, τραβάμε μια γραμμή με το χάρακα και σημειώνουμε την ώρα. Έτσι, από την επόμενη μέρα μπορούμε να διαβάσουμε την ώρα σύμφωνα με τη σκιά!

«Φτιάξτε με πλαστελίνη έναν Μινώταυρο, ζωγραφίστε ένα λαβύρινθο και αφήστε το παιδί να βρει τη λύση. Όσο εκείνο παίζει εσείς μπορείτε να του μιλήσετε για τον μύθο»

»9) Ταξιδέψτε στον χώρο και στον χρόνο. Δείξτε στα παιδιά φωτογραφίες στο διαδίκτυο με τα μέρη που θα ήθελαν να επισκεφτούν στο τότε και στο τώρα. Πως ήταν στο παρελθόν αυτά τα μέρη; Πώς είναι τώρα; Τι βλέπουν πως έχει αλλάξει;

»10) Ξεναγηθείτε με ωραία παιχνίδια διαδικτυακά στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο Ζάππειο. Δείτε βιντεάκια στο YouTube από μέρη που θέλετε να συμπεριλάβετε στο μελλοντικό σας ταξίδι. Συμπληρώστε παρέα το άλμπουμ των διακοπών που θα βρείτε στην τελευταία σελίδα του βιβλίου για να θυμηθείτε πού πήγατε.

»Εξερευνήστε μαζί με τα παιδιά όλη την Ελλάδα. Ανακαλύψτε νέα μέρη, μνημεία, σπάνια ζώα και φυτά, σύγχρονα σπορ, ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας και κρυμμένους αρχαίους θησαυρούς. Η ιστορία μας είναι ανεξάντλητη!».

Ποιος είναι ο πρώτος προορισμός που ονειρεύεσαι να επισκεφτείς οικογενειακώς μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων; Τι αγαπάς περισσότερο σε αυτόν;

«Θέλω να ταξιδέψω στην Πελοπόνησσο, τη Μάνη και τη Μονεμβασιά. Έχω τόσο όμορφες αναμνήσεις στα μέρη αυτά με την κόρη μου, αλλά και προτού γεννηθεί. Η Μάνη με τα πυργόσπιτα και την άγρια ομορφιά της, που μοσχομυρίζει θυμάρι και ρίγανη, τα σμαραγδένια νερά στο Λιμένι, το σπήλαιο του Διρού, η μαγική του περιήγηση και η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς μού έχουν λείψει πάρα πολύ. Είναι μέρη που έχω συνδέσει με την ξεγνοιασιά και την ελευθερία».

Το βιβλίο «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και απευθύνεται σε ηλικίες +6.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό: Από την εικονογράφηση της Αλεξίας Λουγιάκη για το βιβλίο.

Read Next

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

Περισσότερα από

Life

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

19 Απρ 2024

Αυτό το τρόφιμο συνδέεται με την απώλεια βάρους και πιο λεπτή μέση

Μπόνους: Bοηθάει στην μείωση της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!