Παρόλο που η σχολική σεζόν ξεκίνησε δύσκολα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, ένα δημόσιο ελληνικό σχολείο βρήκε χώρο για ένα μικρό πείραμα αλλά με μεγάλες προοπτικές. Το 10ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων προετοίμασε μια έκπληξη για τα πρωτάκια: Οι παραδοσιακές καρέκλες των θρανίων είχαν αντικατασταθεί από μπάλες πιλάτες.

Συγκεκριμένα, όπως έγραψε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στη σχετική ανάρτηση:

«Με πρωτοβουλία (πρόταση και αγορά) του ΔΣ ΓΟΝΕΩΝ και ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ του σχολείου μας και έγκριση από τον κύριο Αρσένη (πρώην διευθυντή), κύριο Κωστόπουλο (πρώην διευθυντή) και κύριο Κατσιουλα (νυν διευθυντή) οι μαθητές της Α´ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν (προαιρετικά) μια σύγχρονη πρόταση στην εκπαιδευτική διαδικασία!

»Χάρη στην εξαιρετική συνεργασία με τον δάσκαλο του Α1, κυριο Ραπτοτάσιο, που ήταν ένθερμος υποστηρικτής του εγχειρήματος, η πρόταση του συλλόγου εφαρμόστηκε στην πράξη. 

»Αυτό που δείχνουν οι έρευνες είναι ότι η συνεχής κίνηση του σώματος πάνω στη μπάλα ισορροπίας βοηθά τη συγκέντρωση και άρα τη μάθηση.

»Όταν κάθεσαι πάνω σε μια μπάλα ισορροπίας, αναγκαστικά κινείσαι προκειμένου να ισορροπήσεις, έτσι ενστικτωδώς και διαρκώς χρησιμοποιείς βασικές μυϊκές ομάδες. Για να το κάνεις αυτό δίνει εντολές στον εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δεν “κοιμάται”, αλλά αντίθετα ξυπνά και με τη διαρκή κίνηση τον κρατάς σε εγρήγορση. Επιπλέον, επειδή τα νευρικά κύτταρα επικοινωνούν, ενεργοποιούνται όλες οι περιοχές του εγκεφάλου.

»Βοηθά στη συμπεριφορά μέσα στην τάξη και στο να γράφουν τα παιδιά ευανάγνωστα.

»Σε περίπτωση που το εγχείρημα δεν ευοδώσει, τότε οι μπάλες πιλάτες θα χρησιμοποιηθούν στο μάθημα φυσικής αγωγής.

»Σε κάθε περίπτωση τα πρωτάκια μας θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν αυτή την εμπειρία!».

Να σημειωθεί ότι η ίδια ιδέα έχει εφαρμοστεί και συστήνεται από κάποιους ειδικούς ιδιαίτερα σε περιπτώσεις παιδιών με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) ή αυτισμό. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται ήδη από το 2012 στο πρωτοποριακό «Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων» στον Φουρφουρά Ρεθύμνου. Όπως έχει σχολιάσει ο δάσκαλός του Άγγελος Πατσιάς: «Σε αντίθεση με τις καρέκλες, που εμποδίζουν τη σωστή ανάσα, την καλή κυκλοφορία του αίματος και που επιβαρύνουν το σώμα με τη λανθασμένη στάση, οι ελβετικές μπάλες γυμναστικής ή όπως είναι γνωστές "οι μπάλες για πιλάτες", κρατούν το σώμα σε εγρήγορση, βοηθούν στη συγκέντρωση, ενώ γυμνάζουν, διευκολύνοντας την αναπνοή και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Δεν είναι τυχαίο που τις μπάλες αυτές τις χρησιμοποιούν σε κέντρα πληροφορικής, σε εργασίες που απαιτούν πολύ καθισιό, ενώ βοηθούν ιδιαίτερα τα παιδιά με αυτισμό»

Δείτε την ανάρτηση:

Μπάλες πιλάτες αντί για καρέκλες!!! Με πρωτοβουλία (πρόταση κ αγορά) του ΔΣ ΓΟΝΕΩΝ κ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ του σχολειου μας κ...

Posted by Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 10ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων on Sunday, September 27, 2020

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS