Καμιά φορα οι γονεις, στην προσπάθεια μας, να βοηθήσουμε το παιδί μας να ηρεμήσει όταν βρίσκεται σε μία δύσκολη κατάσταση, όταν θέλουμε να το κάνουμε να σταματήσει να κλαίει όταν έχει χτυπήσει ή όταν έχει αγωνία για κάτι, λέμε πράγματα που έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ίσως στιγμιαία ένα παιδί να ησυχάσει αν του πούμε πως το πρόβλημα του δεν είναι και τόσο σημαντικό ή μπορεί να σταματήσει να κλαίει αν του πούμε να πάψει να το κάνει, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που θα νιώσει είναι μία απόρριψη των συναισθημάτων του από τον γονέα.

Η συγκεκριμένη απόρριψη βάζει σε σκέψεις το παιδί, το κάνει να αμφισβητεί την ποιότητα των όσων νιώθει και την αξία της κρίσης του, καταλήγοντας να το κάνει ένα άτομο χωρίς αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό του.

Αυτές είναι, λοιπόν, οι 5 φράσεις που δεν πρέπει να πεις ποτέ στο παιδί σου αν θέλεις να εξελιχθεί σε έναν νοητικά δυνατό άνθρωπο.

1. «Δεν είναι τόσο σημαντικό»

Είτε το παιδί σου έχει άγχος για τις επερχόμενες εξετάσεις του πιάνου, είτε για την πρώτη φορά που παίζει τερματοφύλακας στην ομάδα ποδοσφαίρου του σχολείου, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να του πεις «Δεν είναι και τόσο σημαντικό».

Λέγοντας τη συγκεκριμένη φράση εσύ πιθανότατα θεωρείς πως το καθησυχάζεις για κάτι «μικρό» που δεν θα επηρεάσει την γενικότερη εικόνα της ζωής του, αλλά αυτό που στην ουσία καταφέρνεις είναι να υποβιβάσεις την ανησυχία του και κάτι που στη δεδομένη χρονική στιγμή για εκείνο είναι πραγματικά σπουδαίο. 

Αυτό που στην πραγματικότητα πρέπει να κάνεις είναι να το ακούσεις σε όσα έχει να σου πει και να το βοηθήσεις να διαχειριστεί το άγχος του με επικοδομητικό τρόπο.

2. «Σταμάτα να κλαις»

Πόσες φορές στη ζωή σου, όταν κάποιος σου είπε να σταματήσεις να κλαις όντως σταμάτησες και μετά ένιωθες μία χαρά; Μάλλον ούτε μία.

Όταν κλαίμε συνήθως σημαίνει πως θέλουμε να εκφράσουμε ένα πολύ συγκεκριμένο συναίσθημα. Καμία φορά μπορεί να μην ξέρουμε γιατί κλαίμε, ωστόσο, η ανάγκη για εκτόνωση παραμένει ίδια.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα παιδιά μας. Εννοείται, πως αν το παιδί σου ξαφνικά αρχίσει να ουρλιάζει μέσα στο σούπερ μάρκετ της γειτονίας σας πρέπει να παρέμβεις, εξηγώντας του πως δεν είναι σωστό να ενοχλεί τον κόσμο σε δημόσιους χώρους και να προκαλεί πανικό.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να κρίνεις τη συμπεριφορά του (πχ, δημιουργεί υπερβολική φασαρία) και όχι το συναίσθημα του,

3. «Είσαι το πιο έξυπνο παιδί σε ολόκληρο το σχολείο»

Κι εσύ που το ξέρεις; Eπίσης, ποιος αποφασίζει ποιος είναι πιο έξυπνος από τους άλλους, με τι βάσεις και ποια κρητήρια;

Ακόμα κι αν το παιδί σου είναι πράγματι ένα πολύ έξυπνο παιδί, ένας καλός μαθητής ή ένας ταλαντούχος αθλητής που ξεχωρίζει στην ομάδα μπάσκετ, πρέπει πάντα να φροντίζεις να τοποθετείς τα επαινετικά λόγια στην πραγματική τους διάσταση. 

Για δύο λόγους: Πρώτον, όταν επαινείς για τα πάντα το παιδί σου, θα έρθει μία μέρα που η ζωή θα σε διαψεύσει στα μάτια του, προκαλώντας του ταραχή και ανησυχία. Δεύτερον, γιατί με το να εκθειάζουμε συνεχώς το παιδί μας δεν του δίνουμε τη δυνατότητα να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. 

4.«Όλα θα πάνε καλά»

Είναι λογικό να θέλεις να διαβεβαιώσεις το παιδί σου ότι όλα θα είναι πάντα καλά, ότι η ζωή δεν θα φέρει δυσκολίες στον δρόμο του.

Η αλήθεια όμως είναι πως σε αυτόν τον κόσμο ποτέ κανείς δεν γλιτώνει από τα προβλήματα, την απογοήτευση, ακόμα και τον μεγάλο πόνο. Αυτό που οφείλεις να κάνεις είναι να διδάξεις στο παιδί σου τρόπους να διαχειριστεί τις στεναχώριες του, όταν εκείνες έρθουν, αντί να του λες πως τιποτά κακό δεν πρόκειται ποτέ να του συμβεί.

5. «Ηρέμησε»

Στην ιστορία της ανθρωπότητας, κανένας άνθρωπος δεν ηρέμησε επειδή κάποιος του είπε να ηρεμήσει. 

Αντίθετα η λέξη «Ηρέμησε» σε έναν άνθρωπο που είναι ταραγμένος για τον οποιοδήποτε λόγο τις περισσότερες φορές προκαλεί μέσα του ακόμα περισσότερο πανικό. Επίσης, μπλοκάρει το παιδί σου που εκείνη τη στιγμή προσπαθεί να σου επικοινωνήσει τα συναισθήματα του.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να του δείξεις ευχάριστους τρόπους να ηρεμεί και να χαλαρώνει, όταν είναι σε κατάσταση πανι

Με πληροφορίες από το Business Insider.

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

TAGS