Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Οφείλουμε να ξεχωρίζουμε τον γενικότερο όρο του εκφοβισμού/bullying από την σχολική εκδοχή του (σχολικός εκφοβισμός/school bullying), καθώς το bullying, η εκφοβιστική συμπεριφορά εν γένει δεν έχει αποκλειστικό χώρο εκδήλωσης, δεν έχει αποκλειστικές ηλικίες, δεν έχει περιορισμούς.

Ο όρος, που τα τελευταία 15 χρόνια έγινε ιδιαιτέρως γνωστός, αφορά στην εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά που ασκείται από κάποιον προς κάποιον άλλο με σκοπό την επιβολή ή την πρόκληση σωματικού και κυρίως ψυχικού πόνου, ανεξαρτήτως χώρου. Οι πιο κραυγαλέες περιπτώσεις bullying παρατηρούνται εκτός σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Απλώς, τότε η κοινωνία έχει μάθει να μην τις αποκαλεί bullying.

Ο εκφοβισμός στο σχολείο δεν αφορά μόνον τον “θύτη” και το “θύμα”. Δεν είναι μια δυαδική ιστορία. Καθοριστικός παράγοντας είναι οι παρατητητές, εκείνη η εκτενής ομάδα ανθρώπων που γνωρίζει ή βλέπει ή ακούει αλλά δεν κάνει απολύτως τίποτα συνήθως.

Η σιωπή είναι σχεδόν συνενοχή. Και για τον εκφοβιζόμενο είναι καταδικαστική. Όταν το μοιράζεσαι, δίνεις μεγάλη τύχη στη λύση του γόρδιου δεσμού. Όταν το μοιράζεσαι, το βάρος μικραίνει.

Το βιβλίο μπορεί να φανερώσει λύσεις, όψεις του προβλήματος και κυρίως ήρωες με παρόμοια συναισθήματα και συμπεριφορές με αυτές που βιώνουμε ή παρατηρούμε εμείς οι ίδιοι. Το βιβλίο είναι ο μεγάλος αρωγός που έχουν ανάγκη ζητήματα όπως αυτά του εκφοβισμού ή του σχολικού εκφοβισμού, όποια μορφή κι αν έχουν.

Παρακάτω θα βρεις 5 υπέροχα βιβλία για να διαβάσεις στο παιδί σου προκειμένου να το δεις να γίνεται μεγαλώντας πιο ωραίος τύπος ή τύπισσα.

Κόκκινο ή γιατί ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι αστείο

Ο Μάρκος κοκκινίζει. Για την ακρίβεια τα μάγουλά του κοκκινίζουν. Το πρόσεξε εκείνη η συμμαθήτριά του, η αφηγήτρια. Το είπε στον Άρη, εκείνος στον Μίκι και στο λεπτό όλοι σκάνε στα γέλια. Για τα κόκκινα μάγουλα του Μάρκου όλα αυτά. Και κάθε φορά η ίδια ιστορία. Ένας ψίθυρος, λίγο σούσουρο κι ο Μάρκος γίνεται σαν φάρος. Και όχι μόνο αυτό. «Αφήστε με ήσυχο», τους φωνάζει όπως μπορεί.

Βιβλίο διαμάντι για το θέμα του, για κάθε γονιό, για κάθε εκπαιδευτικό. Προτάθηκε από την Επιτροπή Παιδιών και Νέων για το αντίστοιχο βραβείο το 2014-15.

Από τις εκδόσεις Πατάκη

«Για τα κόκκινα μάγουλα του Μάρκου όλα αυτά. Και κάθε φορά η ίδια ιστορία. Ένας ψίθυρος, λίγο σούσουρο κι ο Μάρκος γίνεται σαν φάρος».

Ο Τυραννοχαζούλης - Μία προϊστορική ιστορία εκφοβισμού

Ο Τυραννούλης έχει γίνει ένα γνήσιο θύμα των κεφιών του Τυράνναρου και των συμμαθητών του στην Σχολή των Αγίων Απολιθωμάτων. “Τυρανννούλη-Τυραννοχαζούλη” τον ανεβάζουν, “στους τυραννοχαζούληδες είσαι το πιο χαζούλι” τον… κατεβάζουν. Το σχολείο είναι ένα πραγματικό μαρτύριο για τον Τυραννούλη, μια δοκιμασία που θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει καθώς η βία στην οποία είναι διαρκώς εκτεθειμένος τον τσαλακώνει απίστευτα.

 Από τις εκδόσεις Gema

Το σχολείο είναι ένα πραγματικό μαρτύριο για τον Τυραννούλη, μια δοκιμασία που θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει καθώς η βία στην οποία είναι διαρκώς εκτεθειμένος τον τσαλακώνει απίστευτα.

To κουτί

Ο Αρίφ είναι ένα αγόρι έντεκα ετών γεννημένο στην Ελλάδα με καταγωγή από το Πακιστάν. Νιώθει όμως λίγο… εξωγήινος, τόσο διαφορετικός από όλους στο σχολείο κι ας μην έχει τρεις κεραίες για μάτια και έξι προβοσκιδοδοαφτιά.Έχει σβέρκο προσγείωσης για γήινες σφαλιάρες και τα μολύβια του Στέφανου. Είναι δύσκολο να είσαι έντεκα χρονών και να νιώθεις ότι δεν ανήκεις κάπου. Είναι κι αυτοί οι εφιάλτες που κάνουν τις νύχτες σχεδόν πιο αφόρητες από τις μέρες. Κάποιες φορές ονειρεύεται ότι γίνεται μικρός, πολύ μικρός, όσο ένας συνδετήρας και βρίσκεται κλεισμένος στο κουτί με τα χαμένα μικροαντικείμενα της τάξης. Πιάνει κουβέντα με το ψαλίδι, το κακοποιημένο μολύβι του Στέφανου αλλά και τη γόμα της Μαρίας, του ωραιότερου κοριτσιού της τάξης.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Είναι κι αυτοί οι εφιάλτες που κάνουν τις νύχτες σχεδόν πιο αφόρητες από τις μέρες. Κάποιες φορές ονειρεύεται ότι γίνεται μικρός, πολύ μικρός, όσο ένας συνδετήρας και βρίσκεται κλεισμένος στο κουτί με τα χαμένα μικροαντικείμενα της τάξης.

Το θαύμα 

Ο Αύγουστος είναι δέκα ετών και θα πάει στην Α’ Γυμνασίου. Η ιδιαιτερότητά του βρίσκεται εγκαθιδρυμένη στο πιο εμφανές σημείο του εαυτού. Στο πρόσωπό του. Γεννήθηκε με στοματοπροσωπικό σύνδρομο, ένα είδος δυσμορφίας που τον έχει αναγκάσει να περάσει το χειρουργικό κατώφλι κάμποσες φορές, χωρίς όμως εμφανές αποτέλεσμα. Η εμφάνιση του προσώπου του δε θα γίνει ποτέ “φυσιολογική”.

Η εκπαίδευσή του όλα αυτά τα χρόνια ήταν μέλημα της μητέρας του. Αυτή η αποστείρωσή του από τους υπολοίπους συνομηλίκους του στέρησε το συγχρωτισμό μαζί τους αλλά κυρίως εκείνη την κοινωνικοποίηση που απαιτούσε δυο και τρεις φορές η ιδιαίτερη μορφή του.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο Αύγουστος είναι δέκα ετών και θα πάει στην Α’ Γυμνασίου. Η ιδιαιτερότητά του βρίσκεται εγκαθιδρυμένη στο πιο εμφανές σημείο του εαυτού. Στο πρόσωπό του.

Το ημερολόγιο ενός δειλού

Β’ Γυμνασίου. Κάπου εκεί ξεκινούν όλα. Νίκος Γόλιος. Ο ζόρικος, ο μάγκας, ο θύτης, ένας εφιάλτης για τον Θοδωρή, την άλλη ιδιοσυγκρασία, το θύμα. Έχει συμμάχους. Πάντοτε έχουν συμμάχους οι Γόλιοι του κόσμου. Τον Πάνο, τον Άρη, το Σταμάτη, τη σιωπή όσων βλέπουν και γυρίζουν το κεφάλι, του γυμναστή που έκανε χειρισμούς νηπιαγωγείου.

Η παρενόχληση είναι διαρκής. Είναι παντού. Ο ένας ξυπνούσε το πρωί και πήγαινε σαν πρόβατο στη σφαγή. Ο άλλος ξυπνούσε το πρωί και πήγαινε με ένα νέο βάσανο από το πλούσιο ρεπερτόριό του.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Ο ζόρικος, ο μάγκας, ο θύτης, ένας εφιάλτης για τον Θοδωρή, την άλλη ιδιοσυγκρασία, το θύμα. Έχει συμμάχους. Πάντοτε έχουν συμμάχους οι Γόλιοι του κόσμου.

Πηγή: elniplex.com

Φωτογραφία: unsplash

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS