Το Χονγκ Κονγκ είναι η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο όσο αναφορά την αγορά ακινήτων. Για να νοικιάσεις ένα μικρό δωμάτιο σχετικά κοντά στο κέντρο της πόλης χρειάζεται να διαθέσεις εκατοντάδες ευρώ, ενώ αν θέλεις να μείνεις σε ένα κανονικό διαμέρισμα πρέπει να είσαι σε θέση να πληρώσεις πάνω από 3.000 ευρώ το μήνα. 

Οι κάτοικοι προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα μηνιαία έξοδα διαμονής αναγκάζονται να αφήσουν στην άκρη κάθε έννοια ιδιωτικότητας και να μείνουν μαζί με περισσότερους από 5 συγγενείς τους, ώστε να μοιράζονται το ενοίκιο. Ακόμα και έτσι, όμως, η ζωή αποδεικνύειται εξαιρετικά ασφυκτική με 6-7 ανθρώπους να ζουν όλοι μαζί μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά και να κοιμούνται σε κρεβάτια-κουκέτες, κάτι ογκώδη λευκά έπιπλα με φουτουριστικό χαρακτήρα, μέσα στα οποία προσπαθούν να στριμώξουν όλα τους τα υπάρχοντα και την καθημερινότητα τους.

Τι συμβαίνει όμως με όσους δεν έχουν κάποιον δικό τους για να μοιραστούν τα έξοδα ενός σπιτιού; Στο Χονγκ Κονγκ η εκμετάλλευση γίνεται συνώνυμο της επιβίωσης με τους ιδιωκτήτες ακινήτων να μετατρέπουν τους διαδρόμους των πολυκατοικιών σε δωμάτια-κουτιά. Στην ουσία χτίζουν μεγάλα ντουλάπια τα οποία νοικιάζουν για περίπου 150 ευρώ το μήνα. Μία αποστομωτικά τρομακτική πραγματικότητα με ανθρώπους να περνούν τη μισή τους ζωή ξαπλωμένοι μέσα σε ένα ντουλάπι όχι πολύ μεγαλύτερο από αυτά που έχουμε στην κουζίνα μας, στιβάζοντας εκεί όλη τη ζωή και τα όνειρα τους. 

«Όπου υπάρχει η ευκαιρία υπάρχει επίσης και η ανισότητα,» καταλήγει στο παρακάτω ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος του BBC Two, εξηγώντας πως ο σκληρός καπιταλισμός που εφαρμόζεται στο Χονγκ Κονγκ, αποτελεί τον λόγο πίσω από μία ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομικά. Μία επιτυχία που έρχεται μαζί με ένα τίμημα απάνθρωπο και βίαιο, με το οποίο δεν θα ήθελε να έρθει αντιμέτωπος κανένας από εμάς.

Δες το βίντεο. 

Με πληροφορίες από το BBC 2

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

TAGS